Bruxelles / Haga, 7 mai 2020
În întâmpinarea celebrării de anul acesta a Zilei Europei (9 mai), Comisia Europeană și Europa Nostra sunt mândre să anunțe câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020. Cea mai înaltă onoare a Europei în domeniul patrimoniului merge către 21 de inițiative exemplare din 15 țări europene (mai multe informații despre lista completă a laureaților se găsesc mai jos). Printre câștigătorii de anul acesta se află și Ambulanța pentru Monumente (România), proiect laureat la categoria Educație, Formare și Conștientizare.
Pasionații de patrimoniu precum și susținătorii acestuia, din Europa și din lumea întreagă, pot vota online laureații preferați pentru a decide care dintre aceștia vor câștiga Premiul Publicului. În aceste momente de izolare și distanțare socială, Comisia Europeană și Europa Nostra speră că un număr cât mai mare de oameni va fi impulsionat să descopere inițiativele premiate anul acesta și să împărtășească numele primelor trei favorite. Câștigătorul Premiul Publicului va fi anunțat după această vară. Câștigătorii Marilor Premii, care vor primi și suma de 10.000 euro fiecare, vor fi anunțați public tot cu această ocazie.
„Criza COVID-19 a evidențiat cât de necesare sunt cultura și patrimoniul cultural pentru oamenii și comunitățile din Europa. Într-un moment în care sute de milioane de europeni sunt separați fizic, patrimoniul nostru cultural continuă mai mult ca oricând să ne aducă împreună. Câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra din acest an sunt exemple puternice, care ne inspiră și care contribuie cu adevărat la o Europă mai apropiată, mai unită și mai rezilientă.” spune Mariya Gabriel, Comisarul European pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.
”În aceste vremuri de restriște, laureații premiilor noastre sunt adevărați mesageri ai speranței, prin poveștile lor de succes care arată cum dificultățile pot fi depășite prin expertiză, dedicare și lucru în echipă. Aceste proiecte exemplare câștigătoare demonstrează că patrimoniul cultural este vital pentru recuperarea noastră mentală și fizică după trauma cauzată de pandemie. Patrimoniul nostru comun și custozii acestuia pot contribui în nenumărate moduri: de la accesibilizarea conținutului cultural, prin soluții digitale creative, până la realizarea unor lucrări concrete de restaurare și reabilitare ca act de renaștere socială și economică pentru orașele și satele noastre,” afirmă Hermann Parzinger, Președinte Executiv al Europa Nostra.
Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002 fiind încă de atunci gestionate de Europa Nostra – Vocea europeană a Societății Civile dedicate Patrimoniului Cultural. Premiile beneficiază de sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.
Câștigătorii premiilor au fost selectați de jurii independente compuse din experți de patrimoniu din întreaga Europă, după o evaluare atentă a candidaturilor depuse de organizații și persoane din 30 de țări europene. Jurații au decis, de asemenea, să acorde trei premii Europa Nostra unor inițiative remarcabile de patrimoniu din țări europene care fac parte din programul UE Europa Creativă, și anume Elveția și Turcia.
În 2020, două candidaturi depuse la Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra vor primi noile Premii Speciale ILUCIDARE. Acestea vor fi anunțate pe 28 mai. ILUCIDARE este un proiect finanțat prin programul Horizon 2020, ce are ca obiectiv stabilirea unei rețele internaționale de promovare a patrimoniului ca resursă de inovare și relații internaționale.
CONTACT Europa Nostra Audrey Hogan, Ofițer de Program T. +31 70 302 40 52; M. +31 63 1 17 84 55 Joana Pinheiro, Coordonator de Comunicare M. +31 6 34 36 59 85 Comisar European Susanne Conze, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. +32 2 2980236 Ambulanța pentru Monumente Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
|
PENTRU MAI MULTE DETALII Despre fiecare proiect câștigător: Informații și comentarii ale juraților Fotografii și Filmări (la rezoluție mare) Comunicatul de presă în diverse limbi
Pagina de web a Comisarului Gabriel
|
2020 Award Winners
(listed alphabetically by country)
Conservare
Pavilion și ecran pentru Grădina lui Rubens, Antwerp, BELGIA
Epitafurile Bisercii Universității din Leipzig, GERMANIA
Bazilica „Santa Maria di Collemaggio”, L’Aquila, ITALIA
LocHal, Tilburg, ȚĂRILE DE JOS
Podul de fier, Shropshire, REGATUL UNIT
Peșterile subterane și Cramele El Cotarro, provincia Burgos, SPANIA
Muzeul de Arte Frumose, Budapesta, UNGARIA
Cercetare
Rețeaua Tramaontana III, FRANȚA/ITALIA/POLONIA/PORTUGALIA/SPANIA
Platforma Online Papirusul de la Torino (POPT), ITALIA
Scanând pentru Siria, ȚĂRILE DE JOS
Serviciu Dedicat
Educație, Formare și Conştientizare
Arhiva Arolsen Online, GERMANIA
Auschwitz. Nici demult. Nici departe, POLONIA/SPANIA
Colaborarea trans-frontalieră pentru muzică clasică europeană, REPUBLICA CEHĂ
Ambulanța pentru monumente, ROMÂNIA
Viața Secretă a unui Palat, Gödöllő, UNGARIA
Fundația pentru Educație Non-formală Uccu Roma, UNGARIA
Premiile Europa Nostra merg către trei inițiative remarcabile de patrimoniu din țări europene care nu fac parte din programul UE Europa Creativă.
Categoria Conservare
Ferma Conacului din Bois de Chênes, ELVEȚIA
Categoria Serviciu Dedicat
Societatea de Lectură, Geneva, ELVEȚIA
Educație, Formare și Conştientizare
SARAT – Salvgardarea Bunurilor Arheologice ale Turciei, TURCIA
Ambulanța pentru monumente, ROMÂNIA
Proiectul „Ambulanța pentru monumente” a fost lansat în 2016 pentru a contribui la salvgardarea a sute de monumente istorice printr-o rețea de organizații active în domeniul patrimoniului. Intervențiile sunt efectuate pe bază de voluntariat de către specialiști și studenți, cu ajutorul meșterilor calificați și cu sprijinul comunităților și al autorităților locale. În centrul proiectului din fiecare regiune se află un kit de intervenție și o autoutilitară dotată cu unelte, echipamente și materiale de construcție.
Intervențiile sunt desfășurate de către Asociația MONUMENTUM (titularul și dezvoltatorul proiectului), Asociația pentru Patrimoniu Activ – PACT, Asociația „Vernacular” și Asociația „Arhaic”. Rețeaua este în continuă creștere, cu un număr de intervenții planificat pentru 2020 printr-un număr de alte patru organizații: Asociația „Actum”, Asociația „Inima Olteniei”, Asociația „Atelierul de Patrimoniu” și Asociația „Rost”. Proiectul beneficiază de sprijinul Alteței Sale Regale, Prințul de Wales, și al asociației The Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture.
Marea majoritate a activităților constau în înlocuirea învelitorilor degradate, asigurarea zidurilor împotriva prăbușirii, refuncționalizarea drenajelor de apă și stabilizarea picturilor murale. Începând cu 2016, au fost derulate o serie de intervenții la clădiri, precum: biserici, mori de apă, conace, stații CFR, ruine de fortificații ș.a.m.d.
Un element important al proiectului este concentrarea acestuia în jurul deciziilor locale și al proprietății patrimoniului. „Ambulanța pentru monumente” operează ca o inițiativă umbrelă, în cadrul căreia fiecare organizație lucrează sub forma unei francize, păstrându-și independența deciziilor luate la firul ierbii. Comunitățile lucrează împreună cu voluntarii, oferindu-le masă și găzduindu-i în casele lor.
S-a realizat un parteneriat public-privat prin care autoritățile locale și regionale acoperă o mare parte din costurile materialelor, iar companiile private și donatorii privați acoperă costul suplimentar al materialelor, al echipamentelor și al uneltelor necesare. Sute de primari, preoți, consilieri locali și alți reprezentanți ai comunităților locale și-au unit forțele cu voluntarii, pentru a frâna distrugerea propriului patrimoniu. În acest mod, comunitatea locală a devenit mai conștientă de importanța și valoarea propriei identități culturale și a fost încurajată responsabilitatea privind supravegherea patrimoniului.
Inițiativa a presupus instruirea unor profesioniști și meșteri tineri la un nivel local, asigurând în acest fel clădirilor o mentenanță sustenabilă, atingând o problemă care nu apare doar în România, ci și într-o serie de alte țări europene.
Juriul declară: „Ambulanța pentru monumente” acționează cu o mare sensibilitate pentru punerea în siguranță, mentenanța și restaurarea clădirilor de patrimoniu. Inițiativa este activă în multe regiuni ale României și se concentrează în special asupra zonelor rurale neglijate, care se confruntă cu o scădere demografică. Prin inițiativă se formează voluntari în domeniul restaurării, sub îndrumarea specialiștilor, ceea ce reprezintă o modalitate bună de a reînvia tehnici și aptitudini uitate. Notabilă este, de asemenea, cooperarea între organizații, autorități și alți actori la nivel local, regional și național. Această inițiativă puternică ar putea fi adaptată pentru un număr de alte țări din Europa.”
Context
Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiie Europa Nostra: câteva date
Premiile Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002 fiind încă de atunci gestionate de Europa Nostra. Acesta celebrează și promovează cele mai bune practici legate de conservarea patrimoniului, cercetare, management, voluntariat, educație și comunicare. În acest fel, contribuie la o recunoaștere publică mai puternică a patrimoniului cultural ca resursă strategică pentru economia, societatea și mediul europeană. Premiile sunt finanțate de programul Europa Creativă al Uniunii Europene.
Premiile Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra evidențiază și propagă exemple de bună practică, încurajează schimbul trans-frontalier de cunoștințe și conectează grupurile interesate de patrimoniu în rețele mai largi. Premiile aduc beneficii majore laureaților, precum expunere mai mare la nivel național și internațional, finanțări subsecvente și creșterea numărului de vizitatori. În plus, Premiile favorizează creșterea gradului de îngrijire în rândul cetățenilor europeni, pentru patrimoniul nostru comun. Astfel, Premiile sunt un instrument cheie în promovare valorilor multiple ale patrimoniului cultural și natural al Europei.
În ultimii 18 ani, organizații și persoane din 39 de țări au prezentat un număr total de 3.150 de propuneri pentru premii. În ceea ce privește numărul de înregistrări în funcție de țară, Spania este pe primul loc în clasament, cu 542 proiecte, urmată de Italia, cu 318 proiecte, și Regatul Unit, cu 308 proiecte. În ceea ce privește categoriile, Conservarea a avut cele mai multe proiecte (1.794). Urmează Educația, Formarea și Conștientizarea (601), apoi Cercetarea (395), și, în cele din urmă, Serviciul Dedicat Patrimoniului (360).
Din 2002, juriile de experți independenți au selectat 533 de proiecte laureate din 34 de țări. În conformitate cu numărul de propuneri, Spania se află în fruntea listei cu 70 de premii câștigate. Regatul Unit este pe locul al doilea (62 de premii), iar Italia urmează pe locul al treilea (47 de premii). În ceea ce privește categoriile, Conservarea are cei mai mulți câștigători (300), urmată de Educație, Formare și Conștientizare (89), Serviciu Dedicat Patrimoniului (78), și, în sfârșit, Cercetare (66).
Un total de 123 de Mari Premii de 10.000 de euro au fost acordate pentru inițiative de patrimoniu remarcabile, selectate dintre proiectele laureate.
Apelul de propuneri, pentru ediția din 2021 a Premiilor este acum deschis, iar formularele de aplicare pot fi găsite pe pagina web a Premiilor. Transmite proiectul tău exemplar și împărtășește expertiza și succesul!
Europa Nostra
Europa Nostra este vocea europeană a societății civile, dedicată salvgardării și promovării patrimoniului cultural și natural. Federație pan-europeană a organizațiilor din domeniul patrimoniului, susținută de o rețea largă de organisme publice, companii private și persoane fizice, Europa Nostra acoperă mai mult de 40 de țări. Fondată în 1963, este recunoscută astăzi ca rețeaua de patrimoniu cea mai reprezentativă din Europa.
Europa Nostra inițiază campanii pentru a salva patrimoniul în pericol, monumente, situri și peisaje ale Europei, în special prin intermediul programului „7 Most Endangered”. Aceasta celebrează excelența prin Premiile Europene pentru patrimoniu/Premiile Europa Nostra. De asemenea, contribuie la formularea și punerea în aplicare a strategiilor și politicilor europene în domeniul patrimoniului, printr-un dialog structurat cu instituțiile europene și prin coordonarea Alianței pentru Patrimoniu European 3.3. Europa Nostra a fost unul dintre promotorii Anului European al Patrimoniului Cultural 2018 și un important partener din societatea civilă.
Creative Europe
Europa Creativă este programul UE pentru sprijinirea sectoarelor culturale și creative, permițându-le să-și sporească contribuția pentru locuri de muncă și creștere economică. Cu un buget de 1.460.000.000 € pentru perioada 2014-2020, sprijină organizațiile din domeniul patrimoniului, artelor spectacolului, artelor plastice, artelor interdisciplinare, editorial, film, televiziune, muzică și jocuri video, precum și zeci de mii de artiști, profesioniști în domeniul culturii și audiovizualului. Finanțarea permite acestora să opereze în toată Europa, pentru a ajunge la noi segmente de public și pentru a dezvolta abilitățile necesare în era digitală.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.