Martorii lui Iehova au fost recunoscuți oficial în Federația Rusă după căderea URSS-ului în 1992. Din acest an, la fel ca în toate democrațiile europene, Martorii lui Iehova s-au bucurat și în Rusia de libertate religioasă. În 1999, potrivit Legii privind libertatea de conștiință și asociațiile religioase din Rusia, Martorii lui Iehova au fost reînregistrați ca organizație religioasă.
Totuși, situația a început treptat să se schimbe în Rusia după anul 2000. Astfel, în special din anul 2009, autoritățile ruse au început să aplice greșit Legea privind contracararea activității extremiste, ceea ce a dus la demararea la nivel național a unei campanii împotriva Martorilor lui Iehova. Instanțe judecătorești din Rusia au declarat extremiste zeci de publicații ale Martorilor lui Iehova, inclusiv site-ul lor oficial, jw.org. Poliția a efectuat percheziții în sute de locuințe și lăcașuri de cult. Procurorii i-au acuzat pe Martori de infracțiuni de ordin administrativ și penal pentru simplul motiv că asistau la întruniri religioase. Prezentăm în continuare o cronologie a celor mai importante evenimente din istoria Martorilor lui Iehova din Rusia.
Deși Curtea Europeană a Drepturilor Omului și alte organisme internaționale au condamnat aceste acțiuni, autoritățile din Rusia nu au luat măsuri pentru a pune capăt hărțuirii și discriminării la care sunt supuși Martorii lui Iehova. Dimpotrivă, autoritățile și-au intensificat eforturile de a restricționa activitatea Martorilor lui Iehova.
La 20 aprilie 2017, Curtea Supremă a Federației Ruse a hotărât scoaterea în afara legii a activităților de la sediul central al Martorilor lui Iehova din Rusia, precum și a altor 395 de organizații religioase ale acestora. Aplicând greșit Legea privind contracararea activității extremiste, Martorii lui Iehova din Rusia sunt etichetați „extremiști”, fiind considerați criminali periculoși.
Atât Uniunea Europeană, cât și Statele Unite ale Americii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tratamentul nedrept aplicat de guvernul Rusiei Martorilor lui Iehova. În textul declarațiilor se arată că afirmația Rusiei, potrivit căreia interzicerea persoanelor juridice ale Martorilor lui Iehova nu afectează libertatea Martorilor de a-și practica religia la nivel individual, nu este conformă cu realitatea. Astfel, la 10 mai 2018, Consiliul Permanent al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a declarat în acest context: „UE își reiterează apelul adresat Rusiei și tuturor celorlalte state participante la OSCE de a-și respecta angajamentele internaționale privind libertatea de religie sau credință, libertatea de exprimare și libertatea de întrunire. Statele participante la OSCE au afirmat în repetate rânduri importanța libertății religioase sau de credință ca pilon al conceptului de securitate cuprinzătoare”.[i]
În declarația sa, Misiunea SUA la OSCE a menționat: „Statele Unite sunt preocupate de rapoartele referitoare la hărțuirea de către guvern a grupurilor religioase și a adepților lor din Federația Rusă. ... Statele Unite sunt consternate de decizia Guvernului rus din iulie 2017 de a interzice Martorii lui Iehova, un grup religios pașnic, considerându-l «extremist»”.[ii]
Alte agenții guvernamentale și oficiali din întreaga lume au reacționat imediat în urma deciziei Curții Supreme a Rusiei prin care închinarea Martorilor lui Iehova din Rusia a fost interzisă. Ei au criticat aspru acțiunea judiciară luată împotriva unei minorități religioase cunoscute pentru activitatea ei religioasă pașnică. Prezentăm în continuare câteva declarații[iii]:
„Suntem foarte îngrijorați de decizia Curții Supreme a Rusiei de a respinge recursul Martorilor lui Iehova prin care se contesta declararea lor drept «extremiști». Decizia susține incriminarea închinării pașnice a 175 000 de cetățeni ruși și încalcă dreptul la libertate religioasă, drept garantat de Constituția Rusiei.” (Lordul Ahmad of Wimbledon, Ministru al Human Rights, Foreign and Commonwealth Office, Marea Britanie)[iv]
„Din păcate, decizia Curții Supreme reflectă punctul de vedere al guvernului, care încă etichetează drept extremism practicarea în mod liber și pașnic a credinței. Martorii nu sunt o grupare extremistă și ar trebui să fie lăsați să-și practice credința liber și deschis, fără măsuri punitive din partea autorităților.” (Daniel Mark, Președinte al United States Commission on International Religious Freedom)[v]
„I-am cerut președintelui Vladimir Putin să se folosească de influența sa pentru a le garanta minorităților drepturile care li se cuvin, inclusiv Martorilor lui Iehova.” (Cancelarul Angela Merkel, în cadrul unei conferințe de presă cu președintele Putin)[vi]
„Refuzul Rusiei de a respecta libertatea de religie constituie o nouă încălcare de nescuzat a angajamentelor luate de Moscova față de OSCE … . Persoanele care își practică în mod pașnic credința nu trebuie să se afle în pericolul de a fi hărțuite, amendate sau închise. Dispoziția instanței de a confisca bunurile organizației Martorilor lui Iehova nu face decât să adauge un prejudiciu stigmatului. Sper ca acest caz să fie analizat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.” (Senatorul Roger Wicker, Președinte al Comisiei pentru Securitate și Cooperare în Europa)[vii]
„Decizia de ieri a Curții Supreme a Federației Ruse de a interzice activitatea Centrului Administrativ al Martorilor lui Iehova din Rusia pe motiv de «extremism» face posibilă deschiderea unor dosare penale pe numele Martorilor lui Iehova pentru simplul motiv că își practică închinarea. Martorii lui Iehova, asemenea celorlalte grupări religioase, trebuie să se poată bucura în liniște de libertatea de întrunire fără intervenția autorităților, libertate garantată atât de Constituția Federației Ruse, cât și de angajamentele luate de Rusia pe plan internațional și de standardele internaționale privind drepturile omului.” (Purtătorul de Cuvânt al European Union External Action Services)[viii]
Ulterior acestei decizii, autoritățile ruse au început să ducă o campanie agresivă împotriva Martorilor lui Iehova. Astfel, conform site-ului jw-russia.org, la ora actuală, 51 de Martori ai lui Iehova sunt închiși, 34 sunt în arest la domiciliu, 13 au fost amendați, 33 sunt trimiși în colonii penale, 517 sunt persecutați. În plus, s-au efectuat 1 507 percheziții în 68 de regiuni. Lista tuturor celor aflați în aceste situații grele poate fi consultată aici: https://jw-russia.org/prisoners.html. Prezentăm în graficul urmptor situația actuală.
La 4 septembrie 2019, în cadrul unui proces intentat împotriva a șase Martori din Saratov, dr. Serghei Igorevici Ivanenko, bine-cunoscut erudit rus în studii religioase și consilier de stat, a fost invitat să depună mărturie sub jurământ în favoarea Martorilor lui Iehova. Prezentăm câteva dintre declarațiile sale:
„Martorii lui Iehova sunt deosebiți: ei nu urmează reguli stricte sau un conducător anume, ci îi ajută pe enoriași să își instruiască conștiința pe baza Bibliei, astfel încât fiecare să poată lua personal decizii sub îndrumarea Bibliei.
Martorii lui Iehova depun eforturi să aplice sfaturile Bibliei și să trăiască în armonie cu principiile trasate de Isus Cristos și de discipolii săi din secolul I e.n.
În ce privește modul în care își practică credința ca grup, ei studiază Biblia, răspund la întrebări pe subiecte biblice și cântă cântări bazate și ele pe versete biblice. Este clar că Martorii lui Iehova depun eforturi susținute să se lase călăuziți de Biblie în toate aspectele vieții lor”.[i]
Alți specialiști în drepturile omului din Rusia și din alte țări au comentat acțiunile nedrepte ale autorităților ruse. Ei au arătat că interzicerea activității Martorilor lui Iehova va avea consecințe negative nu doar asupra Martorilor, ci și asupra reputației pe plan internațional a Rusiei, precum și asupra libertății religioase a tuturor cetățenilor ruși.[ii]
Un raport special cu privire la persecuția sprijinită de Statul rus împotriva Martorilor lui Iehova poate fi consultat în acest document sau pe site-ul jw-russia.org.
Prin amabilitatea Biroului de Informații Publice al Organizației Religioase „Martorii lui Iehova”.
[i] https://www.jw.org/ro/stiri/jw/pe-zone/rusia/Un-erudit-rus-%C3%AEn-studii-religioase-depune-m%C4%83rturie-%C3%AEn-favoarea-Martorilor-lui-Iehova-din-Saratov/, referință electronică accesată la 29 iulie 2021.
[ii] https://www.jw.org/ro/stiri/juridic/zone/rusia/specialisti-amenintare-interzicere-martorii-lui-iehova/, referință electronică accesată la 29 iulie 2021.
[i] https://www.osce.org/permanent-council/381820, referință electronică accesată la 29 iulie 2021.
[ii] https://www.osce.org/permanent-council/381823, referință electronică accesată la 29 iulie 2021.
[iii] https://www.jw.org/ro/stiri/juridic/zone/rusia/reactia-comunitatii-internationale-decizia-curtii-supreme-impotriva-martorilor-lui-iehova/, referință electronică accesată la 29 iulie 2021.
[iv] https://www.gov.uk/government/news/minister-for-human-rights-statement-on-russian-supreme-court-ruling, referință electronică accesată la 29 iulie 2021.
[v] https://www.uscirf.gov/news-room/releases-statements/russia-jehovahs-witnesses-banned-after-supreme-court-rejects-appeals, referință electronică accesată la 29 iulie 2021.
[vi] http://uk.reuters.com/article/uk-russia-germany-putin-syria-idUKKBN17Y1JZ, referință electronică accesată la 29 iulie 2021.
[vii] http://csce.emailnewsletter.us/mail/util.cfm?gpiv=2100141660.2454.614, referință electronică accesată la 29 iulie 2021.
[viii] https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/24870/statement-ban-activities-jeho, referință electronică accesată la 29 iulie 2021.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.