Cornel Vana, cel mai prolific pictor turdean ai ultimilor ani, sărbătorește Ziua Culturii Naționale departe de casă, însă într-o zonă plină de semnificații și tradiții românești.
Asta pentru că, începând chiar de Ziua lui Eminescu, artistul vizual Cornel Vana, pentru că el este creator în mai multe domenii și tehnici, participă, timp de 8 zile, la o Tabără de Creație.
Muzeul Național al Bucovinei, care este principala instituție muzeală din județul Suceava, găzduiește, din 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, până pe 26 ianuarie 2023, o expoziție a pictorului turdean devenit ambasador transilvan în ținuturile lui Ștefan cel Mare.
Pictorul turdean ne-a dezvăluit că instituția muzeală suceveană i-a reținut 10 dintre lucrările sale, într-un patrimoniu care conține lucrări de artă de o valoare inestimabilă.
Emoționat, Cornel Vana a mărturisit, cităm: „Cele zece lucrări tezaurizate de pinacoteca Muzeului Național al Bucovinei îmi fac onoarea supremă care îi este dată unui pictor în timpul vieții și nu pot decât să fiu veșnic recunoscător celor care păstoresc această instituție!”, afirmă pictorul turdean, care își mai informează admiratorii că „Expoziția - donație care se deschide în a doua jumătate a lunii ianuarie 2023, la Muzeul Național al Bucovinei din Suceava, vrea să ilustreze o perioadă majoră din viața mea, cu zbateri și mereu, mereu întrebări ce mă frământă, teme predilecte pentru pictura mea. Artistul privește frontal, cu toată considerația și în raport cu viața și propriul destin, pictura devenindu-i iubită, familie, tovarăș de drum și confidentul cel mai sincer, de unde și titlul expoziției- Centurionul din Capernaum, dovedind cum ,,Dumnezeu lucrează cu oameni și prin oameni!"
Cornel Vana a obținut în vară locul 3, la Bienala Gheorghe Pătrașcu, care a avut loc tot în Moldova, dar de această dată în sudul ei, la Galați, iar Muzeul din Bârlad i-a reținut o lucrare pentru care a primit mențiune la Bienala Tonitza.
În luna octombrie artistul transilvan a fost prezent cu mai multe lucrări în cadrul unei expoziții de grup, găzduită de Palatul Patriarhiei, cu tema „Rugăciune” iar două dintre lucrările expuse au fost reținute atunci în Patrimoniul Muzeului Patriarhiei.
---------
Dă căutare pe www.turdainfo.ro, Cornel Vana, și vei găsi un univers unic, uluitor.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.