O veste tristă ne-a îndoliat sufletele la auzul ei: azi, 27.01.2024, a plecat dintre noi îndrăgita pictoriță turdeană Maria Cristea. Un om cald, sociabil, foarte îndrăgit de lume și un foarte bun artist plastic, Maria a lăsat un mare gol în sufletele noastre. Deși cu probleme medicale deosebite de câțiva ani, a fost o mare luptătoare. A trecut peste 5 operații și noi toți, prieteni și cunoștințe, încă mai speram că se va face bine și îi vom reauzi din nou râsul ei contagios și îi vom simți starea de bine pe care o transmitea mereu celorlalți. Mutată la Sibiu din 2022, la fiica ei, Alexandra, Maria ținea legătura cu mulți din prietenii ei turdeni. Să îți fie zborul lin spre stele, Maria, și îți mulțumim pentru tot ce ne-ai dăruit în această viață! Condoleanțe familiei îndurerate!
Născută la 3 Septembrie 1953 în Căpușul-Mare, județul Cluj, Maria Cristea a locuit de zeci de ani în Turda, ducând numele orașului în cele peste 700 de expoziții colective din țară și străinătate și peste 70 de expoziții personale. Este absolventă a „Liceului de Arte Plastice” din Cluj-Napoca, promoția 1972. A fost membru fondator al Asociației Artiștilor Plastici din județul Cluj unde a fost vicepreședinte zeci de ani, membru fondator al Filialei Interjudețene Cluj-Bistrița a U.A.P. România și a filialei turdene a Societății Culturale Filarmonia. De asemenea, a fost membră a Asociației meșterilor populari Cluj și a ajutat mulți artiști la începuturile lor în carieră. Maria a pictat și în ulei, și icoane și artă decorativă. A debutat expozițional în anul 1976 la Casa de Cultură a Studenților din Cluj. Lucrările în ulei, icoanele pe lemn, pe alabastru sau pe ou, ale Mariei Cristea, fac parte din colecții particulare sau au devenit obiecte de cult în țări ca România, Ungaria, Germania, Franța, Italia, Spania, Canada sau S.U.A. A realizat toată pictura icoanelor din Biserica Schoenenbourg (Alsacia, Franța- 2002). De asemenea, semnează grafica a două volume de arheologie, ”Monumente și Muzee”, autor Mișu Davidescu, apărute la editura ”Sport Turism” București (1989).
Dosarul său de presă cuprinde numeroase articole în ziare și reviste precum: „Viața de pretutindeni” (2007), „Ziarul 21” (2007), „Tribuna Afacerilor” (2006), „Dor de Dor” (2006), „Filarmonia” (2005); „Scutul Patriei” (2000), „Arieșul” (2002, 2006), „Viața Militară” (1982).
Pentru activitatea sa a primit numeroase premii și diplome, între care amintim: Diplomă specială acordată de Primăria Municipiului Turda (2005), Premiul de excelență acordat de Societatea Culturală Filarmonia (2006), Diploma FIDEL FILARMONIA Cluj-Napoca (2006), Diplomă oferită la „Târgul National de Carte și Birotică ASTU LIBRI”- Turda, jud. Cluj (2006), mențiune la concursul național de pictură DOR DE DOR (2006) și Premiul II (2007) la același concurs, Diplomă jubiliară acordată de Asociația Artiștilor Plastici din județul Cluj (2009).
Căsătorită cu Alexandru Cristea, fost cadru militar, acum pensionar, au avut împreună două fete care au moștenit talentul artistic al mamei lor, Gabriela, stabilită la Teiuș, și Alexandra căsătorită Gruian, stabilită la Sibiu. Înmormântarea va avea loc marți, 30 ianuarie, ora 11 Biserica Calea Poplăcii Sibiu.
Drum lin printre stele, Maria Cristea!
Tools
Typography
- Smaller Small Medium Big Bigger
- Default Helvetica Segoe Georgia Times
- Reading Mode
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.