18
Vi, Oct
8 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Conexiuni Fragmentare, cel mai recent proiect al asociației Create.Act.Enjoy, invită publicul de toate vârstele să creeze legături mai puternice atât cu propriile valori și emoții, cât și să le identifice în alți oameni, pentru a reduce sentimentul de singurătate. Ideea a pornit de la o nevoie identificată atât la nivel european, cât și în România. Singurătatea e recunoscută pe scară largă ca „una dintre cele mai importante probleme de sănătate pentru societatea actuală” - 73% dintre tinerii europeni între 18 și 22 de ani afirmă că „se simt uneori sau întotdeauna singuri” (conform jurnalistei Kian Bakhtiari). În România, statisticile recente arată că 32% dintre vârstnici se simt marginalizați și trăiesc într-o continuă izolare, iar 28% mărturisesc că socializează cu maximum 4 persoane într-o lună întreagă, conform unui studiu realizat de asociația Niciodată Singur. Pornind de la nevoile identificate în comunitate, Conexiuni Fragmentare va implica în mod direct atât seniori, cât și tineri, în două ateliere de educație non-formală, o platformă digitală și o instalație interactivă ce va putea fi vizitată de publicul larg la Casa TIFF în perioada 1-10 noiembrie 2024, cu acces liber.  

 

Create.Act.Enjoy are un palmares bogat în proiecte de artă comunitară, al căror scop a fost să contribuie la starea de bine a participanților (well-being upgrade): Case de Poveste (2020 - 2022)  a oferit acces în 6 instalații inedite create în jurul poveștilor de viață a unor personalități remarcabile și a lăsat în urmă tururi virtuale (disponibile oricând, de oriunde, în mod gratuit) în casele Doina Cornea, Ioana Em. Petrescu, Sigismund Toduță, Radu și Doti Stanca, Emil Racoviță, Sextil Pușcariu; Oaze de liniște (2022) a folosit VR-ul și magia plantelor pentru a stimula o stare de relaxare, atât de necesară oricui după o zi plină și agitată din viața urbană;  Muzeul Frustrărilor (2023) a invitat la o explorare a frustrării care apare din diverse cauze, precum aglomerare, dezamăgire, stres sau relații disfuncționale, explorarea fiind intermediată de arta digitală și new media pentru a genera înțelegere, detașare și capacitatea de a accesa mecanisme de adaptare. 

 

Cele două ateliere de educație non-formală din cadrul proiectului Conexiuni Fragmentare sunt adresate celor dornici să-și dezvolte competențe de artă digitală sau de storytelling & creație podcast și vor fi accesibile în mod gratuit, pe bază de înscriere. În cadrul atelierului de storytelling și creație podcast, participanții vor colabora cu membri de la Centrul de Zi pentru Seniori nr. 1 din Cluj-Napoca, organizație cu care Create.Act.Enjoy are deja un parteneriat longeviv. Despre efectele implicării active în activități artistice asupra membrilor Centrului de Zi, coordonatoarea Mihaela Marcovici spune că a observat: „stimă de sine crescută, depășirea unor blocaje emoționale, bucuria de a fi utili și capabili să primească aplauze. Postura mea este una dublă, de coordonator și psiholog. Mi-a plăcut mereu să vin cu provocări tentante pentru seniori, ca terapie de grup, mulți dintre ei locuind singuri. Încerc să le propun mereu abordări noi pentru sinapse noi, dar păstrez și o zonă de tradițional, pentru confortul emoțional.”

 

La atelierul de artă digitală cu Radu Gaciu, participanții vor explora posibilitățile creative oferite de colajul digital, pornind de la elemente fotografice și adăugând, în măsura în care fiecare participant găsește de cuviință, desen digital sau texturi scanate pentru a ilustra cât mai fidel conceptele pe care vor să le transmită. Conexiunile între tehnici mixte sunt binevenite.

Radu Gaciu este absolvent al Universității de Artă și Design Cluj, are peste 10 ani de experiență în animație, desen, design grafic, artă digitală și editare foto/video. A debutat ca regizor de film în 2020 cu scurtmetrajul de animație Moartea și Cavalerul/Death and the Knight, iar în prezent lucrează la alte două scurtmetraje animate.

 

Atelierul de artă digitală se va desfășura în 28 și 29 septembrie, între orele 11:00 și 17:00, la QUB Education (str. Ferdinand nr. 22-26, etaj 3, în incinta Complexului Comercial CENTRAL Cluj-Napoca), iar înscrierile sunt deschise prin formular atelier-artă-digitală până în data de 25 septembrie, ora 20:00. Participarea este gratuită, în limita a 12 locuri.

 

Ana Cucu Popescu va fi trainerul pentru atelierul de storytelling și creație podcast, în cadrul căruia participanții vor putea realiza înregistrări în cele mai bune condiții la studioul Radio Cluj, partener al Create.Act.Enjoy. Într-o dublă misiune, de a îmbunătăți abilitățile de scriitură ale participanților, cât și de a facilita comunicarea și deschiderea unii față de ceilalți, acest atelier va explora relația cu ideea de singurătate pentru a construi punți de legătură și scenarii pentru viitoare podcasturi. „Cu toții experimentăm senzația de singurătate într-un moment sau altul, dar în rândul unor anumite categorii de vârstă singurătatea devine chiar un laitmotiv”, subliniază Ana Cucu Popescu, dramaturgă și autoare dramatică, care a avut parte de prima punere în scenă a unui text propriu în 2009 - Let’s play!, regia Cătălin Chirilă. În 2010 a absolvit secția Teatrologie a Facultăţii de Teatru şi Film, iar în 2012 masteratul de Dramaturgie-Filmologie din cadrul aceleiaşi facultăţi. Începând cu anul 2015 predă cursuri de scriere creativă pentru copii şi adolescenți, iar din 2024 coordonează un curs de scriere dramatică pentru adulți. În anul 2023, o parte dintre textele sale destinate publicului tânăr și foarte tânăr au fost publicate

cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național în volumul 4 piese cu susul în jos –

Antologie de teatru contemporan pentru copii.

 

Atelierul de storytelling și creație podcast se va desfășura în 4, 5 și 6 octombrie (storytelling) la Create.Act.Enjoy, str. Bisericii Ortodoxe nr. 14. Înregistrările sesiunilor de podcast vor avea loc în perioada 16-18 octombrie la Radio Cluj. Înscrierile sunt deschise prin formular atelier-storytelling-podcast până în data de 1 octombrie, ora 20:00. Participarea este gratuită, în limita a 12 locuri.

 

Rezultatele celor două ateliere vor fi incluse ca producții de artă comunitară pe platforma digitală care este dezvoltată în cadrul proiectului Conexiuni Fragmentare și curatoriată de o echipă interdisciplinară formată din Gabriela Bud - psiholog, Cristian Luchian - designer grafic, Diana Buluga - coordonator artistic. Platforma va include și exerciții și resurse informative care să ajute utilizatorii să-și identifice forma de singurătate, să-i observe beneficiile (pentru singurătatea voluntară) sau să reducă impactul emoțional al izolării.

 

——

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

CONTACT:

Pagina oficială de Facebook: fb.com/Create.Act.Enjoy  

 

Instagram: @createactenjoy

 

Site oficial: www.createactenjoy.com  

 

Pentru informaţii suplimentare: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau 0755 808 863

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh