Imi fac mea culpa din a nu fi tratat pe larg ultima premiera teatrala destinata publicului turdean, atunci, in urma cu doua luni cand am avut cinstea sa savurez din apropierea scenei piesa regizata de cel al c[rui fan ma declar. Acum, inainte de debutul unui, deja, alt spectacol in premiera, pot sa ma refer si la un feed-back din partea publicului. Pentru ca fiecare reprezentatie cu „O scrisoare pierduta" s-a jucat cu casa inchisa. Dupa premiera, vorba s-a dus repede din gura in gura, intr-o urbe ca Turda, cum ca „Scrisoarea" e o piesa foarte buna, moderna, in stilul deja personalizat al regizorului Gelu Badea, dar care se potriveste manusa pe categoria „comedie" din care face parte. Nu am folosit sintagma comedie politica pentru ca nu-mi place tautologia.
Scrisoarea pierduta de Ion Luca Caragiale si readusa din praful istoriei literaturii de Gelu Badea tocmai pe scena municipalului turdean este, din principiu, o bucurie pentru publicul de aici. Aceasta pentru ca spectacolul cu piesa „O scrisoare pierduta" are o istorie la Turda. O istorie legata strans de evolutia teatrului turdean pe axa timpului, marcandu-i existenta ca numar de reprezentatii, ca generatii de actori, reprezentand reteta perena a succesului de public. Pentru a desrie in putine cuvinte fara pretentia de a ne afla in posesia adevarului absolut, pentru publicul iubitor de teatru piesa pusa in scena de Gelu Badea este la capatul opus pe o linie de aparitii scenice in istoria teatrului fata de arhicunoscuta piesa cu Alexandru Giugaru, Niki Atanasiu sau Elvira Godeanu, de la clasic la modern. Un spectacol de trmis la concursuri si festivaluri teatrale. Acolo piesa ar putea beneficia inclusiv de recenzii superioare calitativ celei pe care imi faci onoarea sa o citesti, iubitorule de cultura. O merita cu prisosinta.
Revenind, actorii care evoluează pe scena municipalului turdean întrec pe sine de la o stagiune la alta. Premiera care a avut loc pe 23 septembrie trecute fix la Teatrul Municipal Turda demonstrează profesionalismul tuturor celor angrenaţi în realizarea unor spectacole memorabile. De la distribuţie, la scenografie şi apoi la regie, tot ceea ce ţine de noua piesă veche „O scrisoare pierdută" s-a metamorfozat într-o permanentă oscilare între vechi şi nou, o scrisoare pierdută în timp...
Decorul auster dar cu bun gust a permis regizorului să pună accentul pe jocul actorilor, nişte specialişti ai pieselor caragialiene dar şi pe un mise en scene modern, subliniat de schimbarea decorului între acte care s-a făcut cu cortina ridicată prilejuind spectatorului o şi mai mare apropiere de cei care au realizat spectacolul, de la manipulatori de decor până la regizor şi scenograf.
A cincea versiune scenică are în distribuţie actorii: Petre Băcioiu, Narcisa Pintea, Alin Păiuş, Nina Antonov, Gabriel Popescu, Cornel Şerban, Romul Moruţan, Stelian Roşian, Tiberiu Tudoran, Ginuc Crişan, Lavinia Cosma, Anca Dogaru, Georgia Căprărin, Mihaela Acatrinei, Ilinca Mateescu, Cosmin Bighei. Scenografia spectacolului este semnată de Cristian Gătină.
Toţi actorii ar merita remarcaţi deşi aplauzele publicului de la finalul reprezentaţiei a indicat clar ca favoriţi pe Stelian Roşian, în rolul lui Nae Caţavencu şi apoi pe Petre Băcioiu, prefectul Fane Tipătescu, Narcisa Pintea, care a întruchipat-o pe Zoe Trahanache şi nu în ultimul rând, Petre Băcioiu de la Teatrul de Stat din Cluj Napoca, în rolul prezidentului Zaharia Trahanache.
Cei care iubesc teatrul trebuie neapărat să vadă următoarele reprezentaţii cu această piesă pe scena teatrului turdean care în ultimii ani trăieşte o a doua tinereţe. Prima dintre ele va avea loc chiar maine, 23 noiembrie 2010, de la ora 16, marcand exact doua luni de la premiera.a
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.