16
Ma, Apr
13 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Sala de spectacole a Teatrului Municipal Turda a găzduit ieri prima reprezentaţie, după premiera de săptămâna trecută, cu piesa „Mili, secretara detectiv". Este un spectacol numai bun pentru momentele în careai neapărată nevoie de o totală relaxare, de evadare din cotidian. În loc să căutaţi un film uşor, o comedie cu Jim Thumbnail imageCarrey spre exemplu, mai bine mergeţi la teatrul turdean când va fi programat din nou spectacolul despre care vorbim acum. N-o să vă pară rău.Thumbnail imageA doua comedie din actuala stagiune a TMT este mult, mult mai uşoară decât precedenta. Comedia - Mili, Secretara Detectiv, adaptare liberă după Robert Thumbnail imageThomas, este povestea secretarei nemăritate, fată bătrână, devoratoare de producţii tv care nu solicită un prea mare consum neuroni, de obicei soap opera, telenovele sau, în cazul de faţă, filme poliţiste cu intrigă, enigmă şi tot tacâmul. 
Filme pe care ţine morţiş să i le povestească în amănunt celei mai bune prietene. De la serviciu, la telefonul biroului notarial la care lucrează de aproape două decenii. Într-o
seară, după ce toţi colegii si pleacă - inclusiv maestrul notar 
Thumbnail imageinterpretat foarte credibil, cu aer uşor distrat, de unul dintre veteranii scenei turdene, Ginuc Crişan – Mili încerca să termine istorisirea episodului tv în convorbirea Thumbnail imagetelefonică începută cu amica sa. Pe uşa secretă a biroului notarial (atât de secretă că toţi angajaţii notarului ştiau de existenţa ei) intră un bărbat cu un cuţit înfipt în spate. Thumbnail imageAcesta se prăbuşeşte, dramatic, sub privirile unei Mili îngrozită, o Mili care abia acum începea să-şi intre în pielea personajului-detectiv, imediat ce a telefonat la poliţie pentru a anunţa crima, cadavrul şi propriul leşin care nu a întârziat să se producă.

Thumbnail imageNarcisa Pintea, Mili, o actriţă pe care – în ciuda gurilor rele care o acuză că se distribuie în toate piesele importante şi în roluri-cheie din poziţia de director al Teatrului Municipal Turda – publicul turdean o apreciază foarte mult. O actriţă talentată, Narcisa Pintea face în rolul lui Mili dovada calităţilor sale scenice, făcând dintr-o piesă uşoară, de mijlocul stagiunii, un succes care a smuls ropote de aplauze de la spectatori.
Thumbnail imageBineînţeles că nu a făcut asta de una singură ci cu ajutorul unui colectiv de actori care s-a închegat în ultima perioadă la Turda.
"Mili, secretara detectiv" a beneficiat şi de aportul costumierei Vioara Bara care a reuşit să suplinească prin variaţia veşmintelor personajelor un decor destul de fix şi anost în modernismul care contrasta flagrant cu uniforma ajutorului de comisar, Thumbnail imagespre exemplu. Accesoriile de detectiv ale Narcisei Pintea, clişee aduse parcă prin magie exact în momentele în care spiritul lui Sherlock Holmes plutea pe scenă, au fost cel puţin la fel de porivite ca trenciul lui Moruţan şi pălăria de comisar pe care toţi visează să o calce în picioare.
Thumbnail imageAm ajuns, aşadar, la comisarul "Cap de tablă", fost iubit al secretarei-detectivdin vremurile când mergeau împreună la dans, dar care a dispărut din viaţa acesteia cum fac toţi bărbaţii care se tem să-şi asume ceea ce englezii numesc "commitment". Un comisar interpretat de Romul Moruţan, actorul care l-a Thumbnail imageintruchipat minunat şi pe Ghiţă Pristanda pe scena de la Turda, dar care a făcut din comisarul anchetator din piesa regizată de Marius Oltean un adevărat poliţist, aşa cum îi ştim noi, mai degrabă cu defecte decât cu calităţi care să ducă la o inteligentă rezolvare a cazurilor. Moruţan face parte dintre acei actori care nu se complac în interpretarea fidelă a unui personaj, ci crează, prin intonaţie, interjecţii şi atitudini o amprentă proprie asupra caracterului în pielea căruia intră (şi iese după voia proprie).
Thumbnail imageSă n-o uităm pe maestra noastră, Nina Antonov, cea care chiar şi în roluri episodice este capabilă să aducă o anumită consistenţă pe care doar actorii hârşiţi prin tot felul de roluri pot să o aducă printr-o constanţă, siguranţă şi, de ce nu, voce deosebită. O actriţă care chiar şi în vaţa de zi cu zi este arhetipul actorului de teatru al zilelor noastre, care trebuie să aibă şi alte activităţi pentru a se întreţine. Maestra are, cum ştiu mulţi dintre turdeni un mic magazin în care vinde haine sau alte produse suficent de căutate pentru a putea aduce un minim profit.
Nu vreau să închei fără a-mi exprima bucuria de a-l fi putut vedea pe Ginuc Crişan într-un rol ceva mai consistent, a cărui interpretare scenică îl recomandăpentru distribuirea şi în pielea unor personaje mai complexe pentru a i se permite deviaţiile pozitice de care este capabil.
Thumbnail imageAm întrerupt descrierea intrigii pentru că fiecare spectator merită să descopere cu satisfacţie desfăşurarea acţiunii.Sunt sigur că spectatorii teatrului turdean sunt departe de a fi cititori ai revistei TV Mania pe coloanele unde se povestesc serialele tv, departe de a fi Mili...
Dar iată întreaga distribuţie a piesei lejere ca un ceai servit pe perne otomane la Istambul:
Narcisa Pintea, Romul Moruţan, Nina Antonov, Tiberiu Tudoran, Ginuc Crişan, Anca Dogariu şi Irina Melnic. Durata spectacolului este 1h şi 30 m, aşa că reiterez sugestia de a merge la teatrul turdean pentru că nu veţi fi dezamăgiţi.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh