20
Sam, Apr
20 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Clubul Rotary organizează luni 21 februarie 2011, de la ora 19, la sala de conferinte a hotelului Sun Garden, lansarea unui nou volum de Epigrame al profesorului Valentin Vișinescu.

Membru fondator al Cenaclului "Satiricon", profesorul Valentin Vișinescu își duce mai departe munca titanic în care s-a angrenat, alternând creațiile cu conținut istoric cu epigramele atât de iubite din tinerețile sale.
Un nou volum de epigrame ale profesorului nu pot fi decât o bucurie aruncată asupra celor din jurul său, o nouă izbândă a sa în lupta cu anii care încearcă să îl apese dar nu reușesc: câtă vreme motorul interior este mai puternic decât frânele de tot felul. În acest an, profesorul meu și al multor alte generații de turdeni, împlinește 80 de ani. 8 decenii de viață dintre care cea mai mare parte a fost dedicată acestui oraș și oamenilor ce viețuiesc aici.

Am să inserez aici o descriere a profesorului Valentin Vișinescu din prezent, elocventă pentru cel ce este nu numai epigramist sau istoric ci, din păcate, unul dintre ultimii dascăli dedicați vlăstarelor concitadinilor săi până-ntratât că poate fid at de exemplu majorității profesorilor de azi care prea puțin mai reușesc să-și pună amprenta educațională asupre elevilor lor. Descrierea aparține preotului Dorin Sas: "Disciplinat şi exigent cu sine însuşi, acrivist şi atent la orice amănunt important, Profesorul V. Vişinescu munceşte şi acum mai abitir ca-n anii tinereţii. Lunea îl aflăm printre membrii Colegiului Director al Casei de Ajutor Reciproc al Pensionarilor din Turda, în calitate de vicepreşedinte, în încercarea nobilă de a face ca viaţa vîrstnicilor din zonă să fie puţin mai senină. Marţi este ziua dedicată cercetării fondurilor documentare la Arhivelor Statului din Cluj Napoca, unde este "de-al casei", iar miercurea o petrece prin biblioteci locale sau judeţene, extrăgînd cote, citind tomuri întregi, copiind manual materiale în nelipsita-i agendă, care se vor transforma la vremea cuvenită în pagini bune de tipar. Ziua de joi îi produce o vie plăcere: întîlnirea cu prietenii epigramişti din Cenaclul "Satiricon" Cluj Napoca, al cărui membru fondator este. Iar în week-end nu face alteceva decît să scrie, fie în camera din liniştita-i locuinţă de pe str. Avram Iancu 6, fie la modesta căsuţă de vacanţă de la Bădeni, unde muza inspiraţiei îl răsfaţă sub aripile-i protectoare. În rest, "printre picături", participă la lansări de carte, expoziţii de icoane, vernisaje de artă plastică, piese de teatru, simpozioane, sesiuni de comunicări, etc., adică pe scurt, îi este nespus de dragă fervoarea unui act cultural şi spiritual autentic."

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh