24
Ma, Noi
61 New Articles

banner electoral PNL

 

Cultură
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Primăria Municipiului Turda și Muzeul de Istorie Turda vă invită vineri, 24 februarie 2012, orele 16.00 să participaţi la activitatea intitulată ”Dragobete, tradiţie şi contemporaneitate”.

Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului de Istorie, strada B. P.Haşdeu, nr. 2. Cu această ocazie vor fi expuse câteva piese din colecţia de etnografie a muzeului : costume populare, ţesături, ceramică, etc.

Celebrată în date diferite: 24 februarie, 1, 3 şi 25 martie, în funcţie de zonă, sărbătoarea de Dragobete este atestată cu precădere în Oltenia şi vestul Munteniei. Este sărbătoarea autohtonă a iubirii, echivalentul Sfântului Valentin.
În tradiţia populară i se spune şi Cap de Primăvară, multe dintre obiceiurile specifice acestei zile fiind legate de venirea primăverii. Personificările acestui personaj sunt multiple: în unele reprezentări, Dragobete apare ca fiu al Babei Dochia, în altele are calitatea de cumnat al lui Lăzărică cel mort din dor de plăcinte. Este protectorul dragostei şi al îndrăgostiţilor. În timp, a fost comparat cu Eros şi Cupidon. De Dragobete se împerechează păsările şi încep să-şi facă cuibul. Fetele şi băieţii merg la pădure să culeagă ghiocei şi să adune apă din zăpada netopită.
Pornind de la multiplele interpretări ale acestei sărbători a iubirii, tinereţii şi nu în ultimul rând a primăverii, Muzeul de Istorie Turda a lansat şi un concurs de creaţii artistice, concurs la care elevii şcolilor turdene au răspuns în număr foarte mare. Prin urmare, un număr de 89 lucrări au fost realizate de elevii şcolilor : Teodor Murăşanu, Avram Iancu, Ioan Opriş, Andrei Şaguna, Horea, Cloşca şi Crişan, Şcoala de Arte şi Meserii Poiana, Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Colegiul Tehnic Dr. Ioan Raţiu. Toate desenele au fost transferate în format electronic şi vor putea fi vizionate în timpul activităţii. De asemenea, lucrările vor fi jurizate şi se vor desemna câştigătorii.

Programul activităţii este următorul :

• Ora 16 : 00 - piesa de teatru Tinereţe fără bătrâneţe... prezentată de trupa de teatru Vector in Fabula de la Şcoala Teodor Murăşanu, coordonator prof. Octavian Gruian;

• Ora 16 : 35 - program artistic susţinut de elevi ai Cercului de muzică de la Clubul Copiilor, coordonator prof. Cristian Farcaş ;

• Ora 16 : 50 - premierea concursului tematic de artă plastică, coordonator prof. Alin Bîlcu.

• Ora 17.00 - vizită în expoziţie pentru participanţi

Foarte important !!! În 24 februarie perechile de îndrăgostiţi beneficiază de intrare gratuită în expoziţie.

Cel mai important monument de arhitectură medievală civilă al Turzii îl reprezintă Palatul Voievodal, cunoscut şi sub denumirea de Casă Princiară - singurul edificiu din care se mai păstrează părţi datând de la sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul celui următor. Palatul, amplasat în centrul istoric al oraşului, adăposteşte coleţiile Muzeului de Istorie. După o lungă perioadă de timp în care clădirea a fost supusă unor ample lucrări de consolidare, restaurare şi punere în valoare, instituţia şi-a reluat activitatea cu publicul, fiind deschisă pentru vizitatori zilnic între orele 9-17.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh