Vineri, 16 martie 2012, de la ora 18, am fost martorul unuia dintre cele mai frumoase momente organizate în ultimii ani de Muzeul de Istorie Turda, în colaborare cu primăria municipiului.
Activitatea intitulată: «De ce dezgropăm morţii comunismului?» găzduită de una dintre minunatele săli ale Muzeului de Istorie Turda din str. B.P. Haşdeu, nr. 2.
În cadrul evenimentului au fost expuse imagini cu cercetările arheologice efectuate în perioada anilor 2008-2011 în cadrul proiectului de arheologie contemporană iniţiat de Centrul de Investigarea Crimelor Comunismului din România (CICCR) și la care Muzeul de Istorie Turda a participat în calitate de colaborator, mai ales prin munca asiduă depusă de arheologul Horațiu Groza. Dar ”piesa de rezistență” a activității de la Muzeul de Istorie a fost proiecția documentarului “Vânătorul de securişti”, realizat în anul 2009 de către o echipă formată din Mirel Bran (corespondent TV 5 pentru România) şi Jonas Mercier și care îl are ca personaj central pe Marius Oprea, coordonatorul CICCR.
Momentul care a prilejuit aducerea crimelor comunismului în atenția turdenilor de către istoricii de aici a fost faptulcă în acest an, pe 6 martie, s-au împlinit 67 de ani de la instaurarea primului guvern comunist în România, condus de Dr. Petru Groza. De atunci, după venirea la putere în urma falsificării alegerilor, comuniştii au avut ca scop eliminarea fizică a personalităţilor politice marcante ale României interbelice, materializată prin înscenarea unor procese care au dus la întemniţarea acestora.
Toate acestea sunt arătate în materialul informativ realizat cu ocazia acestui eveniment, care continuă astfel: ”Mulţi dintre ei, bătrâni şi bolnavi, nu au rezistat la condiţiile de detenţie, la interogatoriile şi torturile aplicate, găsindu-şi astfel sfârşitul în închisorile comuniste. Cel mai trist este că nici locurile de veci ale acestora nu ne sunt cunoscute. Astfel, în cazul unor personalităţi ca Iuliu Maniu, Mircea Vulcănescu, Gheorghe Brătianu, Dinu Brătianu sau Valeriu Gafencu, care au sfârşit în închisorile regimului comunist, locul de veci rămâne un mister. Ororile regimului comunist au afectat toate păturile societăţii româneşti în frunte cu intelectualitatea, preoţimea, ofiţeri ai armatei române şi pătura înstărită a ţărănimii, dar şi pe oamenii simpli, unii dintre ei opunându-se cu vehemenţă abuzurilor noului regim de multe ori cu arma în mână.”
Aceste crime odioase au început să fie demascate de curând de către Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România. CICCR are drept scop derularea acelor acţiuni care vor duce la identificarea actelor de încălcare a drepturilor omului în România comunistă, dinamizarea politicilor instituţionale în ceea ce priveşte condamnarea reală a abuzurilor şi crimelor săvârşite în numele regimului comunist din România.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.