08
Mie, Dec
46 New Articles

Cultură
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

La mormântul lui Mihai Viteazul s-au desfăşurat manifestările prilejuite de comemorarea marelui voievod, un moment devenit tradițional în ultimii ani, la unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru români:

mormântul voievodului unificator. Manifestările au devenit o tradiție lansată de administrația locală în colaborare cu preoții ortodocși din localitate, obicei preluat și de Sfânta Mănăstire „Mihai Vodă” , construită între timp lângă monument.

Anul acesta, când se împlinesc 411 ani de la moartea lui Mihai Viteazul, manifestările au fost organizate sub auspiciile Mitropoliei Clujului,
Albei, Crişanei şi Maramureşului, a Arhiepiscopiei Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului şi Clujului și cu colaborarea autorităților locale. Organizatorii au pus la dispoziția celor care doreau să participe, fie din elan patriotic sau din motive religioase, autobuze gratuite cu plecare spre mormântul lui Mihai Viteazul la ora 08. 30 din Micro III ( de la Biserica Învierea Domnului) şi din Centru ( din faţa Teatrului Municipal)  întoarcerea fiind programată pentru orele 13. 00.

La ora 09. 30, a început  Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată de  ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei Andreicuț, pe scena pregătită special în curtea noii mănăstiri, urmată două ore mai târziu, de un moment comemorativ (Parastas),  când alaiul de Thumbnail imageoficialități s-a mutat,  la ora 11.30, la monumentul închinat lui Mihai Voievod Viteazul. Au urmat alocuţiuni și mesaje din partea reprezentanților autorităților locale.

Subprefectul județului Cluj, Remus Mihnea Iuoraș, a citat din Nicolae Iorga, cel care a spus: "A-l uita pe Mihai Viteazu, acum şi întotdeauna, ar fi să ne uităm pe noi înşine, să părăsim menirea noastră". Cel care l-a înlocuit pe prefect la manifestările de la Turda a continuat apoi spunând despre același mare domnitor: ”Prin curaj, îndrăzneală, eroism, cu rol pilduitor pentru toți românii, a dat  încredere întregului neam în forța și tăria sa de a trăi demn și unit într-o singură țară românească”, a spus Iuoraș.

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Ioan Oleleu, i-a felicitat pe organizatori adăugând că ”acel popor, care nu-și recunoaște istoria, nu poate avea un viitor luminos. Iată că aici, la Turda, implicarea și păstrarea în memoria zonei și a românilor este una
exemplară”, a precizat vicepreședintele Consiliului județean Cluj. Cuvintele frumoase rostite la adresa turdenilor ne fac să-i iertăm greșeala făcută prin încurcarea cifrelor, când a spus că noi ”comemorăm 141 de ani”, când de fapt, cifra reală era 411.

Primarul municipiului Turda, Tudor Ștefănie, a rostit de la microfonul instalat lângă mormântul lui Mihai Viteazu: ”Mihai Viteazu este un simbol puternic al luptei pentru libertate, pentru independența României, pentru unirea tuturor românilor într-un singur stat. El a rămas în mintea și-n inima noastră, acel conducător curajos care a reușit să fie primul unificator al celor trei țări române. Odată cu afirmația conștiinței naționale, actul lui Mihai Viteazul din 1600 a dovedit o forță care a călăuzit generațiile următoare, până la 1918, când s-a realizat unirea românilor într-un singur stat național”, a rostit primarul Tudor Ștefănie, care a adăugat: ”Vă invit să fim împreună oamenii care scriu istoria recentă, să înțelegem și să valorificăm în interesul nostru comun, exemplele
puternice de care am avut parte prin exponenții de valoare ai istoriei”.

A urmat o scenetă istorică, interpretată de inimoșii preoți ortodocși Dorin Sas și Sebastian Zăhan, unul întruchipându-l pe părintele Ioan iar celălalt pe însușii voievodul Mihai, venit călare pe un cal alb, ca în fiecare an, până în mijlocul celor care asistau la manifestări.

Momentul comemorativ la care au participat primari din întreaga zonă dar și enoriași și politicieni s-au încheiat cu depuneri de coroane şi o paradă militară.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh