A căzut Cortina peste Festivalul de teatru și arte performative "Teatru pe drumul sării", Turda, 2012, ediția I. Și a căzut în lumina artificiilor, cu bucurie și speranță, nu cu tristețe. Asta și datorită minunatului public turdean care a dovedit în aceste trei zile că merită o astfel de manifestare cultural, specific mai degrabă marilor orașe.
Ultimul cuvânt l-a avut de spus managerul teatrului Narcisa Pintea, cea care, cu vocea gâtuită de emoție le-a mulțumit tuturor celor care au contribuit la succesul acestei prime ediții a unui festival de teatru în municipiul de pe Arieș.
Cuvintele Narcisei Pintea au fost cu atât mai apreciate cu cât veneau după cele rostite de marea doamnă a teatrului românesc, Dorina Lazăr, cea care a fost nevoită să oprească ropotele de aplauze ale spectatorilor care omagiau în picioare interpretarea actorilor din piesa "Gaițele", adusă cu generozitate de Teatrul "Odeon" din capitală, în adâncul provinciei, tocmai la Turda. Marea actriță, cunoscută tuturor românilor, a ținut să salute publicul turdean arătând că, în urmă cu mulți ani, zeci, mama sa a jucat pe această scenă, fiind foarte apreciată de părinții și bunicii noștri, spectatorii de atunci. Dorina Lazăr, emoționată la rândul său, a spus că este o onoare să joace pe această scenă, în acest teatru minunat, și că trupa Teatrului "Odeon" a adus piesa care a închis festivalul de la Turda cu mare bucurie și dragoste pentru publicul de aici. În final, actrița Dorina Lazăr, a ținut să o felicite pe Narcisa Pintea pentru organizarea festivalului, cerând totodată publicului și autorităților locale "să aibă grijă de doamna directoare, că este o femeie deosebită".
Publicul turdean care, bineînțeles, a savurat cuvintele marii artiste a răsplătit-o cu un nou ropot de aplauze.
Revenind la piesa care a fost prezentată pe scena municipalului turdean în cea de-a treia seară, "Gaițele", creația de căpătâi a lui Alexandru Kirițescu, ea se joacă pe scena Teatrului "Odeon" de mai bine de zece ani, fiind deținătoare a mai multor premii câștigate la diferite festivaluri de teatru din țară.
Piesa este regizată de Alexandru Dabija, iar din distribuţie fac parte nume mari ale scenei românești,: Dorina Lazăr, Constantin Cojocaru, Ionel Mihăilescu, Marius Stănescu, Carmen Tănase, Virginia Rogin, Paula Niculiţă, Elvira Deatcu, Antoaneta Zaharia, Dana Voicu, Petre Nicolae, Ana Maria Moldovan, Pavel Bartoș.
Decorurile au fost create de Vittorio Holtier, iar costumele au fost realizate de Irina Solomon.
Comedia este compusă din trei acte şi durează două ore şi jumătate, cu pauză.
Chiar dacă subiectul și piesa în sine este bine cunoscută publicului teatrului turdean, interpretarea actorilor dintr-o distribuție de excepție a făcut deliciul celor care au umplut până la refuz sala de spectacole a Teatrului municipal Turda, gazda festivalului. "Gaiţele" sunt, de fapt, trei femei în vârstă:Aneta Duduleanu, interpretată de Dorina Lazăr, Zoia – Constantin Cojocaru şi Lena – Ionel Mihăilescu (aceştia din urmă, evident, în travesti), care deapănă amintiri şi se ciondănesc continuu, rareori căzând de acord una cu cealaltă, iar acele momente sunt legate fie de meniul avut la cină, fie de moartea cuiva din urbea lor, moment savurat de toate trei de la balconul dinspre bulevard, pe unde trece alaiul mortuar. De remarcat jocul fără cusur al celor care interpretează și personajele secundare: fiul Anetei, Ianache (jucat de Pavel Bartoş), soţia acestuia Colette (Carmen Tănase) şi, pe rând, mai multe dintre personaje, inclusiv administratorul casei, Fraulein (Virginia Rogin) şi slujnica Zamfira (Antoaneta Zaharia).
Despre spectacolul "Gaițele" al trupei de la Teatrul "Odeon":
Turnee şi festivaluri
Festivalului Naţional de Teatru şi Arte performative "Teatru pe drumul sării", Turda, 18 octombrie 2012
Festivalul de Teatru "Toma Caragiu", Ploieşti, 11 noiembrie 2011
Turneu la Caracal, 2 mai 2011
Turneu la Călărași, 11 aprilie 2011
Festivalul EuroArt, Iași, 04 Mai 2009
Festivalul VEDETEatru, Buzău, 15 mai 2008
Turneu la Pucioasa, 20 noiembrie 2006
Festivalul Povești pentru copii și oameni mari de la Alba Iulia, 5 octombrie 2006
Turneu la Focșani, 28 martie 2006
Festivalul de Teatru, Piatra Neamț, 2005
Festivalul Dramaturgiei Românești, Timișoara, 2004
Festivalul de Comedie, București, 2003
Festivalul de Dramaturgie Contemporană, Brașov, 2002
Festivalul Național de Teatru Clasic, Arad, 2002
Festivalul Național de Teatru "I. L. Caragiale", București, 2002
Festivalul Național de Comedie, Galați, 2002
Premii
CONSTANTIN COJOCARU - Premiul pentru cel mai bun rol feminin, Festivalul de Teatru de la Piatra Neamț, 2005
CARMEN TĂNASE - Premiul pentru rol secundar, Festivalul Dramaturgiei Românești de la Timișoara, 2004
DORINA LAZĂR - Premiul pentru cea mai bună actriță, Festivalul Național de Comedie, Galați, 2002
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.