România este pe locul întâi în clasamentul Uniunii Europene în ceea ce privește numărul deceselor în accidente rutiere. Cele mai multe accidente rutiere pe șoselele din țară sunt provocate de tinerii șoferi cu vârste între 18-25 ani, de asemenea în multe accidente sunt implicați minori.
Consecințele lipsei de bază a educației pentru siguranță se văd în datele Eurostat, precum și în statisticile Poliției Române. Tocmai de aceea , Asociația EDIT (Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului) vine cu o soluție prin primul Program Național de Educație pentru Siguranță (PNES), o reală necesitate în rândul școlarilor și liceenilor.
Pe baza experienței acumulate prin proiectul „Ora de Educație Rutieră”, care este și cel mai mare proiect rutier educativ la nivel național, PNES a fost gândit pe o perioadă de 3 ani și are scopul de a dezvolta proiecte și modele de bune practici în special în domenii ce țin de siguranța tinerilor. Vorbim despre proiecte, în desfășurare, bazate pe educație rutieră, dar și educație pentru prim-ajutor și situații de urgență.
Săptămâna trecută, Programul Național de Educație pentru Siguranță a ajuns cu un astfel de proiect și la Cluj-Napoca, Arad și Timișoara, asta pe lângă București. În cadrul acestui tur prin țară, în toate aceste trei orașe, atât cadrele didactice cât și elevii s-au arătat încântați de inițiative, după cum spun și declarațiile acestora: “Un astfel de proiect e necesar, util și ar trebui să între în toate instituțiile de învățământ”.
La Cluj-Napoca, beneficiarii direcți au fost elevii din clasa a III-a a Scoalii Gimnaziale “Ion Agarbicenu”, precum și liceenii din clasele a XI-a și a XII-a de la Liceul Teoretic “Avram Iancu”.
La Arad, Asociația EDIT a ajuns la Școală Generală “Vasile Goldiș” și la Colegiul Național “Vasile Goldiș”, la clasele a III-a și respectiv a XI-a și a XII-a.
Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara a fost vizitat în cadrul turneului PNES. Proiectul s-a desfășurat la Timișoara în fața aceleiași categorii de public ca în precedentele orașe.
PNES are acum și susținerea cadrelor didactice din țară precum și a liceenilor care s-au arătat interesați și să se implice activ în proiectul Asociației EDIT, ca voluntari, nu doar ca simpli beneficiari.
Pentru anul 2020, EDIT își propune să ajungă în cât mai multe alte orașe din țară, atât prin PNES cât și prin alte proiecte pe care le are în desfășurare.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.