27
Sam, Apr
1 New Articles

Educație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Mobilizare impresionantă a comunității turdene pentru a răspunde provocărilor locale din domeniul educației și mediului: 11 proiecte depuse și 5 inițiative comunitare activate de Fundația Comunitară Cluj, coordonate de Federația Fundațiile Comunitare din România și finanțate de Lidl România cu peste 245.000 de lei, au concretizat, în 6 luni, zeci de acțiuni de voluntariat de care au beneficiat peste 2.500 de turdeni.

 

Fundația Comunitară Cluj anunță finalizarea cu succes a celor 5 inițiative comunitare care au câștigat finanțare prin programul național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Timp de aproape 8 luni, organizații neguvernamentale și grupuri de lucru locale au implementat soluții civice la probleme locale din domeniul educației și mediului, beneficiind de îndrumare din partea Fundației Comunitare Cluj și de microgranturi nerambursabile în valoare de peste 245.000 de lei din partea Lidl România.

 

Direcțiile de intervenție locală a programului la Turda au fost stabilite participativ, în urma dialogului cu administrația locală și societatea civilă și după cartarea nevoilor din comunitate, iar cele 5 proiecte selectate, în urma cărora au rezultat peste 30 de acțiuni pentru comunitate, au mobilizat 37 de voluntari și au servit unui număr de peste 2.500 de beneficiari.

 

Prin intermediul celor 5 proiecte care au primit finanțare nerambursabila, turdenii au acum acces la locuri special amenajate pentru compostare, au la îndemână rețete culinare care promovează un stil de viață sănătos, un spațiu educativ unde pot explora lumea fascinantă a științelor, dar și un laborator ecologic în școală unde atât elevi, cât și profesori, pot desfășura împreună activități prietenoase cu mediul. De asemenea, două din proiectele propuse de tinerii liceeni care au participat la simularea unei ședințe de „Consiliu local”, au șanse să devină realitate.

 

Dintre cele mai interesante aspecte ale programului detaliem:

  • Atelierele de bucătăreală” organizate de Asociația Emil Negruțiu. Pe lângă faptul că au fost susținute de maeștri în arta culinară și deschise publicului larg, demonstrațiile au implicat legume și plante aromatice crescute în serele amenajate de elevii Liceului Emil Negruțiu. Mai este de remarcat aici că, în urma proiectului, s-a născut o carte de bucate cu rețete care promovează bucătăria locală, care a fost oferită, în variantă digitală, întregii comunități turdene.
  • Două dintre proiectele propuse de elevii selectați în „Consiliul Local al tinerilor”, au fost dezbătute și au șanse de a fi implementate în Turda, cu sprijinul Consiliului Local Turda, respectiv: organizarea unor seri de filme vechi în zona Băile Sărate și organizarea unui festival de muzică unde artiștii turdeni își vor putea face cunoscut talentul.
  • Colțurile de sustenabilitate” inițiate de „Banca Regională pentru Alimente Cluj” - care au promovat reducerea risipei în cinci companii din Turda și 3 licee - și prin care 500 de angajați și peste 300 de elevi au învățat despre reducerea risipei și au avut ocazia de a testa aparate de compostare. Printre altele, una din realizările de menționat ale proiectului este și faptul că peste 20 de liceeni au rămas aproape de „Banca Regională pentru Alimente Cluj” și participă și acum ca voluntari la activitățile inițiativei non-profit.

 

„Am participat la activitatea susținută de Banca pentru Alimente în cadrul liceului meu. Ne-au fost prezentate modalități prin care noi, elevii, putem să ne reducem consumul și să nu irosim alimentele cumpărate. Banca pentru Alimente a adus în școală și un aparat pentru compost în care fiecare elev poate lăsa resturile de la mâncarea pe care o consumă la școală. Activitatea a fost prezentată frumos și majoritatea elevilor s-au implicat prin răspunsuri la întrebările puse” - a spus Tamara, care a participat la unul din atelierele susținute de organizația Banca pentru Alimente în mai multe școli din oraș.

 

„Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” vine ca un răspuns la nevoile reale ale comunității și este o măsură prin care Lidl România și Federația Fundațiile Comunitare din România își propun să sprijine acțiuni relevante, cu impact pe termen lung. În primele 2 ediții, programul, desfășurat simultan în alte 11 orașe din țară, a finanțat 84 de inițiative locale cu o mobilizare impresionantă. În ediția a III-a, care a inclus și orașul Turda, finanțările nerambursabile acordate au depășit în total 1.230.000 lei și au urmărit implementarea celor mai bune soluții la provocările de mediu și educație din comunitățile vizate. Pentru detalii despre proiectele din Turda, dar și pentru a fi la curent cu evoluția programului se pot accesa website-ul dedicat www.fondulpentruunviitormaibun.ro și pagina națională de Facebook.

__

 

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Germania și Europa. Lidl operează în prezent peste 12.000 de magazine și peste 200 de centre logistice și depozite în 31 de țări.

 

Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse cu cel mai bun raport calitate-preț. În spatele serviciilor și operațiunilor din magazine și centrele logistice stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central la Neckarsulm.

 

În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.

 

Federația Fundațiile Comunitare din România a fost fondată în 2012 și are rolul de a reprezenta la nivel naţional interesele fundaţiilor comunitare din România care contribuie la construirea unor comunități conștiente, generoase, incluzive și durabile. Federația susține 16 fundații comunitare însumând peste 7000 de proiecte și 30 de milioane de lei în  investiții comunitare. În prezent mai bine 46% din populația României are acces la o fundație comunitară și rețeaua este în continuă creștere.

 

De la începutul anului 2008, Fundația Comunitară Cluj creează noi oportunități și contribuie la dezvoltarea infrastructurii potrivite, pentru ca orice persoană ce dorește să contribuie la schimbarea în bine a comunității clujene să găsească oportunitatea de a acționa. În perioada 2008-2022, fundația a acordat finanțări în valoare de aproape 5.00.000 RON, pentru sute de proiecte implementate în comunitatea clujeană.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh