26
Mie, Iun
4 New Articles

Educație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Primăria Municipiului Turda, Biblioteca Municipală „Teodor Murăşanu” Turda, Liceul Teoretic ”Liviu Rebreanu” Turda și Colegiul ”Emil Negruțiu” Turda au organizat în perioada 8-28 Mai 2024 a IX-a ediție a concursului de eseuri. Tema din acest an a acestui concurs a fost ”Vacanță WOW”. Prin acest concurs organizatorii și-au propus încurajarea afirmării tinerelor talente în domeniul creaţiei literare, promovarea literaturii și a elevilor talentați.

 Juriul, format din bibliotecarele Dana Deac, Cristina Docze și Nicoleta Cîrlea au apreciat imaginația și creativitatea lucrărilor prezentate în concurs și a decis acordarea următoarelor premii :

Premiul I

Abrudan Robert, clasa a VIII-a Școala Gimnazială ”Simion Balint” Copăceni, com Săndulești

Bilea Iulia, clasa a VIII-a Școala Gimnazială ”Simion Balint” Copăceni, com Săndulești

Premiul II

Luca Lorena Maria, clasa a VIII-a Școala Gimnazială ”Simion Balint” Copăceni, com Săndulești

Molnar Raluca, clasa a VIII-a Școala Gimnazială ”Simion Balint” Copăceni, com Săndulești

Premiul III 

Pop Andreea, clasa a VIII-a Școala Gimnazială ”Simion Balint” Copăceni, com Săndulești

Mențiune

Borșan Karina, clasa a VIII-a Școala Gimnazială ”Simion Balint” Copăceni, com Săndulești

Mulțumim tuturor elevilor și cadrelor didactice implicate în acest proiect! Laureații vor fi răsplătiți cu premii în cărți și diplome. Organizatorii mulțumesc farmacistei Cezara Stoica care a sponsorizat cărțile pentru premii.

 

 ///////////////////////

Vacanță WOW- Nume și prenume: Abrudan Robert Clasa a VIII-a Școala Gimnazială „Simion Balint” Copăceni. Cadrul didactic îndrumător: Stan Mihaela

În miezul verii, când soarele strălucește ca o minge de foc și ziua pare că nu se mai sfârșește, împreună cu familia am pornit într-o aventură de neuitat. Destinația noastră a fost pe o insulă însorită din Grecia.

Ajuns acolo, primul cuvânt a fost: wow! Plajele erau acoperite cu nisip fin, apele cristaline, iar vegetația îți rămânea întipărită  pe iris pentru multă vreme. Toate acestea înfățișau în fața ochilor mei un peisaj desprins, parcă, din basme.

Am decis să explorăm fiecare colțișor al insulei, am mers pe plaja bătută de vântul cald, și am admirat apa, care te îmbia să te răcorești. Priveam peștii care se alergau în bancuri, dând impresia unui joc de copil, mă minunam de culorile lor vii și de iuțimea mișcărilor lor.

Dar această vacanță nu a fost doar despre explorare și aventură. Am avut ocazia să ne împrietenim cu localnicii, să descoperim secretele bucătăriei locale și să participăm la festivaluri tradiționale grecești pline de culoare și veselie.

Seara, sub cerul presărat de stele, care te priveau curioase, am mâncat fructe de mare proaspăt pescuite, care îți încântau papilele gustative. Alături de prietenii pe care mi i-am făcut, m-am distrat, zâmbetul fiind prezent peste tot. Am depănat amintiri, am povestit fiecare întâmplări din viața noastră, am împărtășit impresii legate de aventurile de peste zi.

În fiecare zi petrecută acolo, înotam în apa îmbietoare, care te răcorea și, după câteva minute pe plajă, în care soarele te mângâia cu razele sale fierbinți, doreai să te reîntorci în brațele valurilor.

Fiecare zi a fost minunată, sentimentul de wow m-a însoțit la fiecare pas. Această experiență a rămas vie în sufletul meu. Aștept următoarea vacanță de vară  spre a explora o altă insulă a Greciei, o altă minunăție a lumii.

 ////////////////////

Vacanță wow!- Bilea Iulia Clasa a VIII-a,Școala Gimnazială „Simion Balint”  Copăceni. Cadrul didactic îndrumător: Stan Mihaela

 Îmi aduc aminte cu plăcere de vara trecută în care am fost în cea mai minunată călătorie a vieții mele.

Totul a început într-o după-amiază în care i-am auzit pe părinții mei discutând despre plecarea într-o călătorie. Vorbeau despre o călătorie în altă țară. I-am întrebat și mi-au răspuns că plănuiesc o vacanță, dar încă nu știau locația. Au trecut câteva săptămâni, am uitat de această discuție, dar mi-am reamintit când am văzut-o pe mama cu biletele de avion. Am văzut destinația: Anglia. M-am bucurat nespus. De mult timp îmi doream să vizitez această țară. Mi-am pregătit haine mai groase, pentru că auzisem că în această țară plouă și este răcoare mai tot timpul.

Ziua plecării a sosit. Am mers la aeroport, ne-am îmbarcat. Drumul a fost obositor, mai ales că aveam o senzație de teamă care m-a însoțit tot timpul zborului. În sfârșit, am ajuns la destinație. Ajungând în Londra, am observat că vremea era frumoasă. Acest lucru m-a bucurat. Nerăbdarea de a vizita renumita capitală a început să-și spună cuvântul. Forfota de oameni îmi demonstra că este un oraș activ. Ne-am urcat într-un taxi și am ajuns la hotelul în care ne făcusem rezervarea. Era o clădire înaltă, cu o arhitectură aparte. Camera de hotel m-a impresionat prin simplitatea, dar și prin frumusețea ei. Stilul era simplu, dar elegant: un pat, un dulap, un televizor, o noptieră. Mi-am așezat hainele în dulap, fiind hotărâtă să nu pierd vremea prin camera de hotel. După o jumătate de oră, am ieșit cu părinții la plimbare. Eram hotărâți, ca în prima zi, să facem o plimbare  plin parcuri, să mergem la restaurant. Ne-am relaxat în prima seară împreună cu o altă familie, care venise să viziteze Londra. În următoarele zile, am vizitat muzee: British Museum, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Știință, precum și Big Ben-ul, care m-a impresionat prin măreția sa. Pe lângă locurile istorice, ne-am plimbat prin oraș, am fost la cumpărături pentru a lua suveniruri, am admirat o parte din oraș. Vremea a fost frumoasă în mare parte. Londra este un oraș uimitor. Am stat 5 zile. Mi-am reevaluat și cunoștințele de limba engleză. La întoarcere, mi-am dat seama că a fost o vacanță wow. E minunat să vezi locuri noi, oameni, tradiții și obiceiuri.

Acasă, am depănat șirul amintirilor cu familia, dar am împărtășit și prietenilor experiențele pe care le-am trăit. A fost o călătorie fascinantă în care am aflat multe informații despre istoria locului, dar și despre tradițiile și obiceiurile englezești.

 

                                               

 

 

                                                

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh