Programul ERASMUS+
Acțiuna Cheie KA2 „Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici”
Acțiunea „Parteneriate strategice pentru învățământul superior”
Titlul proiectului „From Theory to Practice – International Teaching in Field Archeology in Roman Sarmizegetusa”
Beneficiar: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
Contract: 2015-1-RO01-KA203-015185
Comunicat de Presă
În perioada 1-5 Februarie 2016 s-a desfășurat la Univeristatea din Heidelberg Ruprecht-Karls, Institutul pentru Arheologie Clasică, prima întâlnire transnațională din cadrul European Erasmus+ cu titlul „From Theory to Practice – International Teaching in Field Archeology in Roman Sarmizegetusa” care are ca obiectiv principal crearea, adoptarea și promovarea unui model de învățare nonformală și informală și dezvoltarea de competențe cros-sectoriale și transferul abilităților profesionale ale studenților pe șantierul arheologic școală de pe situl roman Sarmizegetusa, cu scopul de a facilita o atitudine antreprenorială și o experiență practică folositoare pentru mobilitatea studenților pe piața europeană a muncii în domeniul arheologiei.
În cadrul întâlnirii au participat reprezentanți ai partenerilor de la Universitatea din Exeter, Universitatea din Heidelberg, Universitatea din Viena, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și din partea instituției coordonatoare, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca. În cele trei zile de lucru s-au discutat și punctat principalele sarcini în cadrul activităților echipei implicate în proiect precum și metodologia de lucru, responsabuilitățile financiare și documente justificative. S-a prezentat în detaliu activitățile incluse în diagrama Gant și aspecte legate de ce își dorește programul Erasmus+ și care sunt scopurile comune ale echipei. S-au mai purtat și discuții privind structura și modulele ce vor fi incluse în Manualul de Metode de Predare pe șantierele arheologice școală precum și Curriculum integrat ce vizează oferta educațională pentru practica de specialitate în arheologie. Gazdele au organizat întâlnirea la sediul Institutului de Arheologie Clasică prezentând astfel celor invitați logistica de care dispune instituția precum și expozițiile organizate în cadrul institutului. În a doua zi a întâlnirii, gazdele au organizat un workshop la care au fost invitați studenți ai Universității din Heidelberg, specialitatea arheologie, workshop ce a avut ca tema angajabilitatea absolvenților în instituții de specialitate. Totodată, s-au avut în vedere așteptările pe care studenții le au în cadrul practicii de specialitate. Participanților la întâlnire li s-au prezentat depozitele arheologice ale Direcției Pentru Patrimoniu dar și cele a Muzeului de Istorie Pflaz din Spyer, unde mulți dintre absolvenții și studenții de la Heidelberg Universității lucrează. În final, s-a făcut o evaluare a întâlnirii și s-au stabilit obiectivele pentru următoarea întâlnire transnațională ce va avea loc la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, în luna mai 2016.
Proiectul european se desfășoară în perioada 1 octombrie 2015 – 30 septembrie 2017.
Manager Proiect
Cristian Dima
Tel: 0740240900
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.