Grădinița nr. 20 Turda, care acum poartă numele de „Căsuța Piticilor”, a sărbătorit 40 de ani de la înființare. Părinții și copii care i-au trecut azi pragul, dar și invitații, au găsit instituția gătită de sărbătoare.
Zeci de actuale și foste educatoare au fost invitate, alături de proaspăt alesul dar încă neinvestitul primar Cristian Matei și de directorul Școlii Gimnaziale „Horea, Cloșca și Crișan”, Emil Moldovan, ales și el consilier local. S-au depănat amintiri și s-au readus în memorie vremuri demult apuse, vremuri nu ușoare, dar care au avut farmecul lor, după cum mărturiseau unele dintre fostele cadre didactice ale grădiniței.
Mai întâi directoarea actuală a Grădiniței, Lucica Suciu, a trecut în revistă, succint, cele patru decenii de activitate a acestei instituții de educație preșcolară, prin care au trecut mii de copii, unii dintre ei fiind acum persoane de bază ale societății turdene iar alții plecând în lumea mare, tot așa cum au plecat în viață de pe băncuțele Grădiniței nr. 20.
La 1 septembrie 1976, când s-a înființat, odată cu dezvoltarea cartierului Micro III, Grădinița nr. 20 avea șapte grupe cu program normal, șase cu program prelungit, frecventate de peste 450 de copii. Colectivul era format din 20 de cadre didactice și 22 personal didactic și auxiliar. Erau vremuri grele, așa cum au reamintit directoarea de atunci și contabila șefă. Acestea au povestit cât de greu era pentru angajații de atunci să ofere condiții minime pentru copii: nu erau covoare, nu existau perdele, mâncarea era sub orice critică. Începea să se vadă foamea comunistă.
Numele de „Căsuța Piticilor” i-a fost dat Grădiniței nr. 20 în anul 2007. În acel an Grădinița avea patru grupe cu program normal și trei grupe cu program prelungit, totalizând peste 150 de copii. Colectivul era format din 11 cadre didactice și 10 personal nedidactic și auxiliar.
În prezent Grădinița „Căsuța Piticilor” arată foarte bine și beneficiază de un personal didactic bine pregătit, care îmbină tinerețea cu experiența. Peste 200 de copii trec pragul acestei instituții zilnic, pentru a deprinde tainele cunoașterii și a face primii pași într-un proces educativ care sperăm să-i poarte cât mai departe. Ei vor fi generația de mâine și sperăm ca Turda să arate peste alte patru decenii așa cum și-o doresc locuitorii săi, cei mai frumoși oameni din Ardeal.
Directorul Școlii Gimnaziale „Horea, Cloșca și Crișan”, Emil Moldovan, și-a manifestat aprecierile pentru colectivul Grădiniței și a subliniat importanța educației preșcolare în angrenajul pregătirii pentru viață, bazele fiind puse la vârste foarte mici iar apoi învățătorii și profesorii „clădesc” pe fundația realizată la grădiniță.
Finalul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea celor 40 de ani de activitate la Grădinița din Mr. III a conținut un spectacol artistic susținut de nimeni alții decât copiii care învață aici dar și de niște fetițe care au frecventat această grădiniță iar acum sunt elevele școlii din imediata vecinătate.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.