24
Dum, Noi
4 New Articles

Educație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

La Școala ”Avram Iancu” din Turda s-a desfășurat o activitate care a implicat zeci din elevii instituției, alături de învățătorii și profesorii lor. Manifestarea a făcut parte din Campania Globală pentru Educație, organizată în România de Organizația ”Salvați copiii”, împreună cu partenerii săi: Ministerul Educației și Cercetării, Tineretului și Sportului, Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii ”Romani

Criss”, Centrul Educația 2000+, Centrul pentru Educație și dezvoltare Profesională ”Step by step”, Asociația Ovidiu Rom, World Vision Romania, Roma Education Fund Romania, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți Învățământ Preuniversitar, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.

Campania Globală pentru Educație este un eveniment desfășurat anual, la nivel mondial, de o coaliție de asociații de caritate, sindicate și grupuri de cetățeni  din întreaga lume.


Ca și în anii trecuți, coordonatoarea evenimentului a fost învățătoarea Veronica Bodocan, cea care a precizat că, în acest an, campania promovează idei referitoare la îngrijirea și educația din copilăria timpurie.

Intitulată ”Marea imagine”, activitatea dedicată acestui eveniment a beneficiat de invitați din afara școlii, cum ar fi directorul Casei de Cultură, Felicia Răcean, șefa Bibliotecii municipale ”Teodor Murășanu”, Nicolina Halgaș, preotul Sebastian Zăhan sau Aurel Feneșan, de la Asociația ”Comori ardelene”, toți colaboratori apropiați ai Școlii ”Avram Iancu” din Turda. Copii care au participat la Campania Globală pentru Educație din acest an au realizat zeci de desene sau colaje prin care au încercat și reușit să realizeze o imagine cât mai clară a diferențelor dintre copiii care beneficiază de educație în perioada copilăriei timpurii și cei care întâmpină nenumărate greutăți, mai ales de natură economică și socială. Chiar aceștia din urmă trebuie ajutați de către sistemul organizării de stat, inclusiv în țara noastră. Copiii ale căror lucrări au fost considerate cele mai sugestive și-au prezentat desenele lansând celor prezenți și un mesaj emoționant. Elevii Olivia Pap și Andrada Ignat, Oana Vențel și Flavia Dorobăț, Oana Gânja și Cornel Moldovan, toți din clasa a IV-a A pregătiți de învățătoarea Rodica Bodea, au fost echipele care au realizat desenele foarte apreciate de cadrele didactice și de cei prezenți. Oana Vențel a interpretat o priceasnă emoționantă iar Iulia Chifor a recitat o minunată poezie legată de subiectul manifestării.


Promotoarea activității, învățătoarea Veronica Bodocan a prezentat un material informativ legat de campania globală amintită dar și de tema din acest an, ajutată de directorul adjunct, Liana Stan.  Învățătoarea Veronica Bodocan a prezentat și câteva informații statistice și analitice care ilustrează nivelul de integrare a micuților în sisteme educative în diferite state europene și din lume. Chiar și țara noastră mai are mult de muncă în domeniul eforturilor educative în ceea ce privește copilăria timpurie, cu toate că, la Turda, conform datelor prezentate de Veronica Bodocan, nu există probleme de acest fel, la creșele și grădinițele de aici existând suficiente locuri pentru micuții turdenilor. La rândul său, preotul Sebastian Zăhan a arătat că, la sediul Căminului de bătrâni „Acoperământul Maicii Domnului” de la Turda, există o grădiniță destinată micuților ai căror părinți au o situație materială precară. Din păcate, astfel de edificii sunt prea puține, iar mulți dintre părinții copiilor care trăiesc într-o sărăcie lucie, nu se gândesc nicio secundă să-și ducă micuții la creșă sau la grădiniță.

Aceste lucruri pot fi schimbate doar prin efortul combinat a tuturor entităților sociale legate de sistemul social și de cel educațional. Tocmai de aceea, manifestări ca aceea desfășurată miercuri, 25 aprilie 2012, de la ora 12, la Școala ”Avram Iancu” sunt nu numai binevenite dar și strict necesare.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh