După ce, într-o ședință din cursul lunii februarie, consilierii au stabilit care școli și grădinițe vor funcționa în viitorul an școlar, aleșii locali au revenit, la solicitarea Inspectoratului Școlar Județean pentru a modifica respectiva listă.
Totul a fost doar o formalitate, o ”hârțăgorie” cum spun românii, pentru că de fapt instituțiile școlare rămân aceleași, doar că acum ele sunt defalcate în funcție de unitățile care au personalitate juridică și de cele considerate ”structuri” ale primelor.
Astfel, în ultima ședință a Consiliului local, consilierii locali turdeni au aprobat rețeaua școlară a unităților de învățământ de stat de pe raza administrativ-teritorială a municipiului Turda, rețeaua care va funcționa în anul școlar 2012-2013.
Acest demers legislativ local a fost făcut la solicitarea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj care, prin adresa nr. 1791/20.02.2012, trimisă Primăriei Turda, arăta că ”în baza prevederilor , rețeaua de învățământ se organizează de către Autoritățile administrației publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor școlare”. La rândul lor, inspectoratele școlare județene trebuie, conform aceleiași legi, să trimită spre aprobare la ministerul de resort, până la sfârșitul anului, rețeaua unităților de învățământ la nivelul județului.
Lista cu instituțiile școlare aprobate în rețeaua de învățământ de stat cuprinde un număr de 17 școli și grădinițe cârora li se adaugă Clubul copiilor Turda, finanțat de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.
Astfel, unitățile de învățământ cu personalitate juridică sunt Colegiul Național ”Mihai Viteazu”, Colegiul Tehnic ”Dr. I. Rațiu”, Colegiul Tehnic Turda, Liceul Teoretic ” Liviu Rebreanu”, Colegiul ”Emil Negruțiu”, Liceul teoretic ”Josika Miklos”, Școala gimnazială ”Teodor Murășanu”, Școala gimnazială ”Ioan Opriș”, Școala gimnazială ”Avram Iancu”, Școala gimnazială ”Horea, Cloșca și Crișan”, Școala gimnazială ”Andrei Șaguna”, Școala Profesională Poiana și Școala gimnazială Waldorf, apoi Grădinița cu orar prelungit ”Prichindelul cel isteț”, Grădinița cu program normal Waldorf, Grădinița cu orar prelungit ”Sfânta Maria”, Grădinița cu orar prelungit ”Dr. I. Rațiu”, Grădinița cu orar prelungit”Poiana cu castani”, Grădinița cu orar prelungit ”Căsuța Piticilor”. Grădinițele au unități subordonate, sau componente, numite ”structuri”, și care sunt grădinițe cu orar normal purtând același nume ca acelea cu orar prelungit.
După cum se observă, școlile și grădinițele au acum alte denumiri oficiale, în sensul că în loc de, spre exemplu, Școala ”Avram Iancu”, ea se numește de acum Școala gimnazială ”Avram Iancu”, în urma deciziei Consiliului de Administrație al fiecărei școli în parte, la solicitarea Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. Pentru că, nu-i așa, nu poate veni un ministru nou care să nu-și lase amprenta printr-o modificare în viața elevilor.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.