24
Lun, Iun
4 New Articles

Educație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Am mai scris despre acțiunile împotriva traficului organizate la Centrul de Igienă şi Sănătate Poiana din Turda. O activitate de același gen s-a desfășurat la inițiativa lui Ștefan Silaghi, mediator școlar, unul dintre liderii comunității de rromi de pe strada Margaretelor.

Grija acestuia pentru toți copiii din comunitatea sa l-a făcut să organizeze acțiuni de conștientizare a pericolului reprezentat de traficul de persoane, cu toate laturile sale obscure, cât mai des cu putință.

Pentru aceasta există o colaborare foarte bună între poliție, Serviciul public de Asistență Socială Turda și ONG-uri specializate în domeniu.

La campania de informare organizată în 22 septembrie la Centrul de Igienă şi Sănătate Poiana au fost invitați Pamela Popa, inspector de specialitate din cadrul Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Cluj-Napoca, șeful Poliției Locale, Valer Moldovan, directorul Școlii Gimnaziale Poiana, Daniela Pârlea. Au muncit pentru ca activitatea să fie un succes Camelia Moldovan, coordonatorul centrului, Gabriela Lavric, asistent social, Andreea Roșu, asistent socio-medical și, bineînțeles, mediatorul școlar Ștefan Silaghi.

Circa 30 de copii din comunitatea de rromi au vizionat un filmuleț referitor la traficul de persoane și au  fost angrenați într-un joc interactiv „Prețul corect”, cu scopul de a-i face  să conștientizeze faptul că o ființă umană nu are preț. Cei mai activi au putut câștiga premii constând în tricouri și alte materiale promoționale legate de lupta împotriva traficului de persoane acordate de Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Cluj-Napoca.

Campania de informare derulată la Centrul de Igienă Poiana vine să continue eforturile organizatorilor în lupta împotriva traficului de persoane. Reamintim  că în 31 martie, anul curent, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP)  a organizat o activitate în același ton, în cadrul campaniei „Cere ajutor, nu cerşi”. Atunci, o tânără voluntară a Asociaţiei Zâmbetul Îngerilor (AZI) i-a învățat apoi pe copiii rromi cum să se apere unii pe alții și cum să scape din „ghearele” monștrilor care le vor răul. Acum copii știu cu cine să vorbească despre ademenirile unor persoane rele și știu cui să mărturisească despre ce li se întâmplă. Aceasta cu atât mai mult cu cât, la finalul acțiunii, fiecare copil a primit un rucsac frumos, dotat cu tot ce au nevoie pentru un întreg a școlar, pe care sunt trecute datele de contact, numărul de telefon unde ei pot suna oricând pentru a fi ajutați.

Felicitări organizatorilor pentru aceste acțiuni care ar trebui luată drept exemplu de multe alte instituții și ONG-uri! Este regretabil că nu toate comunitățile organizează astfel de acțiuni de conștientizare, după exemplul bun dat de rromii din Poiana. Toți copii trebuie să fie apărați, toți copiii trebuie să fie conștienți de pericolele care îi pândesc.

 

O galerie foto de la eveniment gasiti aici: http://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/9104-campanie-impotriva-traficului-de-persoane

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh