18
Joi, Apr
20 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca, instituţie de învăţământ special care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, a depus spre finanţare, în cadrul programului Uniunii Europene pentru educaţie, formare, tineret şi sport Erasmus+, proiectul intitulat ,,Accesibilitate şi incluziune socială prin limbaj mimico-gestual”. În cadrul acestuia, liceul clujean va avea ca ţări partenere Franţa şi Slovenia, reprezentate prin Institutul Public ,,La Persagotiere” din Nantes, respectiv ,,Zavod za gluhe in naglusne” din Ljubljana.

Proiectul are ca principal obiectiv formarea cadrelor didactice participante prin însuşirea unor cunoştinţe şi îmbunătăţirea competenţelor în utilizarea limbajului mimico-gestual (LMG), în cadrul unor deplasări întreprinse în acest scop în Nantes şi Ljubljana. Deprinderile şi cunoştinţele astfel dobândite urmează a fi utilizate în interacţiunile şi activităţile zilnice, formale sau nonformale, cu copii cu dizabilităţi de auz şi cu profesori interpreţi, în cadrul examenelor naţionale şi de bacalaureat.

            Pe parcursul perioadei de implementare a proiectului, cadrele didactice participante vor observa şi vor analiza practici inovatoare utilizate în educarea şi recuperarea copiilor cu dizabilităţi de auz din cele două ţări partenere, atât în învăţământul special, cât şi învăţământul integrat, urmărind, totodată, îmbunătăţirea competenţelor profesionale referitoare la metode specifice de comunicare, alternative şi augmentative.

De asemenea, cadrele didactice care fac parte din grupul ţintă al proiectului vor identifica bune practici în ceea ce priveşte utilizarea acestui tip de limbaj în educaţia copiilor cu deficienţe auditive în scopul de a le transfera în contextele de învăţare şi formare a persoanelor cu dizabilităţi de auz din cadrul Liceului pentru Deficienţi de Auz, însuşindu-şi, în acelaşi timp, tehnici de traducere în limbaj mimico-gestual alături de labiolectură, pentru a facilita accesibilizarea curriculei şi îmbunătăţirea interpretării în LMG la examenele naţionale şi de bacalaureat.

,,Apreciez această iniţiativă ca fiind mai mult decât lăudabilă întrucât va permite învăţarea  reciprocă şi schimbul de bune practici între experţi consacraţi în ceea ce priveşte limbajul mimico-gestual. Este, în opinia mea, un mod extrem de oportun de a utiliza fondurile europene, în beneficiul copiilor cu nevoi educative speciale, a căror integrare socială şi profesională ar fi facilitată” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.

            Proiectul ,,Accesibilitate şi incluziune socială prin limbaj mimico-gestual” a fost conceput ca o continuare a proiectului ,,Teaching Sign Language”, implementat în anul 2016 de către Institutul Public ,,La Persagotiere” din Nantes, Franţa, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca, prilej cu care acesta a împărtăşit bune practici în utilizarea limbajului mimico-gestual românesc, prin expuneri teoretice interactive şi workshop-uri menite să ilustreze aplicaţiile practice.

 

Biroul de presă

21 Februarie 2017

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh