Călătoria apei începe la Priza de Apă Hășdate, aceasta este amplasată pe cursul râului Hășdate în apropierea cascadei Ciucaș. De acolo, prin cădere liberă, prin conducta de aducțiune, conductă cu un diametru de 600 mm și o lungime de aproximativ 14 km, apa brută ajunge la Stația de Tratare a apei din Hășdate.
Primul popas pe care îl face apa în cadrul Stației de Tratare este în turnul de amestec. Aici, în funcție de calitatea apei (turbiditate, încărcătură organică) sunt adăugate trei elemente: clor - cu rolul de a dezinfecta apa, coagulant - floculant cu rolul de a face ca suspensiile din apă să adere și astfel, să se depună pe fundul decantorului și cărbune activ ce are rolul de a reacționa cu materia organică din apă.
După turnul de amestec apă ajunge în Bazinul Decantor, bazin ce are o capacitate de 5.000 mc (echivalentul a 250.000 de sticle de apă plată de 2 litri), aici ea se liniștește și se decantează, “mizeria” din apă se va depune pe fundul bazinului unde, cu ajutorul podului raclor, este împinsă spre cele 3 bașe de evacuare aflate pe fundul acestuia, prin care este eliminată, ajungând în paturile de nămol. În partea superioară a bazinului se formează un strat de apă curată de aici apa pătrunde prin orificiile țevilor radiale și ajunge în canalul de fugă. După ce este colectată în canalul de fugă, apa ajunge în filtrele de nisip.
Filtrele de nisip sunt compuse din patru baterii a câte 2 filtre ce lucrează în tandem. Aceste filtre sunt niște bazine în care se află un strat de aproximativ 1 metru de nisip cuarțos fin. Pe fundul filtrelor sunt amplasate crepinele, acestea fiind niște site foarte fine, prin care doar apa foarte curată poate trece. Impuritățile fine și nisipul din filtre fiind reținut de acestea. Apa intră în filtre prin partea superioară și apoi gravitațional străbate stratul de nisip și crepinele, toate impuritățile rămânând captive în stratul de nisip. Acest nisip poate fi curățat prin spălare inversă cu apă curată.
Din filtrele de nisip, apa ajunge în Bazinul Stoc Tampon de 1.500 mc. Acesta este ultimul popas pe care apa îl face în cadrul Stației de Tratare. Aici se reglează concentrația de clor din apă pentru ultima dată și apoi cu ajutorul a cinci pompe, apa este pompată spre bazinele de apă din Călărași Gara și de acolo apa ajunge prin cadere liberă la consumatorii finali, adică populația orașului Câmpia Turzii și a localităților limitrofe.
Întreaga stație este controlată de operatori în sistemul SCADA, prin intermediul PC-ului, sistem ce controlează stația de dozare a coagulantului - floculantului, a carbunelui activ, stația de clorinare, pompele, vanele și filtrele de nisip.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.