25
Joi, Apr
3 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

irigatiiSistemele de irigații de la Mihai Viteazu (mai bine spus ce a scăpat de  furtul în masă declanșat după 1989) ar putea fi refăcut rezolvând problemele legate de secetă ale producătorilor agricoli din zona Moldoveneşti - Mihai Viteazu – Călăraşi – Turda - Câmpia Turzii - Luna. Un prim pas spre acest deziderat a fost făcut prin inițiativa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu, care a propus consilierilor județeni un proiect de hotărâre privind solicitarea de trecere a Amenajării „Irigaţii Mihai Viteazu” din domeniul public al statului şi administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, în domeniul public al Judeţului Cluj şi administrarea Consiliului Judeţean Cluj. Acest lucru ar permite alocarea de sume de către forul județean sau încheierea de parteneriate între acesta și diferiți agenți economici specializați, pentru a reface și îmbunătăți sistemul respectiv de irigații.

Vicepreședintele CJ Cluj, Ioan Oleleu, arată în fundamentarea solicitării sale: ”Din cauza fenomenului de încălzire globală, scăderii nivelului apei freatice, accentuării fenomenului de secetă, scăderii constante a precipitaţiilor căzute în ultimii 10 ani, accentuării secetei în perioada de vegetaţie maximă – lunile mai, iunie, iulie – se impune atenuarea fenomenului de secetă prin aplicarea de udări cu ajutorul sistemului de irigaţii. În ultimii 10 ani a crescut constant numărul de zile de vară în care temperaturile depăşesc 350C la umbră şi s-a accentuat foarte mult fenomenul de evapotranspiraţie, fiind afectate culturile agricole. În zonă s-a prelungit fenomenul de secetă şi în luna august” se arată în preambul.

Conform prevederilor anexei Legii privind bunurile proprietate publică nr. 213/1998, cu modificările şi completările ulterioare, rețelele de distribuție pentru irigații fac parte din domeniul public al statului. De asemenea, conform prevederii Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, reţelele de irigaţii se află în administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare.

Amenajarea „Irigaţii Mihai Viteazu” este prevăzută la poziţia nr. 15, Secţiunea 4. Amenajări de irigaţii a Anexei nr. 1 la Regulamentul de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1223/2011.

Având în vedere importanţa amenajării „Irigaţii Mihai Viteazu” pentru zona deservită, precum şi starea de degradare în care se află, solicitarea de trecere a infrastructurii de bază (staţia principală de pompe şi canal principal) a Amenajării „Irigaţii Mihai Viteazu” din domeniul public al statului şi administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, în domeniul public al Judeţului Cluj şi administrarea Consiliului Judeţean Cluj, apare ca imperios necesară.

Consilierii județeni au aprobat proiectul de hotărâre inițiat de Ioan Oleleu, care cuprinde, în principal, următoarea formulare: ”Art. 1. (1) Se solicită trecerea infrastructurii de bază (staţia principală de pompe şi canal principal) a Amenajării „Irigaţii Mihai Viteazu”, cu datele de identificare prevăzute la poziţia nr. 15, Secţiunea 4. Amenajări de irigaţii a Anexei nr. 1 la Regulamentul de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1223/2011, din domeniul public al statului şi administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, în domeniul public al Judeţului Cluj şi administrarea Consiliului Judeţean Cluj.”

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh