16
Ma, Apr
13 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

cl-turda-noiembrie-1Primele sume aprobate de Consiliul Local al municipiului Turda pentru anul 2014, în baza legii nr. 350/2005 privind regimul  finanțărilor nerambursabile  din fonduri publice  alocate pentru activități nonprofit de interes general, au fost  avizate în plenul acestui for în cadrul ședinței extraordinare de joi, 6 februarie 2014. Este vorba, deocamdată, de un total de 783 000 lei pentru patru cluburi care desfășoară activități sportive din trei ramuri de activitate(karting, fotbal, karate). Spunem ”deocamdată” pentru că într-o ședință ulterioară urmează să fie aprobate sume importante și pentru activități de box și baschet.

Apoi vor urma aprobarea unor sume și altor activități prevăzute de legea 350/2005. Cei care au dorit sume de la bugetul municipiului Turda pentru desfășurarea activităților lor non-profit au putut solicitat acest lucru prin depunerea unei cereri și a unui proiect de acțiune la Consiliul Local Turda, în atenția comisiei stabilită special pentru aplicarea legii respective, până cel mai târziu la data de 30 ianuarie 2014. De atunci, comisia a studiat cererile și documentele depuse, luând decizia de a supune sau nu aprobării Consiliului Local alocarea unor sume de bani pentru fiecare solicitant în parte.

Reglementări legale luate în considerare de comisie sunt: Legea 350/2005 actualizata privind regimul  finanțărilor nerambursabile  din fonduri publice  alocate pentru activități nonprofit de interes general, Legea 273/2006 privind finanțele publice ,Hotărârea 205/29.11.2012 privind aprobarea procedurii de acordare a finanțărilor  nerambursabile de la bugetul local  pentru activități nonprofit de interes general in baza legii 350/2005, Hotărârea 151/2013 a consiliului local al municipiului Turda privind demararea procedurii de acordare a finanţărilor nerambursabile de la bugetul local pentru activităţi nonprofit de interes general in baza Legii 350/2005, Hotărârea 163/2013 privind aprobarea modificării HCL 205/2012 și Regulamentul  privind regimul finanțărilor nerambursabile  din fondurile bugetului local  al  municipiului Turda alocate pentru activități  nonprofit de interes local.

Beneficiari pot fi instituții sau persoane fizice eligibile:  persoane  fizice sau persoane  juridice fără scop patrimonial - asociații ori fundații constituite potrivit legii romane – sau culte religioase  recunoscute conform legii române.

Domeniile pentru care se acordă finanțare, în baza reglementărilor legale menționate mai sus sunt:  Activități de tineret; Activități sportive; Culte Religioase; Programe culturale; Învățământ.

Acțiuni eligibile, în concepția celor care alocă banii sunt: acțiunile trebuie să se  deruleze conform specificațiilor  din Regulamentul  privind regimul finanțărilor nerambursabile  din fondurile bugetului  local al Municipiului Turda alocate pentru activități nonprofit de interes local  și din  Contractul de finanțare  nerambursabilă încheiat între autoritatea contractantă și beneficiar. Sumele odată aprobate, activitățile pentru care ele au fost alocate se pot desfășura, însă beneficiarii nu vor primi banii decât după depunerea la Consiliul Local a documentelor fiscale care atestă modul de cheltuire a acelor bani. Adică ONG-urile trebuie să aibă banii respectivi pentru a-i cheltui pentru acțiunile propuse iar banii le vor fi virați abia în baza documentelor fiscale doveditoare.

Primul ONG care a primit aprobarea pentru suma de 15 000 de lei a fost Asociația Transkart Racing Club, reprezentată legal prin președintele Mozsai Alexandru, pentru proiectul ”Kartingul, un mijloc de modelare a abilităților tehnice”.

Următoarea asociație beneficiară a fost Fotbal Club Arieșul 1907 Turda, reprezentată legal prin președintele Melian Nădășan, pentru care sa aprobat suma de 700 000 lei în contul proiectului ”Promovarea sportului de performanță la nivelul echipelor de juniori și seniori în ramura sportivă fotbal”. Pare un proiect complicat, însă este vorba de finanțarea echipei de seniori a clubului, care evoluează pe cea de-a treia scenă fotbalistică și de echipele sale de juniori.

Al treilea contract va fi semnat cu Clubul Sportiv Samurai Turda, pentru suma de 33 000 lei care urmează a fi cheltuită pentru punerea în aplicare a proiectului ”Sănătate prin sport”.

Al patrulea și ultimul, deocamdată, club care va primi bani de la Municipiul Turda în baza legii 350/2005 este Clubul Sportiv Sport-Line Turda căruia i s-a aprobat suma de 35 000 de lei pentru proiectul ”Promovarea fotbalului de performanță în rândul elevilor de gimnaziu din Turda”.

Trei dintre beneficiarii prezentați mai sus au primit sume important de bani de la municipalitate și anul anterior, excepție făcând Asociația Transkart Racing Club care este pentru prima oară când primește astfel de finanțări.

Deși v-am prezentat sumele așa cum sunt prevăzute în Hotărârile de Consiliu Local aferente fiecărui club în parte, trebuie să vă spunem că, în contractul de finanțare încheiat cu fiecare dintre cele patru amintite mai sus, la cap. I art. 2 – Valoarea Contractului,  se stipulează: ”(1) Valoarea contractului este de 700 000 lei, reprezentând suma alocată Proiectului de către Municipiul Turda. Suma alocată reprezintă maxim 90 % din valoarea aprobată de comisie a proiectului, derulat de către Beneficiar”.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh