21
Joi, Noi
5 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

conferinta-campia-noiembrieReprezentanţii Primăriei Câmpia Turzii au semnat un protocol de colaborare cu Registrul Electronic al Animalelor Domestice şi de Companie Turda.

Protocolul a fost semnat după ce Consiliul Local al municipiului Câmpia Turzii, prin HCL nr.135 din 31.10.2013 a aprobat încheierea protocolului dintre Consiliul Local şi Registrul Electronic al Animalelor Domestice şi de Companie Turda, conform prevederilor Legii 258/2013- de modificare şi completare a OUG 155/2001- privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

Viceprimarul Dorin Lojigan a declarat că, în baza protocolului semnat, se vor derula acţiuni de sterilizare şi montare a unor microcipuri de identificare a câinilor din Câmpia Turzii. “În temeiul art. 8 alin.4 al Legii 258, proprietarii sau deţinătorii de câini, persoane fizice sau juridice, au obligaţia de identificare a acestora prin microcipare sau alt mijloc de identificare. Art. 13 indic.2 al aceleaşi legi, precizează obligativitatea sterilizării câinilor cu sau fără stăpân aparţinând rasei comune, metişii acestora, excepţie făcând exemplarele cu regim special: câinii de vânătoare, utilitari, de rasă cu pedigree”, a arătat viceprimarul Câmpiei Turzii.


“Vrem să ne aliniem la lumea civilizată. Numai la noi vezi carnagiu pe şosele, câini morţi sau bolnavi, la tot pasul. Cum treci frontiera maghiară nu mai găseşti aşa ceva. Spun unii că noi suntem mai iubitori de animale decât alţii. Ce iubire de animale este asta să vezi câini călcaţi de maşină cu maţele pe afară, câini bolnvi, iar noi ne ţinem de nas şi trecem mai departe? Asta este iubire de animale? Eu, unul, m-am săturat să văd aşa ceva. Iar la Câmpia Turzii, ultimul lucru pe care aş avea chef să-l văd este un copil omorât de câini. Nu am să permit aşa ceva! Nu cât timp sunt eu primar al oraşului!”, şi-a spus primarul Radu Ioan Hanga, vehement, părerea vizavi de eterna problemă a câinilor fără stăpân.

Odată cu campania de vaccinare antirabică care a început joi, 7 noiembrie 2013 şi durează până la data de 10 decembrie 2013, prin grija Circumscripţiei Sanitar Veterinară Concesionată Câmpia Turzii din str.Păcii nr.7, vor fi însţiinţaţi proprietarii de câini persoane fizice sau juridice cu privire la data şi locul la care aceştia trebuie să se prezinte pentru vaccinarea antirabică a câinelui, ocazie în care se efectuează şi identificarea câinelui prin microcipare. Microciparea şi sterilizarea nu implică costuri din partea proprietarilor sau deţinătorilor, costurile fiind suportate de către READC, conform HCL nr.135 din 31.10.2013.

În urma încheierii de protocoale între RADC Turda şi medicii veterinari din zonă, sterilizarea câinilor se va efectua după campania de vaccinare antirabică şi identificare a câinilor prin microcipare.

Iniţiatorii acţiunii au prezentat şi care sunt avantajele înregistrării câinilor în registrul electronic de evidenţă a animalelor de companie. Le prezentăm şi noi, în cele ce urmează.

Din momentul microcipării, câinele va fi automat înregistrat (înscris) într-un registru electronic, monitorizat şi gestionat 24 ore din 24, şapte zile din şapte, de către un dispecerat, ceea ce presupune că în orice moment la deschiderea acestui registru pot fi observate detalii legate despre identitatea proprietarului, adresa acestuia, telefonul de contact, rasa din care face parte câinele, sexul acestuia, vârstă, talie, culoare, alte particularităţi individuale, astfel că în cazul furtului sau dispariţiei câinelui, prin anunţarea Dispeceratului READC, aceştia vor da imediat câinele în urmărire la poliţia locală, gardieni publici, alţi parteneri sau colaboratori care au fost în prealabil dotaţi cu cititoare de CIP (dispozitivul inplantat subcutanat la câine), pentru o recuperarea cât mai rapidă a acestuia. Deasemenea, în cazul înstrăinării sau decesului câinelui prin completarea unui formular sunt actualizate toate datele legate de acel câine.

CIP –ul este un dispozitiv în care este înscris un număr unic format din 15 cifre, care reprezintă CNP –ul câinelui.

În schimb, precizează specialiştii, “în cazul nerespectării prevederilor Legii 258/2013, proprietarii sau deţinătorii de câini, persoane fizice sau juridice, conform art.14 lit „b”, se sancţionează contravenţional cu amenzi de la 5.000-10.000 lei. Amenzile sunt aplicate de către inspectorii Autoritatăţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor”.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh