Aşa cum se ştie de către aproape toţi locuitorii Comunităţii Urbane Arieş, S.C Compania de Apă Arieş S.A. a derulat în perioada 2007 - 2013 un program de investiţii finanţat din Fonduri Europene. Contractul de finanţare cuprinde un plan tarifar ce trebuie aplicat în perioada de derulare a proiectului, ca urmare a deciziei tuturor Consiliilor Locale din arealul menţionat.
Respectarea planului tarifar reprezintă o condiţie de finanţare a investiţiilor cuprinse în programul derulat în perioada 2007 – 2013 (cu alte cuvinte, nerespectarea acestuia conduce la întreruperea finanţărilor de către Uniunea Europeană şi posibilitatea obligativităţii de a se returna banii alocaţi până atunci, în cadrul proiectului, ba mai mult, interzicerea accesului la finanţări europene ulterioare).
Planul tarifar a fost întocmit ţinându-se cont de costurile de operare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare, inclusiv costurile cu Staţia de Epurare, după finalizarea investiţiilor.
Odată cu punerea în funcţiune a investiţiilor realizate, au crescut costurile de operare a sistemului de canalizare avându-se în vedere că apa uzată este pompată spre Staţia de Epurare prin intermediul a:
- 9 staţii de pompare în Turda;
- 2 staţii de pompare în Câmpia Turzii;
- 5 staţii de pompare în localităţile adiacente Luna, Mihai Viteazu, Viişoara; fiecare cu costurile energetice aferente.
- Staţia de Epurare, prin punerea ei în funcţiune, a determinat Compania de Apă Arieş la nişte costuri suplimentare de exploatare, acestea constând în special în consumuri energetice mai mari şi consumuri cu reactivi de tratare.
Compania de Apă ARIEŞ a finalizat programul de investiţii propus pentru perioada 2007-2013 şi astfel a ajuns la nivelul tarifelor ce sunt practicate începând cu 1 noiembrie 2013. Este de menţionat faptul că, ajustarea tarifelor la apă şi canalizare în perioada de derulare a proiectelor, trebuie efectuată la nivelul fiecărui an, aşa cum este menţionat în contractul de finanţare.
Ajustarea tarifelor în anul 2012 (aşa cum este prevăzut în planul tarifar) nu a fost posibilă, din cauza faptului că, în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare (A.D.I.) a „Apa Văii Arieşului” au existat unele sincope organizatorice. Acest lucru este subliniat pentru că, după cum bine se ştie şi a fost spus în nenumărate rînduri de către CAA, ajustarea tarifelor de apă şi canalizare se realizează cu avizul conducerii A.D.I. a „Apa Văii Arieşului”.
La nivelul ţării, CAA Turda se află pe locul IX la tarifele de apă şi apă uzată, după oraşe precum: Constanţa, Piatra Neamţ, Buzău, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, Mediaş, Târgovişte sau chiar comuna Floreşti (jud. Cluj) – localităţi care au proiecte finalizate în proporţie de 98/100%.
Compararea tarifelor cu cele practicate în alte localităţi, în afara celor menţionate, este irelevantă, întrucât sistemele de alimentare cu apă şi canalizare au particularităţile specifice fiecărei localităţi în parte determinate în special de relief, amplasament, zonă, precum şi a stadiului investiţiilor ce sunt derulate la nivelul unei localităţi.
Referitor la acest subiect, Cristian Matei, directorul general al Companiei de Apă Arieş Turda, a ţinut să facă următoarele precizări: ”Ce trebuie înţeles de către clienţii noştri, este faptul că majorarea de preţ nu este un moft al conducerii CAA, nici nu este motivată de necesitatea sporirii unor sume de care să beneficieze compania noastră sau cineva din interiorul ei. Unicul motiv pentru care am fost obligaţi, subliniez, OBLIGAŢI, să majorăm tarifele la apă şi canal practicate de Compania de Apă Arieş, a fost necesitatea respectării planului tarifar impus de Uniunea Europeană, cu scopul de a obţine finanţarea următorului proiect care să aibă ca finalitate rezolvarea o dată pentru totdeauna a tuturor problemelor legate de apă şi canal din Comunitatea Urbană Arieş, nu numai pentru această generaţie de clienţi ai noştri, ci şi pentru copiii lor, copiii noştri”, a explicat Cristian Octavian Matei, directorul general al Companiei de Apă Arieş.
”Dovadă că efortul dumneavoastră și al nostru nu a fost în zadar, vă prezentăm documentul prin care ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, aprobă documentele întocmite de noi, urmând ca, în cel mai scurt timp, să semnăm contractul de finanțare a ”Proiectului Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunea Turda - Câmpia Turzii, în perioada 2014 – 2020”, banii respective urmând a fi folosiți pentru investiții în rețelele de apă și canal care să deservească întreaga populație a CUA”, a ținut să precizeze directorul general al CAA, Cristian Matei.
Adresa primită de la cabinetul ministrului Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a fost transmisă primarilor localităților membre ale AVA, urmând ca, în perioada imediat următoare, să procedăm la declanșarea procedurilor de achiziție publică pentru contractarea serviciilor de asistență tehnică anterior aprobării Cererii de finanțare, în conformitate cu solicitarea ministrului.
Vă atașăm următoarele documente ….
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.