19
Mie, Iun
4 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

matei-margaretelorRromii de pe strada Margaretelor vor avea la iarnă, din nou, apă să se spele. Sau să bea de la robinet, ori chiar să-și monteze centrală și sistem de încălzire. Când am ajuns pe strada Margaretelor, plină de noroaie și cu miros pestilențial cum o știm cu toții, am găsit zgomot de motoare și încleștări între fier și pământ, oameni robotind într-o emulație cu care locuitorii zonei ne-au obișnuit doar când e vorba de distrugeri și extragerea fierului vechi din orice construcție umană. Dar apoi ne-am liniștit, surprinderea a dispărut: cei care făceau zgomot erau angajații Companiei de Apă Arieș și utilajele lor. Însă, privind mai bine, mirarea ne-a cuprins din nou. Rromi de pe Margaretelor au pus mâna pe târnăcoape și lopeți și săpau, alături de cei de la CAA.

apa-margaretelor-1După ce anul trecut majoritatea locuitorilor străzii Margaretelor, locuită de mii de etnici rromi, au fost deconectați de la rețeaua de alimentare cu apă potabilă din cauza restanțelor mari la achitarea facturilor pentru acest serviciu, iată că noua conducere a Companiei de Apă Arieș a decis să ”întindă o mână” celor care locuiesc acolo.

Directorul general al Companiei de Apă Arieș, Cristian Matei, a purtat o serie de discuții cu liderii comunității rrome din strada Margaretelor, situată în cartierul Poiana, în spatele școlii. Matei a manifestat deschidere în ajutorarea comunității de acolo, din cadrul căreia majoritatea oamenilor trăiesc la limita subzistenței, pentru a conecta toate familiile la rețeaua de apă potabilă. S-a ajuns la un  acord cu rromii din cartier, care au început să-și achite datoriile financiare către Compania de Apă, astfel că relația dintre ei și operatorul de apă-canal poate reîncepe, pe poziții noi, de colaborare, așa cum este normal pentru orice relație furnizor de servicii-client.

apa-margaretelor-2Directorul general Cristian Matei, aflat într-o vizită de lucru între cocioabele rromilor de pe Margaretelor, a declarat, după ce a explicat că dorește să rezolve problemele legate de apă și canalizare a tuturor cetățenilor municipiului Turda, fără nicio discriminare, deci și pe cele ale rromilor de pe strada Margaretelor: ”Foarte mulți din restanțieri preferă acum să-și achite datoriile, pentru a beneficia de apă-canal. Sunt două tipuri de restanţe, ale celor de aici, pentru că ceilalți sunt buni platnici. Există restanțe  până în luna octombrie a anului trecut când conducerea companiei a decis închiderea apei şi cei care au restanțe din octombrie încoace. S-a făcut analiza pe două tronsoane. Primul tronson beneficiază de eșalonarea restanțelor pe 12 luni, facem noi o promoție pentru a-și reveni oamenii și ca să nu mai avem probleme unii cu alții. Al doilea tronson beneficiază de plata eşalonată a restanțelor pe 6 luni, dar am constatat că oamenii plătesc deja restanţele pentru a beneficia de serviciile noastre”, a explicat Cristian Matei, directorul general al Companiei de Apă Arieş.

apa-margaretelor-3Locuințele de pe strada Margaretelor sunt construite fără nici un fel de plan urbanistic ori de sistematizare, astfel că utilajele Companiei de Apă Arieș nu reușesc să sape șanțurile pentru introducerea rețelelor pe întreaga suprafață locuită. Astfel, conducerea CAA și reprezentanții comunității rrome au convenit ca viitorii beneficiari ai serviciilor de apă-canal să sape șanțurile pe străduțele extrem de înguste.

”Mare parte a săpăturilor sunt deja făcute, mai rămâne să executăm câteva terminale stânga-dreapta, să mai montăm niște cămine de racord, pentru a putea rezolva canalizarea și apa pentru toate familiile de aici. Am luat o decizie, în urma descinderilor în teren, să conectăm simultan la apă și canal pe toți locuitorii acestei comunități. Nu este ușor, nu va dura puțin, dar sperăm că până la urmă această zonă va beneficia de condiții normale de locuit, de viață ”, a spus Cristian Matei.

În zona străzii Margaretelor există cam 130 de locuințe, după spusele lui Ștefan Silagyi, unul dintre liderii rromilor din zonă, dintre care doar 30 sunt conectate în acest moment la rețeaua de apă și canalizare. ”Toți ceilalți locuitori și-au manifestat dorința de a fi conectați la rețeaua de apă și canalizare”, a spus Silagyi, cel care a continuat: ”mulțumim domnului director că ne ajută, am căzut de acord ca oamenii să-și achite costul contoarelor iar săpăturile și racordurile vor fi efectuate de Compania de Apă Arieș”, a spus Ștefan Silagyi.

silagyi-margaretelorDirectorul general al Companiei de Apă Arieș a declarat că, dacă totul merge bine, locuitorii de pe strada Margaretelor vor beneficia de apă și canal încă înainte de venirea iernii.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh