17
Lun, Iun
6 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

conf-chei-2Consilierul județean UDMR Németi Andrei este hotărât să rezolve, cu ajutorul colegilor săi, problemele legate de Cheile Turzii, o rezervație care este, totodată, unul dintre importantele obiective turistice ale județului. Consilierul județean din Câmpia Turzii a invitat pentru vineri, de la ora 10, la Primăria Municipiului Turda, pe toți primarii orașelor și comunelor învecinate importantului obiectiv turistic.
"Se vorbește prea mult și se face prea puțin pentru această rezervație care este și cel mai important obiectiv turistic al zonei, după Salina Turda. Majoritatea celor care vizitează Salina merg apoi și în Cheile Turzii, sau ar dori să facă asta dacă accesul nu ar fi atât de dificil", ne-a declarat consilierul județean UDMR. Németi Andrei susține că a discutat și cu președintele Consiliului Județean și cu alți colegi din acest for, militând pentru reabilitarea drumului care coboară dinspre satul Cheia în Cheile Turzii, un drum care ar urma să faciliteze accesul turiștilor și a iubitorilor de natură. El consideră că obiectivul turistic administrat de Consiliul Județean ar fi mult mai bine valorificat, ar fi vizitat de mult mai multe persoane dacă nu ar fi supuși la oboseala coborârii pe jos a drumului până la intrarea în Cheile Turzii unde, din păcate, sunt întâmpinați, indiferent de sezon, de mormane de mizerie lăsată de turiștii necivilizați.


Decis să facă ceva în acest sens, consilierul județean Németi Andrei s-a întâlnit vineri cu factorii de decizie din zonă pentru a stabili împreună cu ei care sunt prioritățile legate de reabilitarea drumului de acces spre acest obiectiv turistic.

 

Primari tranșanți, eficienți

conf-chei-1La invitația consilierului județean Németi Andrei au răspuns "prezent" primarii sau viceprimarii celor trei comune care au teritorii în Cheile Turzii: Zeng Ioan - Mihai Viteazu, Florin Pădurean - Săndulești și Ioan Pîrv - Petreștii de Jos. Alături de ei, primarul Câmpiei Turzii, Radu Ioan Hanga, și viceprimarul municipiului Turda, Lucian Nemeș, consilierul local liberal de la Turda, Cristian Felezeu, consilierii județeni PP DD Pop Valentin și Axente Husar.
În debutul întâlnirii, inițiatorul acesteia, Németi Andrei, a solicitat în mod direct celor prezenți să vină cu păreri și idei pentru găsirea unei modalități cât mai concrete și eficiente de aducere a Cheilor Turzii la standardele turistice europene normale pentru anul 2013. "Turiștii care vin aici plătesc 4 lei pe bilet, merg până la primul pod și se întorc. Pleacă acasă întrebându-se pentru ce au plătit 4 lei, după ce au coborât în Cheile Turzii pe un drum impracticabil, fără potecă, fără nimic. Până în primăvară trebuie făcut drumul pentru ca, în acel moment, Cheile Turzii să fie redate circuitului turistic", a mai spus Németi Andrei.
Acesta a mai propus două măsuri: 1. Primăriile care se învecinează cu obiectivul turistic să aloce sprijin financiar unui proiect de rezolvare a problemelor din Cheile Turzii, pentru sensibilizarea Consiliului județean, care să vadă astfel că există interes local; 2. Comunitățile locale din zonă să își împartă Valea Hășdatelor și să întrețină curățenia pe tronsonul care le revine fiecăruia, inclusiv cu ajutorul persoanelor care sunt obligate să presteze muncă în folosul comunităților.
Această din urmă propunere a fost respinsă din start de primarul din Mihai Viteazu care a spus despre cei care sunt obligați să presteze muncă în folosul comunității sale că "Aceștia sunt cei mai răi oameni. Ca să facă ceva trebuie să pun doi paznici lângă unul din ei".
Din executivul Consiliului Județean a fost prezent la întâlnire Bogdan păcurar, care a explicat celor prezenți că Ministerul Mediului a trasat administrarea Cheilor Turzii unei organizații non-guvernamentale din județul Alba, Natura 2000 Trascău, care la rândul ei a delegat această activitate Consiliului Județean Cluj.
Lider eficient și extrem de bun manager, primarul Câmpiei Turzii, Radu Ioan Hanga a fost cel care a identificat imediat posibilitățile de rezolvare a tuturor problemelor care țin de Cheile Turzii, atât ca rezervație naturală cât și ca obiectiv turistic. "Cheile Turzii este un obiectiv turistic rămas în afara timpului. Ce se întâmplă acolo este o rușine. Nu aș da 4 lei pentru a intra în Chei. Ce mi se oferă de banii aceștia?", a întrebat retoric primarul Câmpiei Turzii care a continuat apoi, să-și expună planul: "după principiul "nu-i câștig fără cheltuială", propun înființarea unei societăți comerciale care să administreze rezervația, care să aibă ca acționari proprietarii, Consiliul Județean Cluj și pe oricine se oferă să contribuie la administrarea acestui obiectiv. Apoi se poate lua un credit pentru amenajarea turistică a zonei. Ce au nevoie turiștii? Mâncare, băutură, parcare, toaletă civilizată, căi de acces. Organizarea se naște aici, banii vin după aceea", a spus edilul șef din Câmpia Turzii, făcându-i pe mulți dintre cei prezenți să îmbrățișeze propunerea sa, extrem de concisă și tranșantă.

Două necesități urgent: drum și parcare

conf-chei-3Consilierul Județean Axente Husar a identificat și el, cel două necesități urgente pentru Cheile Turzii: drum și parcare. E a acuzat pe cei din executivul Consiliului Județean că până încep ei un proiect se termină legislatura, vin alegerile.
La rândul său, primarul comunei Mihai Viteazu, Ioan Zeng a numit Cheile Turzii "grădină fermecată și loc gingaș care au cam ruginit în ultima vreme". El a spus că, anual, Cheile Turzii sunt vizitate de 50-90 de mii de turiști care văd un obiectiv turistic străbătut de o apă ce aduce PET-uri din amonte iar pentru necesități fiziologice se merge în tufișuri.
El a mai spus că a discutat cu cei de la RAADJ Cluj care au un proiect pentru un drum de 14 km spre Cheile Turzii. De la drumul național Turda-Abrud, calea rutieră spre Cheile Turzii măsoară doar 5 kilometri, cealaltă până la 14 reprezentând legătura din obiectivul turistic până în Săndulești.

"Pentru județ, ce e dincoace de Dealul Feleacului nu există"

Primarul din Mihai Viteazu a acuzat Consiliul Județean de lipsa oricăror preocupări față de partea de sud a județului. "Toto ce se întâmplă dincoace de Dealul Feleacului nu este important și interesant pentru județul Cluj, pentru Consiliul Județean Cluj. Contează numai nordul județului", a spus Zeng care a dezvăluit că a reușit asigurarea pazei, în week-end cu jandarmi, transportul acestora fiind asigurat într-o săptămână de Consiliul Județean iar în alta de comuna Mihai Viteazu.
El s-a scuzat pentru situația din Cheile Turzii spunând că "avem proiecte de infrastructură în comună pe care nu le-am rezolvat de dinainte de revoluție. Am abandonat ideea de turism local pentru că peste 6000 de locuitori ai comunei "bat cu pumnul în masă" pentru că vor condiții ca la oraș".
Despre tarabele amenajate sus, înainte de coborârea din Cheia spre Cheile Turzii, edilul din Mihai Viteazu a spus că "au pile la Consiliul Județean".
Ajuns și el la întâlnire, consilierul local PP DD din Mihai Viteazu, Marian Popescu, l-a susținut pe primarul Zeng: "Uioreanu a promis acum un an , în repetate rânduri, îmi pare rău că nu am adus ziarul din mașină că vă arăt, că pentru dânsul drumul spre Cheile Turzii este o prioritate".
Viceprimarul turdean Lucian Nemeș a spus, la rândul său: "Consiliul Județean trebuie să vină cu un proiect clar de revitalizare a obiectivului turistic Cheile Turzii", însă Németi Andrei i-a replicat "știm proiectele Consiliului județean Cluj, pe noi, însă, ne interesează ce trebuie să facem noi pentru Cheile Turzii". Viceprimarul Nemeș a promis că "vom încerca să alocăm sume de bani de la bugetul anului viitor pentru un eventual proiect".
Viceprimarul democrat al comunei Săndulești, cel care în ultimele legislaturi a fost primar, cunoaște foarte bine situația din Cheile Turzii. Și el a promis alocarea unor sume de bani "cât e necesar", pentru realizarea unui drum civilizat de acces în Cheile Turzii.

Sprijin pentru soluția propusă de primarul Radu Ioan Hanga

conf-chei-4"Susțin propunerea primarului Hanga", a spus consilierul USL Turda Cristian Felezeu, "dealtfel, i-am spus domnului președinte Uioreanu, chiar alaltăieri, că tot ce face Consiliul Județean în Cheile Turzii, cu salvamontiști și așa mai departe, este egal cu zero. Infrastructura este foarte, foarte importantă iar drumul este, deocamdată, impracticabil".
"Sunt absolut de acord cu propunerea domnului Hanga", a spus și primarul din Petreștii de Jos, Ioan Pîrv, "iar acționari să fie cele trei primării și oricine vrea să pună umărul. Aveți tot sprijinul meu și mă bucur că, în sfârșit, se discută tranșant despre Cheile Turzii", a spus Pîrv.
În final și ceilalți participanți au ajuns la concluzia că formarea unei societăți care să administreze obiectivul este cea mai bună soluție, cu un scop final urgent: "trebuie făcut drumul".

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh