26
Dum, Mai
17 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

sesizari-si-reclamatiiNe-am obișnuit ca, periodic, să aruncăm o privire asupra paginii de sesizări și reclamații pe care Primăria Turda, spre cinstea primarului Ștefănie, o pune la dispoziția cetățenilor pentru a-i adresa doleanțele lor. Pentru că aparatele birocratice nu se mișcă întotdeauna ca ”unse”, trebuie să dăm și noi, lucrătorii din presă, o mână de ajutor turdenilor. Și dacă tot vorbeam de ungerea angrenajelor care scârțâie, găsim pe pomenita pagină a site-ului primăriei (www.primariaturda.ro) o plângere semnată ”Unsul la Cer Popa George”

Care scrie, în 9 iulie (toate mesajele lăsate de cetățeni sunt redate de noi așa cum au fost scrise pe site): ”Buna ziua! Cu riscul de a ma repeta, aduc din nou nemultumirile locuitorilor din cartierul Poiana ( str. Hateguluio, Poiana si Gradinilor). Suntem satui de mirosul vacilor, porcilor, caprelor in numar foarte mare. Strazi pline de balegar, mirosuri si muste clonate, nu este admisibil ca in secolul 21 sa se intample asa ceva intr-un cartier populat. Va intreb: dumneavoasta ati locui langa asa ceva? Va rugam sa luati masuri! Ori, sa ne spuneti ce putem face pentru un trai linistit si curat!”. Același Popa George, care între timp a renunțat la ungerea cerească, revine în data 15 iulie cu mesajul: ”câțiva locuitori din Cartierul Poiana de pe Str. Grădinilor si Poiana, dorim sa depunem reclamație pentru verificarea și luarea măsurilor privind creșterea vacilor, porcilor și oilor la curte, vă rugăm a ne spune unde putem depune reclamația semnată de câțiva locuitori deranjați de mirosurile și dejecțiile animalelor?”

I se răspunde scurt: ”Daca doriti sa depuneti o sesizare scrisa va recomandam sa o adresati Politiei Locale a Municipiului Turda.” Păi cum, ce a lăsat omul pe site nu este o sesizare scrisă? Atunci să facă bine funcționarii să publice un formular de completat cu date exacte ale cetățenilor pentru a li se facilita intervenția pe lângă una sau alta dintre serviciile subordinate Primăriei municipiului Turda.

Pop Atilla sesizase și el, încă din 7 iulie 2013, cam aceeași problemă:

”am ajuns la capatul rabdarilor. acum ceva ani, s-a dat o HCL in care se interzicea cresterea la curte a animalelor in numar mare. suntem invadati de vaci, porci, capre si oi. mirosurile si aparitia mustelor este inadmisibila, cum este posibil asa ceva? totusi, traim intr-un oras decant. va rog a lua masuri.”

Cu toții i-am văzut pe cei de la Reea schimbând becurile vechi cu altele, economice. Intervenția lor nu a rămas fără urmări. Alexandrescu Nicolaesesiza Primăria la jumătatea lunii iulie: ”Buna ziua In urma cu 2-3 zile o echipa de " specialisti " de la d-voastra s-au urcat pe toti stalpii de iluminat public de pe strada noastra ( Tudor Vladimirescu ). Pana sa " intervina " ei totul parea in regula, adica iluminatul public functiona foarte bine. Cert este ca de atunci suntem intr-o bezna totala. Am asteptat ca acest lucru sa se remedieze..... oarecum de la sine..... am fost un naiv.... fapt pentru care sunt obligat sa va scriu rugandu-va sa remediati situatia.” Nu i s-a răspuns, iar omul nu  a mai revenit, așa că nu știm dacă problema i s-a rezolvat sau nu...

 

Bineînțeles că o măsură atât de nepopulară ca taxarea parcărilor din întreg orașul nu putea rămâne netaxată de turdeni. Bucsa Nicolae reclama, în 14 iulie: ”In fata blocurilor A1 si A2 de str. Lianelor nr. 2 si Calea Victoriei exista o parcare care de cateva zile a fost marcata pentru inchiriere.Pe langa faptul ca sunt parcari date unora care nu locuiesc in aceste blocuri cu forme legale, as dori sa stiu unde pot sa parchez atunci cand vin o data pe saptamana la parintii mei? Ar TREBUI prin corpul dumneavoastra de control sa urmariti ce se intampla cu aceste locuri de parcare.Nu e normal ca atunci cand vin la parintii mei sa nu am un loc de parcare.” Omul nu a primit nici un răspuns deși mulți alți turdeni, suntem siguri, ar vrea să afle cum văd cei care organizează serviciul de parcări rezolvarea unor astfel de situații.

Traficul greu a ridicat probleme în turda de ani de zile. Încet, încet, unele s-au rezolvat însă iată că altele persistă. Maria Someșan se plânge: ”In sept. 2012 am depus un memoriu din partea locuitorilor acestei strazi, fara raspuns. Acesti oameni nu merita atentie?! Ne refeream la traficul greu si f. greu care la cateva secunde provoaca adevarate cutremure care nu fac bine caselor si oamenilor. Daca nu se rezolva situatia, vom fi nevoiti sa iesim in strada, sa blocam cu trupurile accesul acestora in zona. De ce esta autostrada? Scoateti traficul greu in afara orasului, Faceti legatura cu autostrada pe drum de pamant”. Doamna a primit un răspuns care practic pasează pisica moartă peste gardul vecinului, fără ca femeii și vecinilor să i se rezolve problema sau, măcar, să fie ajutată în demersul său de a-și îmbunătății condițiile de viață, așa cum încercăm fiecare dintre noi: ”Str. Simion Barnutiu se situeaza pe Drumul National DN1, care este administrat de Drumurile Nationale Cluj .”

Profesoara clujeană Groza Annamaria este foarte tranșantă în sesizarea problemei cu care se confruntă profesorii navetiști: ”Domnule Primar, numele meu este Annamaria Groza si sunt profesor titular la Colegiul Tehnic Turda.Sunt profesor in aceasta scoala de 9 ani de zile si de tot atata timp fac naveta din localitatea de domiciliu, Cluj-Napoca, la scoala mai sus mentionata.Sunt extrem de dezamagita si de revoltata de modul in care institutia condusa de dumneavoastra gestioneaza problema decontului navetei pentru cadrele didactice. Mie si colegilor navetisti nu ne-a fost decontata naveta de 6 luni.Asteptam solutii.” Din partea primăriei, însă, tăcere.

Cea care semnează mihaela mihaela are o solicitare ce ține practic de civilizație urbană, nimic mai mult: ”Va rog sa puneti niste tomberoane in zona verde dè peste Aries vizavi cu micro 2,Sunt foarte multe deseuri e o zona foarte frumoasa,pacat sa fie asa mizerie.Va multumim.” Raspuns vine cu o promisiune încurajatoare: ”Vom salubriza saptamanal zona si vom solicita operatorului de salubritate amplasarea a 2 containere, dupa identificarea zonei potrivite.”

De când s-a înființat pagina de sesizări și reclamații nu a existat vreo lună fără sesizări legate de problema câinilor fără stăpân. Lucia Bucur scrie, în sesizarea din 25 iunie: ”Buna ziua Ma numesc Lucia Bucur si vreau sa intreb unde se poate face o sesizare privind cainii vagabonzi?Locuiesc pe str V Goldis unde isi feac veacul vreo 5-6 caini,,,,,plus inca vreo 2-3 care vine din incinta Colegiului Tehnic.Seara e imposibil sa treci pe strada si avem si copii mici pe care nu-i putem lasa afara. Va multumesc si astept un raspuns. Cu stima,Lucia Bucur”. Raspunsul clarifică doar pe jumătate întrucât tot nu dă datele solicitate de petentă (nr de telefon pentru sesizări legate de câini fără stăpân etc.) : ”Problema animalelor comunitare de pe raza municipiului este in sarcina centrului de ecarisaj. Am transmis si sesizarea dumneavoasta in atentia centrului de la Bogata. Va multumim pentru intelegere.”

Turdeanul care semnează Ioan Ioan, are cam același gen de plângere: ”Buna ziua dle primar,va aduc la cunostinta faptul ca in mr.2, peste drum de scoala Ioan Opris precum si in zona blocurilor de pe str. Aviatorilor, circula noaptea haite de caini, latra, compromitand somnul locuitorilor blocurilor din aceasta zona. prcatic este imposibil sa te odihnesti din cauza zgomotelor produse de acesti caini,unde sa mai punem si faptul ca iti este frica sa mai iesi seara din casa de frica sa nu atacat de acestia. Nu e posibil in anul 2013 sa avem astfel de incidente.Respect”.

Încheiem acest material cu lăudabila sesizare făcută de Vasile Trif: ”Domnule primar, Pe arterele principale ale orasului stalpii de curent sunt pavoazati cu sute de steaguri in culorile nationale. Ploaia, soarele, vantul duc la degradarea rapida a acestor drapele si ma gandesc ca inlocuirea lor necesita alte costuri, dar raul cel mare este banalizarea acestui simbol care ar trebui sa fie drapelul Romaniei pentru toti cetatenii. Expunerea zilnica face din el doar o panza colorata pe care nu o mai baga nimeni in seama. Eu cred ca nu ar trebui permis acest lucru”.

Răspunsul primăriei este și el, poate, cel mai bun din cele date în ultima lună calendaristică asupra căreia ne-am îndreptat atenția, în ceea ce privește sesizările și reclamațiile venite din partea turdenilor: ”Va multumim pentru mesajul postat pe site-ul nostru. Vom tine cont de observatiile dumneavoastra.”

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh