21
Joi, Noi
5 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Thumbnail imageConsiliul Judeţean Cluj a demarat vineri, 12 aprilie 2013, un proiect finanţat din Fondul Europeande Dezvoltare Regională, proiect ce doreşte îmbunătăţirea protecţiei biodiversităţii şi a patrimoniului natural din rezervaţiile Cheile Turzii şi Cheile Turenilor. În valoare de 1.684.664 lei şi cu o perioadă de desfăşurarede 18 luni, proiectul a demarat în prealabil cu preluarea în custodie a celor două rezervaţii de la administratorul acestora, Natura 2000 Trascău. La întrunirea găzduită de Consiliul Județean Cluj au participat și reporterii Turdainfo,pentru a vă putea informa asupra celor conținute de proiectul ce vizează cele două defilee naturale.


La întâlnirea din sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Cluj au luat parte, pe lângă echipa care va implementa proiectul, condusă de Diana Coman, reprezentaţi ai presei,reprezentanţi ai ONG-urilor de profil şi aleşii locali ai comunelor pe teritoriul cărora se găsesc cele două arii vizate.

Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a deschis întâlnirea precizând în acelaşi timp că urmeazăsă fie alocate fonduri de la Consiliul Judeţean pentru asfaltarea căilor de acces către Cheile Turzii dar şi parcarea de la intrarea în rezervaţie. Acest fapt, a declarat preşedintele CJ Cluj, se datorează numărului mare de turişti ajunşi în rezervaţie, fapt ce obligă autorităţile de la judeţ să intervină cât mai repede.

Cu privire la proiectul început pe larg l-a prezentat managerul proiectului, Diana Coman,principalul obiectiv fiind eficientizarea masurilor de conservare a mediului natural din ariile protejate Cheile Turzii şi Cheile Turenior. Acest obiectiv se împart pe trei direcţii şi anume o primă direcţie este eficientizarea managementului ariilor naturale protejate vizate de proiect în vederea dezvoltării durabile a întregii zone prin elaborarea măsurilor de management care să abordeze cele două arii naturale precum şi a două planuri de monitorizare în vederea gestionării eficiente şi responsabile a acestora şi asigurarea conservării durabile a biodiversităţii în aceste zone. A doua direcţie propusă în cadrul proiectului ar fi "Creşterea gradului de conştientizare a publicului larg cu privire la împortanţa conservării biodiversităţii celor două rezervaţii". Ca şi ultimă direcţie se vizează întărirea capacităţii Consiliului Judeţean Cluj, în calitatea sa de custode a celor două arii naturale protejate, în vederea gestionării eficiente şi monitorizării adecvate a zonelor precum şi implementarea instrumentelor informatice locale care să permită creşterea eficienţei modului de luare a deciziilor de protejarea patrimoniului natural, cultural şi istoric din zonă.

Pentru atingerea obiectivelor menţionate mai sus cei care vor lucra în cadrul proiectului vor evalua situaţia existentă în teren la momentul începerii proiectului şi vor face inventarieri, evaluări şi cartări de specii şi habitate şi vor stabili măsuri de management în vederea menţinerii şi îmbunătăţirii stării de conservare a speciilor şi habitatelor prezente. A fost adus în discuţie şi faptul că în prezent din cele 41 de specii şi 14 tipuri de habitate de importanţă naţională doar pentru 3 se deţin informaţii actualizate recent şi nici o specie sau habitat nu are stabilite măsuri de onservare sau de monitorizare.

În acelaşi timp cu desfăsurarea activităţilor de colectare a datelor din teren şi întroducerea lor într-un sistem informatic se vor desfăşura activităţi de consultare şi informare a populaţiei din zonele celor două rezervaţii, a ONG-urilor cu activităţi în domeniul mediului, a elevilor şi cadrelor didactice, informări ce au ca scop conştientizarea importanţei conservării biodiversităţii celor două arii de interes.

Rezultatele ce se doresc a fi atinse la finalul proiectului sunt crearea unei baze de date şi hărţi pentru habitatele şi speciile din cele două zone ţintă, efectuarea unor planuri de monitorizare a habitaturilor şi speciilor precum şi planuri de acțiune cu măsuri de management pentru rezervaţii. Nu în ultimul rând, s-a vorbit despre instituirea Zilelor Cheilor Turzii şi Cheior Turenilor, activitate care, după cum a precizat managerul de proiect, se vrea a fi mai degrabă sub formă de workshop-uri la care să participe în principal elevi din zonele învecinate şi nu o sărbătoare câmpenească.

Pe lângă rezultatele mai sus menţionate se doreşte reducerea şi, unde se poate, chiar eliminarea cauzelor care duc la distrugerea biodiversităţii zonei cele mai importante fiind păşunatul excesiv, turismul necontrolat, sporturi extreme,deşeuri, construcţii, cariere de calcar şi poluare.

Dacă pe hârtie proiectul arată bine, nu de aceeaşi părere au fost şi reprezentanţii AsociaţieiTurdamont a Alpiniştilor Turda care s-au declarat indignaţi pentru felul în care a fost prezentat proiectul şi de puţinele informaţii pe care le conţinea broşura de prezentare, precum şi de faptul că Vidra prezentată în broşură nu poate avea habitatul în Cheile Turzii dat fiind faptul că Haşdatele nu este un mediu propice acestei specii. În plus, spun cei de la Turdamont, majoritatea fotografiilor sunt luate de pe internet astfel broşura fiind executată cu lipsă de profesionalism şi seriozitate, cei care coordonează proiectul spunând că pentru multe din fotografii au acordul bloggerilor şi mai mult broşura a fost făcută într-un timp relativ scurt iar în perioada de iarnă nu au avut posibilitatea de a face poze în cele două locaţii. Ca o ultimă problemă ridicată de Turdamont a fost şi faptul că proiectul prezentat seamănă leit cu un proiect depus de ei la Consiliul Judeţean Cluj în anul 2009 şi au acuzat iniţiatorii că au dat copy-paste la proiectul lor.

Nu în ultimul rând, puţinii reprezentanţi ai ONG-urilor, prezenţi la întâlnirea de la Consiliul Județean Cluj, au atras atenţia reprezentanţilor locali cu privire la lipsa măsurilor punitive la adresa celor care aruncă deşeuri în zonele rezervaţiei precum şi împotriva celor care practică sporturi extreme ce distrug habitatele naturale.Singurul care a precizat că urmează să introducă în Consiliul Local o hotărâre pentru interzicerea motociletelor şi ATV-urilor în Cheile Turzii a fost primarul comunei Mihai Viteazu, Zeng Ioan.

Prezent în sală, un reprezentant al Salvamontului a precizat că anumite sporturi extreme, cum este parapanta, nu ar trebui interzise în totalitate cum s-a luat decizia ci ar putea fi practicate în siguranţă şi fără a aduce pagube rezervaţiei doar în anumite perioade şi condiţii.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh