25
Lun, Noi
4 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Direcția Națională Anticorupție a întocmit o sinteză , prin Biroul de Informare și Relații Publice, a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna iulie 2019, altele decât cele deja mediatizate prin logo dnaintermediul comunicatelor de presă:    

 „1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

         IONIŢĂ ANCA AURELIA și ŞAITOŞ OCTAVIAN ALEXANDRU, la data faptelor inspectori vamali în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

 

         În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

         În data de 13 octombrie 2011, inculpații Ioniţă Anca Aurelia și Şaitoş Octavian Alexandru, în calitățile menționate mai sus, cu ocazia finalizării unui control efectuat la o societate comercială, nu au respectat prevederile legale în sensul că nu au aplicat sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege şi confiscarea în întregime a unei cantităţi de 18.248 litri de carburant (în valoare de 75.400,736 lei).

         În documentele firmei respective, produsul energetic figura achiziționat de la o societate comercială renumită în domeniul producerii și comercializării produselor petroliere.

         În realitate, în urma analizelor efectuate, s-a constatat că produsul respectiv nu fusese achiziționat de la acea societate, nu respecta standardele de calitate prevăzute de lege, având o concentraţie de sulf de peste 40 mg/kg, în condiţiile în care normele legale referitoare la standardele de calitate pentru motorină indicau un maxim de 10 mg/kg și nici nu fusese plătită acciza către stat pentru acest produs.

         Cu toate acestea, cei doi inspectori au menționat în procesul verbal de control că nu au fost constatate nereguli sau abateri de la legislaţia fiscală ori de altă natură.

         Prin această conduită, cei doi inculpați au cauzat Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală o pagubă în cuantum de 95.400 lei (suma de 20.000 lei – minimul amenzii contravenţionale neaplicate şi suma de 75.400 lei – contravaloarea produselor energetice neconfiscate) concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, societății comerciale care a făcut obiectul controlului.

         Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 95.400 lei.

         În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor doi inculpați.

         Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

       TRUȘCĂ NICOLAE, la data faptei administrator al S.C. Sandmayer S.R.L. și S.C. SANDMAYER S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

 

           În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

        În perioada 01.01.2008 – 31.12.2010, inculpatul Trușcă Nicolae, în calitate de administrator al inculpatei S.C. Sandmayer S.R.L., a înregistrat în evidențele contabile ale societății achiziții fictive de la mai multe societăți comerciale, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale, respectiv a taxei pe valoare adăugată și accizelor datorate bugetului de stat. În consecință,  bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 9.753.986 lei.

           În concret, în perioada anilor fiscali 2008 – 2010, inculpatul Trușcă Nicolae a înregistrat în evidențele contabile ale inculpatei S.C. Sandmayer S.R.L. operațiuni fictive de achiziție a cantității de 5.253.981 litri motorină, 104.660 litri benzină, 86.350 litri combustibil lichid pentru centrale și 25.000 metri liniari cablu de transmisiuni, pe baza unor facturi fiscale emise de mai multe societăți comerciale.

           Agenția Națională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) s-a constituit parte civilă în procesul penal.

           În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor conturi bancare ce aparțin inculpatei S.C. Sandmayer S.R.L., până la concurența sumei de 11.338.852 lei, reprezentând prejudiciul cauzat prin săvârșirea infracțiunii reținute în sarcina inculpaților.

 

         Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului MARIA FLORIN, la data faptei președinte al Asociației „Zoo-Vegetale” Uda, județul Argeș, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

 

     În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

         În perioada 2010-2012, inculpatul Maria Florin, în calitatea menționată mai sus, a depus cu rea-credință la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte (declarații anexă, declarații de eligibilitate, contract de concesiune a unei suprafețe de 612 ha, etc.), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemele de plată unică pe suprafaţă.

         În realitate, asociația respectivă nu a utilizat terenurile, pășuni comunale, pentru care prin cererile depuse la A.P.I.A. a solicitat sprijin financiar pe suprafață, întrucât asociația nu deținea animale, pășunile fiind utilizate, în realitate, de locuitorii comunei deținători de animale.

         Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 610.907 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

         În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii, prin instituirea sechestrului, asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Maria Florin.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

Într-o manieră asemănătoare, în perioada 2013-2014, persoane desemnate din partea Asociației „Zoo-Vegetale” Uda, județul Argeș, la determinarea inculpatului Dumitru Popescu Gheorghe, la acea vreme președinte al asociației, au depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte ceea ce a avut drept urmare obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în sumă totală de 706.694 de lei.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Dumitru Popescu Gheorghe.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, s-a constitui parte civilă, față de inculpatul Dumitru Popescu Gheorghe cu suma de 110.265 lei.

 

În cauză, în prezența avocatului, inculpatul Dumitru Popescu Gheorghe, a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea în forma participației improprii a infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

 

         Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Dumitru Popescu Gheorghe, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise Tribunalului Argeș.

 

 

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

           CIOLCĂ DAN ȘTEFAN, administrator al S.C. AGROBERIN S.R.L. București, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

           STANCIU DENIS CIPRIAN pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni) și

           S.C. AGROBERIN S.R.L. București (fostă S.C. Serodcom S.R.L. Brăila) pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (3 infracțiuni)

 

           În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

           În anii 2011, 2013 și 2014, inculpata S.C. Agroberin S.R.L. București (fostă S.C. Serodcom S.R.L. Brăila), prin intermediul inculpatului Ciolcă Dan Ștefan în calitate de administrator legal al societății în anul 2011 și ulterior, prin intermediul inculpatului Stanciu Denis Ciprian (persoană împuternicită în anii 2013 și 2014), a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) cereri anuale pentru acordarea de ajutoare financiare europene pentru lucrări agricole declarate ca fiind executate în județele Vaslui și Galați, deși, în concret, inculpata SC Agroberin SRL București nu a exploatat agricol terenurile în suprafețele care au fost declarate la A.P.I.A.

           Astfel, în cursul anilor 2011-2014 pentru a obține subvenții nerambursabile, inculpații au depus la A.P.I.A. mai multe documente falsificate, obținând pe nedrept fonduri europene în sumă totală de 407.248 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal.

           În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor conturi bancare ce aparțin inculpaților, până la concurenţa sumei menționate anterior.

 

         Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei DÎRJAN DORINA-CRISTINA pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

 

           În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

         În cursul anului 2012, în contextul derulării unui proiect finanțate din fonduri nerambursabile (privind “Achiziție utilaj pentru lucrări de pregătire a ternului”), inculpata Dîrjan Dorina-Cristina a depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) un înscris cu un conținut nereal (certificat de absolvire), prin care s-a urmărit îndeplinirea condițiilor prevăzute în contractul de finanțare și în Ghidul solicitantului, în vederea obținerii de fonduri din bugetul Uniunii Europene.

         Acel document atesta efectuarea de către inculpată a unui curs de inițiere pentru ocupația „mașinist utilaje cale și terasamente”.

         Acest demers a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene în cuantum de 192.224 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui buldoexcavator ce aparține inculpatei Dîrjan Dorina-Cristina, până la concurența sumei de  192.224 lei.

 

         Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sălaj cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

 

 

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

           BONDOR MIHAI pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

 

           În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

           În perioada 15 aprilie 2012 - 15 mai 2014, inculpatul Bondor Mihai, a folosit și a prezentat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Local Rădăuți (în 2012) și Centrul Județean Suceava (în 2013 și 2014), documente false, anexate cererilor unice de plată formulate în numele soției sale, obținând, astfel, în mod necuvenit, subvenții pe suprafață pentru terenuri cu destinație pășune situate pe raza comunei Sucevița, jud. Suceava, în valoare totală de 145.443,49 lei.

           Prejudiciul a fost achitat integral în cursul urmăririi penale.

           Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava.

 

 

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpaților:

       ȘTEFĂNESCU ION, la data faptei administrator al SC Arhivolta SRL și S.C. ARHIVOLTA S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunii de folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

 

       În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

       În data de 30 aprilie 2014, în cadrul atribuirii unui contract de “Reabilitare de străzi urbane, trotuare și iluminat public în orașul Comănești, județul Bacău” de către UAT Orașul Comănești, inculpatul Ștefănescu Ion, în calitate de administrator al SC Arhivolta SRL, a prezentat mai multe declarații și documente false, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene nerambursabile, în valoare de 181.018 lei.

       SC Arhivolta SRL, administrată de inculpatul Ștefănescu Ion, a achitat 181.018 lei, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-a constituit parte civilă, astfel încât nu au mai fost dispuse măsuri asigurătorii.

       În prezența avocaților, inculpații Ștefănescu Ion și SC Arhivolta SA au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

       – un an și 4 luni, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii,

       - pedeapsa de 13.500 lei amendă penală și pedeapsa complementară a afișarea hotărârii de condamnare în extras la sediul inculpatei pentru o perioadă de 2 luni.

 

       Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Ștefănescu Ion va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria municipiului Bacău, județ Bacău sau la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău - Centrul de Primire în Regim de Urgență Bacău.

 

           Dosarul de urmărire penală privind pe cei doi inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise Tribunalului Bacău.

 

Cu referire la toate dosarele enumerate, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului, respectiv a acordului de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în socumentul remis de BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE al  DNA.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh