06
Lun, Apr
86 New Articles

Administrație
Typography

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna noiembrie 2019, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

 dna

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei

         POANTA DORINA TANȚA, la data faptei rector al Universității Financiar Bancare București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie, în forma complicității,  la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

 

              În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2011, în cadrul derulării proiectului „BRING IT – Angajaţi calificaţi şi competitivi într-o economie bazată pe cunoaştere – FPC pentru calificarea de operator introducere, validare şi prelucrare de date", inculpata Poanta Dorina Tanța, în calitate de responsabil de proiect, ar fi pus la dispoziția beneficiarului proiectului (o societate comercială), mai multe adeverințe false prin care s-ar fi atestat în mod nereal calitatea de angajați în cadrul unei instituții nebancare a unui număr de 21 de persoane participante la cursurile organizate în cadrul proiectului.

Ulterior, fără să cunoască caracterul fals al acestora, reprezentanții societății respective ar fi depus aceste documente la Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (C.N.D.I.P.T.) pentru rambursarea cheltuielilor efectuate.

Prin aceste demersuri au fost obținute pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acesta  în cuantum de 504.720 lei.

Ministerul Educației și Cercetării a comunicat că se va constitui parte civilă până la momentul începerii cercetării judecătorești.

 

                Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

 

                Precizăm că în cursul anului 2015, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Poanta Dorina Tanța în legătură cu săvârșirea unei infracțiuni de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene (vezi comunicat nr. 1462/VIII/3 din 11 septembrie 2015).

                În cauza respectivă, Curtea de Apel București, prin decizia penală nr. 671/A din 15.04.2016, a stabilit față de inculpată o pedeapsă de 1 an și 4 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani.

 

           

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, reprezentant legal al Asociației “Clubul Sportiv Montan Altitudine”, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

ASOCIAȚIA CLUBUL SPORTIV MONTAN ALTITUDINE”, pentru săvârșirea infracțiunii de  folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

2 administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

 

       În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

       În perioada 2012-2014, în contextul derulării proiectului „Cheile Râșnoavei – Turism și Aventură”, reprezentantul legal al Asociației “Clubul Sportiv Montan Altitudine”, beneficiind de ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri, ar fi depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, mai multe documente false în vederea obținerii pe nedrept de fonduri europene.

Documentele respective făceau referire la proceduri de achiziții care nu au fost desfășurate în realitate și la diferite cheltuieli pretins a fi efectuate.

Prin aceste demersuri, beneficiarul fondurilor nerambursabile ar fi intrat, pe nedrept, în posesia sumei de 219.446 lei, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a comunicat că  se constituie  parte civilă în procesul penal.

 

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului și a popririi asigurătorii asupra conturilor bancare aparținând inculpaților.

De asemenea, s-a dispus mai dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin ultimilor doi inculpați.

 

       Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei

 

      PATRICHE DIDINA, la data faptelor referent în cadrul Primăria Comunei Vîrlezi, județul Galaţi, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

- fals material în înscrisuri oficiale.

 

            În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2015-2019, inculpata Patriche Didina ar fi depus cu rea-credință la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pentru o suprafaţă de 14,95 hectare teren agricol, deși în realitate aceasta ar fi folosit o suprafață de doar 6,55 ha.

Unul dintre documentele folosite în cadrul campaniei agricole din 2015, ar fi fost falsificat de inculpată prin înscrierea unei suprafeţe mai mari decât cea real atestată la nivelul primăriei Comunei Vîrlezi.

            Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 71.920 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus instituirea popririi asigurătorii asupra sumelor de bani, datorate de Primăria Comunei Vîrlezi, cu titlu de salariu, angajatei sale Patriche Didina.

 

            Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galați cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, administrator al SC BORA BORA SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

SC BORA BORA SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de  folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

Persoană fizică, administrator al unei alte societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

 

       În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

       În cursul anului 2012, în contextul derulării proiectului ”Modernizare și extindere fermă păsări în localitatea Galda de Jos, județul Alba”, administratorul SC Bora Bora SRL, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit – A.P.D.R.P. mai multe documente false și inexacte în vederea obținerii pe nedrept de fonduri europene.

       În contextul în care finanțarea nerambursabilă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală era condiționată de asigurarea unei cofinanțări din partea beneficiarului (SC BORA BORA SRL), cei doi inculpați ar fi acționat concertat și ar fi pus în practică un mecanism bazat pe supraevaluarea lucrărilor, manipularea procedurilor de achiziție în vederea atribuirii contractului unei societăți controlate prin interpuși și prin relații comerciale fictive derulate prin intermediul a trei societăți comerciale pe care le-ar fi controlat (printre care și SC Bora Bora SRL).

       În final, sumele de bani obținute nelegal din grantul european ar fi fost recuperate prin extragerea în numerar din conturile uneia din societățile controlate.

Prin aceste demersuri, beneficiarul fondurilor nerambursabile ar fi intrat, pe nedrept, în posesia sumei de 2.441.541 lei, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a comunicat că  se constituie  parte civilă în procesul penal.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin celor trei inculpați.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (autorat și complicitate), fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 

 

            În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2014-2015, în cadrul derulării proiectului „Implementarea unui sistem TIC integrat pentru afaceri în cadrul societății E –Invest Marketing, în scopul creșterii eficienței firmei”, unul dintre inculpați ar fi depus  la Organismul Intermediar pentru promovarea Societății Informaționale mai multe documente false (contracte, facturi, adeverințe, etc.) în vederea obținerii pe nedrept de fonduri europene.

Majoritatea acestor documente ar fi fost întocmite de celelalte două persoane inculpate în prezenta cauză.

Concret, în contextul menționat mai sus, inculpatul ar fi creat un mecanism infracțional, simulând procedurile de atribuire a două contracte de furnizare echipamente TIC și licențe software pentru care au fost solicitate cheltuielile eligibile, prin interpunerea unor societăți comerciale deținute de persoane obediente lui, având astfel control asupra documentelor întocmite.

Prin aceste demersuri, beneficiarul fondurilor nerambursabile ar fi intrat, pe nedrept, în posesia sumei de 105.000 lei, sumă cu care Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin celor trei inculpați.

 

            Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

Anterior, la data de 05 septembrie 2019, între procurorii anticorupție și o altă persoană din anturajul inculpaților a fost încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

 

      Persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

- fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 

            În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2013-2017, inculpatul ar fi depus cu rea-credință la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) două contracte de arendare ce ar fi fost falsificate chiar de el, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pentru suprafețe de teren agricol pe care nu le deținea în realitate.

            Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 1.374.839 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului.

 

            Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

 

            Persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

      

       În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

       În campania aferentă anului 2011, în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, inculpatul ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false sau inexacte prin care atesta că îndeplinește condițiile de eligibilitate prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.

Concret, numărul de animale ce ar fi fost declarat de inculpat (cel 2.256 ovine și 15 bovine) este cu mult mai mare decât cel existent în registrul agricol și în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (S.N.I.I.A.).

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 306.985,28 lei, prejudiciu ce a fost reparat integral până în acest moment procesual.

A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 742.566 lei, reprezentând valoarea întregului sprijin aferent campaniei 2011, la care se adaugă accesoriile fiscale, prevăzute de legislația în vigoare.

            Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș – Severin.

 

Cu referire la toate dosarele anterior menționate, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh