Un oraş puternic este acela care-şi reflectă aspectele de unicitate culturală într-un fel în care nu o mai face nimeni. Un oraş de succes trebuie să găsească, aşa cum spune Aaron Renn, urbanist, “o viziune inspiraţională pentru sine fundamentată pe ceea ce este şi pe caracterul său esenţial”.
În cadrul proiectului „Măsuri integrate pentru reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a centrului istoric al municipiului Turda”, pentru care Municipiul Turda a primit un Grant SEE în valoare totală de 323.903 lei în cadrul Programului PA16/RO12 „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural” – Schema de granturi mici, am căutat să respectăm principiile Agendei Urbane a Uniunii Europene, urmărind dezvoltarea economică a Municipiului Turda pe imperativul regenerării urbane prin punerea în valoare a elementelor de competenţă distinctivă din zona centrală şi prin măsuri care să vizeze creşterea calităţii vieţii şi locuirii în această zonă, măsuri pe termen mediu şi lung prin care să asigurăm masa urbană şi densitatea socială şi economică necesară dezvoltării nucleului istoric, cu dezvoltarea infrastructurii necesare unei dezvoltări urbane echilibrate.
Proiectul are ca obiectiv general: Dezvoltarea durabilă a comunităţii locale turdene prin creşterea atractivităţii turistice, investiţionale şi a coeziunii sociale ca urmare a protejării şi valorificării patrimoniului cultural şi istorico-arhitectural al zonei centrale a Municipiului Turda, iar ca obiective specifice: 1. Protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului istorico-arhitectural din zona centrală, istorică, a oraşului şi 2. Planificarea strategică, integrată a intervenţiilor privind reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a centrului istoric al Turzii (areal delimitat de Ansamblul urban central de sec. XVIII-XIX).
În cele 12 luni de proiect derulate din martie 2015 s-au realizat următoarele materiale: un Studiu istorico-arhitectural al Ansamblului urban, o propunere de reconsiderare a limitelor actuale ale Ansamblului urban, o fişă de reglementare a zonei istorice, 35 de dosare documentare ale imobilelor istorice cu valoare arhitecturală, componente ale Ansamblului urban, o analiză socio-economică a zonei centrale, integrată în documentul strategic Concept integrat de măsuri pentru reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a zonei istorice centrale a municipiului Turda. Ultimele materiale realizate sunt un Îndrumar practic de restaurare, conservare, reabilitare şi întreţinere a clădirilor monument istoric din Turda şi un Caiet de soluţii arhitecturale, ca soluţii practice de protejare şi punere în valoare a patrimoniului istorico-arhitectural local.
Materialele elaborate în cadrul proiectului pot fi studiate şi pe site-ul www.centrulistoricturda.ro (cu menţiunea că ultimele două materiale realizate sunt în curs de adaptare pentru a putea fi încărcate pe site până la 15 martie 2016).
În spiritul respectului public şi din dorinţa de a ne valoriza corect patrimoniul local, Îndrumarul, Caietul de soluţii arhitecturale şi Fişa de reglementare a zonei centrale vor face obiectul unei hotărâri a Consiliului Local al Municipiului Turda până la finalul implementării proiectului.
Primăria Municipiului Turda,
Serviciul Finanţări Externe şi Relaţii Internaţionale
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.