Județul Cluj este al patrulea județ după mărimea sumelor încasate ca impozite și taxe de la populație.
Municipiul București a înregistrat o sumă totală ca venituri la bugetul de stat de 18.183.190.476 euro, situându-se de departe, pe primul loc la acest capitol, conform ministerului finanțelor publice. Pe locul secund se află județul Constanța, o zonă unde se situează cea mai mare poartă de intrare și ieșire a mărfurilor de tot felul din țară, dar și o zonă extrem de înfloritoare pentru turism. Județul de la malul mării a adunat 1.174.571.429 euro situându-se, și
el, la mare distanță de următorul județ situat. Pe locul al treilea este situat județul Ilfov, bineînțeles datorită apropierii sale de capitală, fapt care îl face un pol extrem de dezvoltat pentru mediul de afaceri. Ilfovenii au virat la bugetul de stat din taxele şi impozitele colectate nu mai puțin de 544. 309.524 euro și sunt urmați chiar de noi, locuitorii județului Cluj. Așa cum se știe, în ultimii 8 ani, economia județului a continuat să se dezvolte foarte mult. În plus, aici au fost dirijați cei mai mulți bani de la bugetul de stat, dintre județele fruntașe la impozite și taxe virate către capitală.
Spre exemplu, către Constanța s-au întors din impozitele și taxele încasate de la locuitorii acestei părți a țării doar 170.000.000. Ilfovenii au primit înapoi, sub forma cotelor defalcate din impozitul pe venit şi din taxa pe valoare adăugată 86.833.333 euro. Adică procente de 14,4 % și respectiv 15,9 % din banii pe care acei oameni i-au plătit ca impozite și taxe. Foarte, foarte puțin. Județul Cluj însă, în comparație cu județele care l-au devansat la impozite încasate, a primit mult mai mulți bani înapoi, un procent de 44 %. Foarte probabil aceste sume au venit către noi datorită fostului premier, clujeanul Emil Boc. Probabil că, dacă eșicherul politic se schimă în urma alegerilor din acest an, niciodată nu vom mai primi sume atât de importante. Banii vor fi dirijați, din nou, ca până în 2004, spre județe din sudul țării sau Moldova, acolo unde actualul USL are mai mulți simpatizanți.
Pentru a conștientiza importanța unui procent de 44 %, deși nu este printre cele mai mari din țară, trebuie să arătăm că există în Europa, unele zone autonome, poate nu cu mult mai mare decât județul Cluj unde situația stă invers. Exemplu concret, zona Trentino Alto Adige, din nordul Italiei, una foarte industrializată dar și cu o agricultură și un turism foarte dezvoltate, virează către Roma doar 15 % din impozitele încasate, reținând pentru dezvoltarea acelei zone restul de 85 de procente.
De aceea, mai ales pentru că este vorba de o sumă foarte importantă, cei 44 de euro care se întorc la clujeni din fiecare sută plătită de cetățeni ca impozite, este un procent foarte bun.
Desigur că există județe sărace care nu prea au surse importante de venit și către care guvernul dirijează procente mari din impozitele încasate, dar care reprezintă, în realitate o sumă foarte mică. Botoșani este pe primul loc din acest punct de vedere, cu un procent de 149,2 %, urmat de județul Teleorman cu 143, 3 % și Călărași cu 134,6 %.
Trebuie să mai spunem că, în total, din impozite și taxe încasate în întreaga țară s-au trimis către bugetul de stat 25.502.285.714 euro și s-au întors către bugetele locale 6.527.976.190 euro, adică 25,59 %.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.