25
Joi, Apr
3 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Joi, 28 iunie 2012, s-a desfășurat la Turda ședința de constituire a Consiliului local. Sala mare a primăriei turdene s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei prezenți la acest eveniment. Pe lângă familiile și rudele celor aleși, au ținut să asiste la solemnul deopotrivă solemn și oficial șefi ai majorității instituțiilor locale finanțate din bugetul local al municipiului Turda, membri ai partidelor care au acces în Consiliul local și majoritatea angajaților primăriei.

Întrunirea la care a participat  subprefectul Mihnea Iuoraș a debutat cu intonarea Imnului național după care asistența a rămas în picioare pentru o frumoasă rugăciune rostită pios de preotul protopop Daniel Crișan.

Primul președinte al acestui Consiliu local, care va activa în perioada 2012-2016, a fost decanul de vârstă, consilierul local din partea Uniunii Maghiare din România (UDMR), Adamosy Margareta Clara, asistată de cei mai tineri consilieri locali, Lucian Nemeș și Grigore Varo, ambii din partea Partidului Poporului Dan Diaconescu (PP DD).

Au fost constituite, conform legii, trei grupuri de consilieri: USL PSD+PNL (7 membri) căruia s-a alăturat și Partidul Conservator, al cărui lider este Cristian Matei, PD-L (7 membri), lider Mircea Irimie, PP DD (5 membri, lider Lucian Nemeș).

S-a trecut la alegerea membrilor comisie de validare care, în urma votului deschis al consilierilor locali s-a stabilit să fie formată din 3 membri, câte un reprezentant din partea fiecărui grup de consilieri locali. S-a stabilit ca membri comisiei de validare să fie chiar liderii grupurilor iar în urma alegerilor desfășurate în trei, având în vedere că Matei și Nemeș anunțaseră deja că partidele lor au format un parteneriat pentru a avea majoritatea în Consiliul local, președintele a devenit Cristian Matei iar secretar al comisiei de validare, Lucian Nemeș.

Comisia a trecut imediat la studiul dosarelor fiecărui candidat declarat ales și a luat act de modificarea survenită pe lista de candidați a PD-L, unde locul lăsat vacant de Tudor Ștefănie (ales primar) a fost luat de Elena Băginean, următoarea pe lista electorală.  Același lucru s-a întâmplat în ceea ce privește intrarea în rândul consilierilor locali a lui Costișor, după ce PP DD a depus documentele necesare care atestă excluderea din partid a lui Claudiu Cantor, cel care fusese ales pe poziția a cincea a listei de candidați PP DD.

Alte modificări în lista viitorului, deja actual, Consiliu local, s-a trecut la validarea fiecăruia dintre aleșii locali. Iată componența Consiliului local Turda care își va desfășura activitatea la Turda în următorii patru ani: Irimie Vicenţiu Mircea, Tothăzan Pavel Eugen, Florea Daniela, Bugnar Vasile Florin, Bichiş Sorin Viorel, Iurean Victoria şi Băginean Elena, de la PD-L, Matei Cristian (PSD), Panait Radu (PNL), Molnar Emil (PSD), Micu Ovidiu (PNL), Roş Nicolae (PSD) Cristian Felezeu (PNL,  Nemeş Lucian-Bogdan ,  Crişan Rozalia, Varo Grigore Lucian, Dobra Mariana şi Costișor Nicolae Vasile, de la PP DD, Adamosy Margareta Clara şi Csep Leylla, de la UDMR și, nu în ultimul rând, Dorel Corpodean, de la PC.

După ce toți aceștia au depus jurământul cerut de lege, a fost ales președintele Consiliului local Turda pentru următoarele trei luni în persoana pesedistului Emil Molnar.

Președinta Biroului electoral de circumscripție de la Turda, judecătoarea Constantina Bucea a dat citire încheierii Judecătoriei Turda prin care s-au stabilit câștigătorii alegerilor locale din municipiul Turda.

A urmat momentul solemn al depunerii jurământului de către primarul Tudor Ștefănie, câștigător al unui nou mandat la cârma primăriei turdene. Acesta a primit două buchete de flori, unul din partea partidului pe lista căruia a fost ales și unul din partea angajaților primăriei, buchete pe care edilul șef le-a transmis mai departe, soției și fiicei sale, cărora le-a mulțumit, pentru sprijinul acordat și înțelegerea de care au dat dovadă, într-un discurs emoționant.

S-a trecut la cel mai tensionat moment al ședinței, alegerea viceprimarului, pentru că PSD+PNL+PC anunțaseră că s-au aliat cu PP DD pentru formarea unei majorități la Turda, majoritate care îl va susține pe Lucian Nemeș la funcția de viceprimar al municipiului. La rândul său, Mircea Irimie, spera că, la adăpostul votului secret obligatoriu în cazul alegerii de persoane va obține două voturi în plus (față de cele ale PD-L și UDMR), de care avea nevoie pentru a-și continua activitatea ca viceprimar.

Și a fost cât pe ce să o facă pentru că, la numărarea voturilor, Lucian Nemeș a fost declarat viceprimar cu 11 voturi, în timp ce Mircea Irimie obținuse 10. Realitate matematică de netăgăduit care ne indică faptul că unul dintre membri coaliției USL-PP DD a trădat. Ceea ce ar putea duce la o adevărată vânătoare de vrăjitoare în rândul acestor partide, deși, suntem convinși, că trădătorul este mai aproape de Cristian Matei, președintele PSD, decât își închipuie.

Lucian Nemeș a depus jurământul de viceprimar, devenind astfel cel mai tânăr ocupant al acestei funcții din istoria Consiliului local al municipiului Turda, funcție care, gestionată cu înțelepciune, poate deveni pentru el o rampă de lansare către o carieră politică remarcabilă și către funcții mai înalte. Depinde doare de el, de acum.

Finalul ședinței a fost reprezentat de discursurile președintelui Consiliului Județean Horea Uioreanu, senatorului Alexandru Cordoș, primarului Tudor Ștefănie, fostului viceprimar Mircea Irimie și al actualului viceprimar, Lucian Nemeș. Dar despre spusele politicienilor aleși, într-un alt material din acest săptămânal.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh