16
Mie, Oct
3 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

SC Salina Durgău Turda desfășoară în acest moment o investiție importantă la subsolul și parterul vechiului Hotel Potaissa din Turda, obiectiv pe care Consiliul local i l-a încredințat spre bună administrare.

În fapt, acolo se execută două investiții de amploare. Una se referă la edificarea unui Centru Wellness Spa pe locul fostului bazin de înot și băi publice, de pe strada Coșbuc nr. 2 ,  iar cealaltă la amenajarea în zona de mezanin a unei baze de tratament cu profil recuperare medicală pentru afecțiuni reumatismale, respiratorii și neuromotorii.

Thumbnail imagePentru că lucrările durează de ceva vreme am dat glas curiozității cititorilor noștri și am făcut o vizită pe șantier, unde am stat de vorbă cu directorul general al SC Salina Durgău Turda SA, dr. ing. Ovidiu Mera și cu proiectantul lucrării, ing. Paul Sârbu.

Lucrări dificile

Am aflat astfel că, judecând după dificultatea lucrărilor de reabilitare, stadiul construcției este destul de avansat. Dificultățile semnalate de specialiștii constructori de referă în principal la structura de rezistență a clădirii care a fost afectată în Thumbnail imagetimp și care s-a degradat nu numai din cauza vechimii hotelului ci, mai ales din cauza umidității existente acolo pentru o perioadă de zeci de ani.

Dificultățile întâmpinate au fost de asemenea natură încât unele voci au Thumbnail imagespus că era mult mai ușor ca timp de execuți și realizare a lucrărilor să fie dărâmată vechea construcție și edificată una nouă. Spre exemplu, în timpul realizării construcției au apărut elemente care i-a determinat pe proiectanți și constructori să facă o altă cameră tehnică în care să se monteze utilajele necesare acțiunii de control al calității apei. Fosta cameră tehnică a rămas să deservească doar cele trei jacuzzi care vor fi montate pe marginea bazinului de înot.

Wellness & Spa

Cât despre partea de ”wellness”, aceasta va fi formată din bazinul de înot, a cărui adâncime va fi Thumbnail imageredusă la doar 150 de cm, cele două saune, una uscată iar una umedă,  și cele trei bazine de tip ”jacuzzi”. Acestora li se adaugă accesul la sala de fitness, care va fi situată la mezaninul clădirii. Pentru partea de terapie, va fi realizat un cabinet pentru terapie respiratorie cu aerosoli artificiali, un cabinet pentru băi galvanice, un altul pentru împachetări cu nămol și parafină. Acestora li se adaugă băi generale la vană, iar aici vor fi cuprinse băi  la vana de tip Stanger, adică vană cu curenți galvanici care se aplică pe întreg organismul nu doar pe anumite părți ale corpului. ”De asemenea o să avem electroterapie, ultrasunete, magneto-terapie, cu perspective Thumbnail imagede dezvoltare în viitor cu terapia laser și terapia cu lumină polarizată care sunt, destul de des, utilizate în recuperarea posttraumatică. Avem în vedere și terapia cu șocuri, va fi masaj, dar va exista și o sală de gimnastică de grup unde kineto-terapeutul bazei de tratament se va ocupa de recuperarea medicală a pacienților care vor necesita astfel de proceduri”, descrie Ovidu Mera facilitățile de care vor beneficia utilizatorii viitorului centru spa.

Ovidiu Mera a insistat ca bazinul cu apă sărată, altul decât cel de înot și mult mai mic, să fie păstrat pentru că băile cu apă sărată este una dintre procedurile încetățenite în terapia medicală și în tratarea afecțiunilor reumatismale și circulatorii, în mod special. Chiar dacă bazinul cu apă sărată este mai mic, cu o suprafață de numai 14 metri pătrați, nefiind situate în apropierea unei surse natural terapeutice (apă mineralizată cu caracter clorosodic), pentru o durată mai mare de utilizare a apei din acel bazin, constructorii au gândit o stație de filtrare și de control a calității apei care să deservească exclusiv acest bazin.

Baia Stanger

 

Baia Stanger reprezintă combinarea dintre baia caldă relaxantă şi electroterapia uşoară, din acest motiv mai poartă şi denumirea de baie hidroelectrică.
Thumbnail imageRolul apei este de a transmite cu ajutorul electrozilor curentul electric pe întreaga suprafaţă a corpului, astfel apa din cadă devine o suprafaţă mare de contact.
Numele băii vine de la meşterii tăbăcari Johann şi Heinrich Stanger din oraşul german Ulm (ideea băii aparţine acestor doi inventatori).
Cada utilizată la această metodă este realizată din lemn şi plastic. Pe partea interioară a căzii se fixează electrozi, la capătul căzii fiind aşezat un pupitru de comandă de la care se poate regla direcţia şi intensitatea curentului.

 

Lumina polarizată

 

Definiție : Lumina polarizată este lumina ale cărei vibrații se găsesc într-un singur plan, transversal față de rază și nu în toate planurile .
Polarizarea înseamnă ca oscilațiile vectorilor de câmp se pot efectua doar pe o singura direcție.
Tratamentul cu lumina polarizată trebuie făcut sub îndrumarea unui medic. Poate fi folosit atât de Thumbnail imagepersoanele suferinde, pentru afecțiunile menționate mai jos, cât și de persoanele sănătoase , ca tratament preventiv și ca metodă de menținere a unei bune condiții fizice și mentale.

În 1981 s-a descoperit că polarizarea este cea care induce efectele biologice, efectele terapeutice asupra țesuturilor organismului uman.

 

Împachetări cu nămol

 

Nămolul este unul dintre cele cinci elemente ale naturii care are un puternic impact asupra corpului uman. Potasiul, calciul, magneziul, sulful, iodul, fierul, zincul sunt numai o parte din elementele care intră în compoziția nămolului. Este înzestrat cu o serie de proprietăți curative care se dovedesc a fi extrem de eficiente.

Beneficiile împachetărilor cu nămol:
• afecțiuni reumatice;
• tratarea afecțiunilor inflamatorii (spondilită anchilozantă, poliartrită reumatoidă);
• flexibilitatea articulațiilor, redându-se mai multă mobilitate;
Thumbnail image• reducerea intensității durerilor articulare;
• eliminarea apei din organism;
• creșterea elasticității pielii
• pierderea centimetrilor în zonele “problemă“;
• inducerea stării de relaxare;
• afecțiunile neurologice periferice cronice.

 

Împachetări cu parafină

 

Împachetările sunt foarte eficiente pentru detoxifiere, slăbire localizată rapidă și sănătoasă, eliminarea celulitei, prevenirea, ameliorarea și vindecarea vergeturilor.
Împachetările cu parafina rece reprezintă un nou tratament anticelulitic și de slăbire rapida. Se bazează pe exudație, care are scopul de a ușura eliminarea lichidelor si toxinelor din organism. Este recomandată combinația cu masaj anticelulitic, care are scopul de a mobiliza depunerile de grăsimi, deblocând țesutul adipos congestiv si activând circulația sanguine.

Beneficiile împachetării cu Parafină:
• eliminarea toxinelor și a apei din țesuturi;
• determina eliminarea și arderea grăsimilor, împiedicând formarea nodulilor adipoși;
• pielea devine mai fină și mai elastică;
• aspectul de coajă de portocală se diminuează vizibil de la o ședința la alta.
• curăță și tonifică în profunzime
• stimulează circulația sanguină
• combate pielea uscată pentru mai multe zile
• calmează durerile reumatice.

Thumbnail imageDetalii tehnice

Pentru realizarea acestor obiective, constructorii vor turna din beton armat o nouă placă, undeva în zona mezaninului, pe marginea vechiului bazin de înot, atât pe partea dreaptă cât și pe partea stângă. Pe aceste plăci se vor edifica mare parte dintre obiectivele enumerate de directorul Mera, acolo obținându-se un nou spațiu care poate fi utilizat în acest scop.

Directorul firmei constructoare ( SC Acsa) Gheorghe Magda, ne-a vorbit și el despre dificultățile întâmpinate în timpul punerii în aplicare a proiectului. Ne-a vorbit folosind mulți termeni tehnici, așa că ne mulțumim să redăm concluziile sale: ”Am depășit, la această oră toate dificultățile întâmpinate, astfel că, de acum lucrările se vor desfășura cu mai multă ușurință, astfel că eu cred că în două luni Thumbnail imageputem finaliza lucrarea. A trebuit să reabilităm grinzile de susținere, apoi am montat și instalațiile pentru ventilație, dar ce a fost mai greu a trecut, fără să întâmpinăm probleme care să nu poată fi rezolvate”, ne-a asigurat directorul firmei constructoare, Gheorghe Magda.

  1. Date generale:
  2. Denumirea obiectivului de investiţie :  AMENAJARE COMPLEX

BALNEAR POTAISSA TURDA

 

  1. Amplasamentul : str. Republicii nr.6, Turda, jud.Cluj
  2. Proiectant general :                           SC SS Construct Proiect SRL

str. Doinei nr.13, Cluj Napoca, jud.Cluj

 

  1. Capacităţi :

Casa de bilete:

Magazin:

Supraveghere video si paza:

Bufet:

Spaţiu piscina agrement

Bazin principal:                                   30 vizitatori;

Zone de şezut:                                    45 vizitatori;

Jacuzzi-uri:                                         14 vizitatori;

Bazin copii:                                         5 vizitatori;

Sauna:                                                 6 vizitatori;

Baie aburi:                                           15 vizitatori;

Supraveghetor:

Receptie mezanin:

Zona de asteptare:                                                4 vizitatori;

Cabinet medical:                                       1 vizitator;

Birou administratie:

Birou administratie:

Fitness:                                                                 25 vizitatori;

Gimnastica-Kineto:                                               6 vizitatori:

Zona tratamente:

Sali masaj:                                          2 vizitatori;

Bai generale:                           2 vizitatori;

Împachetari:                                        2 vizitatori;

Magnetoterapie:                                  1 vizitator;

Electroterapie:                                     1 vizitator;

Bai galvanice:                          1 vizitator;

Aerosoli:                                              2 vizitatori;

Hol odihna:                                                            15 vizitatori;

 

TOTAL Vizitatori propusi: 177 persoane

 

  1. Indici urbanistici :

*Hotel Potaissa:

 

Arie Construită propusa                      Sc = 1233,30 mp

Arie Desfasurată propusă       Sdc = 4310,25 mp

 

*Zona in studiu a Hotelului Potaissa ( Subsol+Parter+Mezanin ) :

 

Arie Construita propusă                      Sc = 1233,30 mp

Arie Desfasurata propusă       Sdc  =2101,32 mp

Arie Utila propusă                                A.U.= 1682.745mp.

- S teren                                           1 250,53 mp;

 

* Procentul de ocupare a terenului:

- P.O.T. propus =  98,62%

* Coeficientul de utilizare a terenului:

- C.U.T. existent = 3,44;

 Modficări și la hotel

Hotelul este un alt proiect. El nu a fost vizat să se intervină asupra lui în cadrul acestei etape însă, din cauza faptului că toate conductele de alimentare cu apă rece, apă caldă, canalizare și agent termic treceau prin zona care este vizată pentru realizarea centrului wellness spa și a bazei de tratament a fost nevoie să se regândească planul de execuție. ”Am fost obligați să ne gândim și la reabilitarea instalațiilor de termie și utilități pentru că ele oricum se aflau într-o stare avansată de degradare, multe dintre elementele tubulare, mai ales la conductele de canalizare erau încă de la începuturile construcției, acele tuburi de fontă, extrem de casante, care astăzi nu se mai folosesc. Țevile pentru agentul termic erau din țeavă neagră de pe vremea când funcționa RATAC-FL cu sistemul centralizat de încălzire”, susține directorul Mera.

În acest moment, la construcția hotelului se lucrează pentru înlocuirea țevilor de apă-canal, de agent termic, cu eliminarea sistemului de distribuire a agentului termic în circuit serie învechit și depășit. Apoi se va realiza o reabilitare și la spațiile unde se va lucra, adică la băile acelor camere.

Construcție veche, cu aer modern

Un lucru inedit este realizarea liftului care inițial era proiectat să deservească centru spa și care trebuia să urce doar până la mezaninul clădirii, însă conducerea Salinei Durgău Turda, împreună cu proiectanții au decis să meargă mai departe, astfel că, în final, liftul va urca până la etajul doi al clădirii hotelului. Pentru aceasta, administratorii obiectivului turistic au fost nevoiți să sacrifice două camere, câte una la fiecare nivel, pentru a utiliza acel spațiu la calea de tranzit a liftului.

Un alt lucru inedit este posibilitatea ca, în momentul reabilitării totale a hotelului să fie construit, pe fațada dinspre Piața Republicii a unui lift panoramic, asemănător cu cel montat în Salina Turda, un lift care să ofere o perspectivă plăcută asupra centrului istoric al orașului și asupra obiectivului turistic, religios și istoric constituit de Biserica romano-catolică.

”În această etapă ne rezumăm la reabilitarea instalațiilor pe zona de hotel, pentru că, din punct de vedere financiar este destul de greu să susții atâtea proiecte. Practic nu este numai proiectul de amenajare a centrului spa și a bazei de tratament. După finalizare, centrul de tratament va trebui echipat cu aparatură medicală iar achiziția de aparatură medicală este un alt element care se va derula printr-o procedură de licitație publică în baza ordonanței 34, privind achizițiile publice”, ne-a mai declarat Ovidiu Mera.

Toate acestea vor trebui realizate până la finalizarea lucrărilor, preconizată pentru luna decembrie a acestui an.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh