Sătul probabil de numărul mare al cetățenilor din Turda și localitățile învecinate care îi ”bat” la ușă, prefectul județului Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan s-a decis să contraatace, printr-un demers menit să-i ajute pe posibilii petenți dar și să-i decongestioneze anticamera. Este vorba de o inițiativă menită să ducă la înființarea uni oficiu prefectural în cadrul primăriei municipiului Turda, unde cetățenii care au probleme de adus la cunoștința instituției prefectului județului Cluj, să poată face acest lucru fără să mai bată drumul Clujului. Prefectul Vușcan susține că, în fiecare a treia joi, ”la ora 12, vom fi prezenți la Primăria Turda unde, cu câteva zile înainte vom face un comunicat către cetățenii din zonă pentru a transmite un semnal că ne vom deplasa acolo, pentru ca, în perioada respectivă, cetățenii să se poată înscrie în audiență”, a spus prefectul Gheorghe Ioan Vușcan, joi 20 septembrie, când s-a întâlnit cu reprezentanții presei locale la Turda. Bineînțeles, fără să precizeze la cine se referea când a spus că ”vom fi prezenți la Primăria Turda”. Este greu de crezut că un personaj cu funcția sa va veni la Turda, fie și măcar o dată pe lună, nici măcar subprefectul nu prea este de crezut că va fi aici, la întâlnirea cu cetățenii. Probabil vor fi abilitați funcționari ai prefecturii, cel mai probabil de la serviciul juridic, care să preia ”jalbele” oamenilor și să promită că vor da răspuns în termenul legal. Răspunsul va veni, apoi, pentru că termenul de răspuns este prevăzut de lege iar ”unde-i lege, nu-i tocmeală”, dar, cel puțin experiența noastră ne spune că, în cea mai mare proporție, răspunsul prefecturii nu mulțumește pe petent, iar când îl mulțumește, nu poate fi pus în aplicare. Dar pentru aceasta nu poate fi blamat prefectul.
Demersul de a înființa un oficiu prefectural, cum a mai fost unul în vremea când prefectul județului Cluj era Vasile Soporan, deci tot u social democrat, este de salutat. Fie și numai pentru că scutește oamenii cu probleme de un drum costisitor și mare consumator de timp, la Cluj. Mai ales că, fostul prefect, deși turdean la origine, doctorul Florin Stamatean, nu a acordat prea multă atenție orașului unde a crescu și s-a format ca om, cel puțin din punctul de vedere a unei relații mai strânse cu cetățeanul de rând, la Turda.
”Nu vă ascund că au fost multe înscrieri în audiență, multe sesizări, în legătură cu fondul funciar, în legătură cu modul de funcționare a poliției locale, cum funcționează serviciul de evidența populației, cum stau lucrurile la teatru sau în alte părți. Le vom lămuri, toți laolaltă trebuie să le lămurim pe toate, în ceea ce privește suspiciunile care există la nivelul acestor structuri” , a declarat Ioan Gheorghe Vușcan.
Primarul Tudor Ștefănie a declarat că, în opinia sa, înființarea unei reprezentanțe a Instituției prefectului la Turda este binevenită și a promis că va da tot concursul pentru buna funcționare și organizare a acestui demers care vine în folosul turdenilor. ”Nu am avut atât de multe relații instituționale cu prefectura în special, pot să o spun, cu Consiliul județean am lucrat foarte bine, indiferent cine a fost președintele acestei instituții. Iată că prezența domnului prefect aici întărește încă o dată părerea că turdenii pot să găsească soluții pentru problemele pe care le au la toate instituțiile care reprezintă interesul cetățeanului la nivelul județului”, și-a exprimat optimismul edilul turdean arătându-și totodată disponibilitatea înspre o bună colaborare cu Instituția Prefectului.
Consilierul local social-democrat, Cristian Matei a spus, la rândul său: ”Probabil că această inițiativă trebuia să aibă loc mult mai devreme., Din punct de vedere tehnic, astăzi s-a realizat implementarea structurilor prefecturii în municipiul Turda. Va fi deschis un birou prefectural, probabil, și în acest birou vor veni problemele separate de cele ale municipiului Turda, fără ingerințe din partea executivului turdean în problemele oamenilor care merg spre prefectură”, a pus Matei.
Oficiul prefectului care va fi deschis la Primăria municipiului Turda își va deschide porțile, cel mai probabil, în cursul lunii octombrie, acolo putându-se înscrie în audiență nu numai cetățenii municipiului Turda ci și ai celorlalte localități din zona al cărei centru economic și social cel mai important este orașul de pe Arieș.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.