12
Joi, Dec
3 New Articles

Turdaleaks
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

salina-intrare-noua-2015Adeseori trecem pe lângă ei întorcând capul în partea cealaltă. În gând, mulțumim Cerului că nu suntem în locul lor, dar arareori ne punem în situația lor și încercăm să-i ajutăm, să le facem viața mai ușoară. Acest articol se dorește un semnal de alarmă prin care vrem să anunțăm public că nu este normal cum tratăm persoanele cu dizabilități. Nu suntem naziști și nu suntem comuniști! Eu unul vreau ca prietenii mei, bloggerul Zolty Bogata, Ghiță Sav și toți din lumea largă cărora, asemenea lor, soarta le-a jucat o festă, să poată vizita spre a se bucura Salina Turda, „minunea de sub pământ”.

Autoritățile publice turdene au ajuns la concluzia că ar trebui, în august 2015, să pună în aplicare prevederi ale legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Conform principiului reciprocității, probabil că persoanele cu handicap  nu le doresc altceva celor ajunși la putere decât să aștepte și ei 9 ani pentru a putea beneficia de anumite drepturi și facilități.


 

Ei bine, la ședința de azi, 30 iulie, a Consiliului local Turda unul din punctele de pe ordinea de zi se referă la inițiativa primarului de a propune gratuități și reduceri la accesul unor categorii de persoane cu handicap în Salina Turda. În aparență un gest de normalitate, binevenit pentru toate aceste categorii de persoane, dar care trebuia făcut încă în urmă cu cinci ani, odată cu redeschiderea acestui obiectiv turistic.

Însă pentru multe persoane cu handicap, mai ales pentru cele cu handicap locomotor, cum sunt cu sutele în municipiul Turda, gestul autorităților locale pare o batjocură la adresa lor. De ce? Pentru că, în Salina Turda, prin intrarea de la Durgău, dotată dealtfel cu o rampă de acces demnă de dat exemplu (cu o înclinație mai bună decât minimul prevăzut de norme și dotată cu o bară de sprijin) o persoană aflată în cărucior cu rotile poate intra doar… până la ghișeul de bilete sau la grup sanitar care este, într-adevăr, adaptat pentru a permite accesul persoanelor cu handicap în scaun rulant.

Pe la cealaltă intrare, dinspre strada Salinelor (zona Turda Nouă) cu chiu cu vai, persoana cu handicap aflată într-un cărucior cu rotile poate parcurge distanța din tunel de vreo 900 de metri, însă de la Altar nu mai poate accede în spectaculoasele mine ale acestui obiectiv turistic.

Nenumăratele demersuri și plângeri ale persoanelor cu handicap au rămas fără nicio urmare. Dealtfel pe site-ul obiectivului se recunoaște, fără nicio problemă:  „Pentru persoanele cu dizabilităţi neuromotorii accesul se face prin intrarea veche situată pe Str. Salinelor nr. 54B (Cartierul Turda Nouă). Pentru această categorie de turişti salina este vizitabilă numai la nivelul galeriei de transport Franz Josef, Stationar Ghizela (baza de tratament), Mina Iosif (Sala ecourilor – balcon), Sala Crivacului, Sala puţului de extracţie, Sala de apel (Altar şi Scara bogaţilor).”

Așadar proiectul de hotărâre care prevede gratuități și tarife reduse la intrarea în Salina Turda, în funcție de gradul sau categoria de handicap căreia îi aparține persoana cu deficiențe, este o nouă punere a ”căruței înaintea boilor” din partea autorităților turdene, atât timp cât o persoană aflată în scaun cu rotile, spre exemplu, nu are cum ajunge la lac sau măcar în mina Rudolf.

Actuala conducere a Salinei Turda a anunțat, prin intermediul organelor de presă agreate de ea, că se va deschide în curând și Mina Ghizela. Accesul, pe scări, adică tot interzis persoanelor cu handicap locomotor. Adică putem constata la rece că, deși încasează un salariu lunar de 90 de milioane de lei vechi, directoarea Salinei, Simona Baciu, nu a „mișcat un deget” pentru a facilita accesul persoanelor cu handicap în „Paradisul subteran” pe care îl guvernează de aproape un an.

Fosta conducere, prin directorul de atunci Vasile Simion Tot, a prezentat un proiect al SC Turda Salina Durgău SA, prin care se dorea construirea unui lift cu capacitatea de 15-20 de persoane, adaptat și persoanelor cu handicap aflate în cărucior cu rotile, care să asigure accesul acestora în Mina Iosif (încă nedeschisă publicului) iar de acolo se putea ajunge la lac, de unde, liftul mic existent i-ar fi putut transporta în mina Rudolf.

Actuala conducere însă a preferat să investească sume exorbitante, având acordul Consiliului local Turda, în renovarea Hotelului Potaissa din centrul orașului, decât să deschidă publicului care vizitează Salina noi spații atractive, care să genereze un aflux și mai mare de vizitatori.

Astfel, cu tot proiectul de hotărâre de azi, municipiul Turda se constituie într-un oraș „interzis persoanelor cu handicap”, nu doar prin lipsa rampelor de acces prevăzute de lege de la instituțiile publice și din transportul în comun ci și prin alte acțiuni îndreptate de autorități împotriva unor categorii de persoane cu dizabilități. Un exemplu ar fi refuzul de a aloca un teren și sume de bani de la buget pentru construirea unui centru de îngrijire destinat persoanelor cu handicap neuro-psihic, deși Consiliul local a adoptat HCL nr.94/28.03.2013, având ca obiect aprobarea contractului de colaborare între CL a municipiului Turda și Asociația Umanitară “Evlavie”, tocmai în acest scop. Din această cauză, președintele Ioan Maier l-a acuzat pe primarul Tudor Ștefănie și pe secretarul municipiului, Paula Popa, de abuz. Vezi aici: http://turdainfo.ro/index.php/Turda/Social/primarul-i-secretarul-municipiului-turda-acuzai-de-abuz.html .

Ca atare de ce să ne mai mire, dacă la noi, în Ardealul de acre suntem atât de mândri se întâmplă așa ceva, când un raport realizat la nivel național relevă că mai mult de 20 la sută dintre persoanele cu handicap locomotor nu au fost niciodată la şcoală, iar 15 la sută au absolvit doar patru clase. Doar una din cinci persoane cu dizabilităţi motorii reuşeşte să aibă un scaun rulant simplu.

În încheiere să mai spunem că subsemnatul a mai tratat această problemă, semnalând-o autorităților locale. Însă cine să ne audă? În articolul intitulat „Gratuități pentru persoane cu handicap, dar lipsesc căile de acces”, publicat de Turdainfo arătam următoarele:

„Problema adevărată este aceea că, indiferent dacă persoana cu handicap are sau nu legitimație de acces, pentru ea nu există o rampă de acces la niciuna din instituțiile turdene, în frunte cu primăria. Altfel, fiți siguri, dacă accesul era facilitat și pentru persoanele cu handicap, politicienii din Consiliul local Turda i-ar fi văzut mai des la ședințele lor unde prea rar se lucrează pentru ei. Deci acești oameni nu vor putea intra nici la teatru, nici la bibliotecă, nici măcar la galeria de artă. Dar pot oricând să vizioneze un meci de fotbal de liga a trei, de pe pista de atletism a stadionului, dar pentru atâta lucru nu era nevoie de această hotărâre de consiliu local întrucât intrarea la stadion este liberă.

Așadar, stimați politicieni, înainte de a acorda facilități unei categorii de persoane, ocupați-vă să asigurați toate condițiile pentru ca ei să poată efectiv să se bucure de acele beneficii. Metoda aceasta de a acorda facilități pentru a vedea acele persoane că un partid ”îi sprijină” dar nu este vina lor că nu ajung să se bucure de ele este una neprincipială și propagandistă. Mai întâi ocupați-vă să existe rampe de acces și apoi acordați gratuitatea.”

Ca urmare, la Salina Turda și în aproape tot municipiul Turda, ne confruntăm cu o adevărată bătaie de joc la adresa persoanelor cu handicap. Gratuit, pentru că ele nu merită acest lucru.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh