Un alt titlu, mai lung, al materialului pe care urmează să-l citiți ar putea fi: „Dezvăluiri despre cum se menține în funcție Consiliul de Administrație de la Salina Turda, numit prin acte considerate de instanță drept ilegale și ca atare, anulate!” Turdainfo a intrat în posesia unui document foarte bine păzit de către părțile implicate. Aceasta pentru că de el este posibil să fie legate trocuri politice sau colaborări secrete între cei aflați în spatele afacerii. Am mai scris despre neregulile de la Salina Turda și o să continuăm să o facem cu toate amenințările și încercările de a ni se închide gura, sau „rupe tastatura”, la care am fost supuși. Această dezvăluire este doar una dintr-un mai lung șir pe care îl vom pune la dispoziția opiniei publice în general, a cititorilor noștri fideli, în mod special.
Ilegal. HCL-uri anulate de instanță!
După cum am anunțat în articolul „Unii spun că zilele actualei conduceri a Turda Salina Durgău sunt numărate”, prefectul Ioan Gheorghe Vușcan a reușit să dovedească în instanța de contencios administrativ ceea ce noi susțineam de aproape un an: hotărârile Consiliului local Turda prin care a fost numit fiecare membru al Consiliului de
Administrație de la Salina Turda sunt ilegale. Ca urmare, prin încheierea 1271/2015 din 15.04.2015, toate acele 12 hotărâri ale Consiliului local Turda au fost anulate, aruncând o umbră extrem de neplăcută asupra aleșilor noștri, despre care tot noi am afirmat de nenumărate ori că formează cel mai slab legislativ local de după revoluție. Iată încheierea pe portalul instanțelor de judecată: „Admite cererea de chemare în judecată. Anulează hotărârea nr. 122/15.05.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda, hotărârea nr. 128/11.06.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda, hotărârea nr. 129/11.06.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda, hotărârea nr. 130/11.06.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda, hotărârea nr. 131/11.06.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda, hotărârea nr. 132/11.06.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda, hotărârea nr. 133/11.06.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda, hotărârea nr. 134/11.06.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda, hotărârea nr. 135/11.06.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda, hotărârea nr. 136/11.06.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda, hotărârea nr. 148/11.06.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda, hotărârea nr. 129/11.06.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda şi hotărârea nr. 176/14.07.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată în şedinţa publică din data de 15.04.2015.”
Ce mai Consiliu local…
Până aici totul clar. Fiecare parte și-a refăcut strategia și a acționat cum a crezut de cuviință. Cei care au pierdut la instanța de fond, recte Consiliul local al municipiului Turda au făcut recurs, dar nu cu grabă, ci la expirarea termenului prevăzut de lege, la 15 zile de la comunicarea hotărârii instanței. Aceasta pentru că, fiind conștienți că vor pierde și la recurs, cei care sunt în spatele Consiliului de Administrație de la cea mai bună ”vacă de muls” a turdenilor vor să țină cât mai mult de frâiele acestei ”mine de aur” care este Salina Turda. În paranteză întrebăm și noi și cred că se întreabă și cititorii: Câți consilieri locali credeți că au fost la curent cu acest proces pe care l-au pierdut și câți știu cine i-a reprezentat și cum? În timp ce aceiași consilieri locali au aprobat pentru primarul Tudor Ștefănie angajarea unei case de avocatură cu ștaif pentru a-l reprezenta în procesul cu STP și CNADR, când vine vorba de pielea lor, aleșii locali par inconștienți de gravitatea acțiunilor lor. Anularea printr-o sentință definitivă și irevocabilă a acelor Hotărâri de Consiliu local, deja anulate de instanța de fond, va da naștere unui val de acțiuni în regres unde va fi vorba de despăgubiri și bani mulți. Eu nu aș dormi liniștit dacă aș fi consilier local la Turda…
Intră pe fir instituția executorului judecătoresc
Cealaltă parte – care a fost schimbată de la conducerea societății Turda Salina Durgău prin acțiuni de gherilă politică, am putea spune, dacă ne gândim și la modul în care biroul fostului director a fost spart iar el scos din unitate de firma de pază de la Salină – nu a stat nici ea cu mâinile în sân. Iar aici ajungem la documentul pe care vi-l prezentăm în facsimil, și care nu trebuia să ajungă la cunoștința dvs., a cititorilor. Este vorba de o somație emisă în 9 iunie 2015 de către un cabinet de Executori judecătorești din Cluj-Napoca, prin care i se cere primarului Tudor Ștefănie, ca reprezentant al DEBITORULUI din dosarul executoriu nr. 397/2015 să „își îndeplinească obligația stabilită prin titlul executoriu în favoarea CREDITORULUI și să achite suma de 400 de lei reprezentând cheltuieli de executare”. În caz contrar, se mai spune în somația adresată primarului Tudor Ștefănie și Consiliului local Turda, se va proceda la executarea silită conform legii, prin obligarea dvs. la plata unei sume de bani cuprinse între 100 și 1.000 lei pentru fiecare zi de întârziere.
Ștefănie și Cordiș fac scut pentru apărarea CA de la Salina Turda
Conform legii, o asemenea somație a putut fi blocată doar prin formularea unei contestații la executare, ceea ce primarul Tudor Ștefănie și „mâna sa dreaptă” din fostul PD-L și actualul PNL le-au depus la instanța judecătorească turdeană. Ne referim, bineînțeles, la consilierul local Lucian Cordiș, cel care a formulat o contestație ca președinte de ședință a Consiliului local Turda în perioada înregistrării somației executorului judecătoresc. Același consilier local a refuzat să ne răspundă la peste 10 cereri de furnizare de informații pe care i le-am adresat în baza legii 544 privind liberul acces la informațiile de interes public, susținând că nu intră în atribuțiile președintelui de ședință să răspundă unor asemenea cereri. Dar să formuleze contestație la executare fără să-și consulte colegii din Consiliul local este un comportament care se înscrie între atribuțiile unui președinte de ședință? Întrebăm, nu dăm cu parul…
Ca urmare, schimbarea actualei conduceri a Salinei Turda a fost amânată prin acțiunile primarului și colegului său de partid, deși legea este clară: primarul nu poate interveni în activitatea unei societăți comerciale subordonată Consiliului local, nici în relația acesteia cu terții. Vom vedea ce spun organele abilitate despre aceste acțiuni.
Contestația care a blocat executarea. Sau…?
Astfel, contestația la executare depusă exact în 26 iunie 2015 de Municipiul Turda – reprezentat prin primar și Consiliul local Turda – reprezentat prin președintele de ședință a dat naștere unui nou proces civil pe rolul Judecătoriei Turda, având termen pe 1 octombrie 2015. Conform Articolului 717 din Codul de procedură civilă, Procedura de judecata în cazul contestației la executare este următoarea: „(1) Contestatia la executare se judeca cu procedura prevazuta de prezentul cod pentru judecata in prima instanta, care se aplica in mod corespunzator, dispozitiile art. 200 nefiind aplicabile in acest caz.
(2) Instanta sesizata va solicita de indata executorului judecatoresc sa ii transmita, in termenul fixat, copii certificate de acesta de pe actele dosarului de executare contestate, dispozitiile art. 286 fiind aplicabile in mod corespunzator, si ii va pune in vedere partii interesate sa achite cheltuielile ocazionate de acestea.
(3) Partile vor fi citate in termen scurt, iar judecarea contestatiei se face de urgenta si cu precadere.
(4) La cererea partilor sau atunci cand apreciaza ca este necesar, instanta va putea solicita relatii si explicatii scrise de la executorul judecatoresc.”
Același cod de procedură civilă prevede și posibilitatea suspendării executării, la art. 779. Până la soluționarea contestației la executare sau a altei cereri privind executarea silită, la solicitarea părții interesate și numai pentru motive temeinice, instanța competentă poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odată cu contestația la executare sau prin cerere separată. Nu știm dacă s-a solicitat suspendarea, sau cel care a cerut executarea a acordat o păsuire. Vom afla însă în curând mai multe amănunte și v vom putea spune cine împiedică schimbarea conducerii ilegale de la Salina Turda.
Recursul
Între timp, Consiliul local al municipiului Turda a făcut recurs în dosarul 3605/117/2014 născut din acțiunea prefectului, astfel că fondul cauzei se va rejudeca la Curtea de Apel Cluj. Dar cum? Ne spune Codul de procedură civilă: „Art. 20 Recursul (1) Hotărârea pronunţată în primă instanţă poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare. (2) Recursul suspendă executarea şi se judecă de urgenţă. (3) În cazul admiterii recursului, instanţa de recurs, modificând sau casând sentinţa, va rejudeca litigiul în fond, dacă nu sunt motive de casare cu trimitere. Când hotărârea primei instanţe a fost pronunţată fără a se judeca fondul, cauza se va trimite, o singură dată, la această instanţă”.
În cazul nostru, hotărârea primei instanțe s-a pronunțat după ce s-a judecat fondul, așa că se va judeca de urgență, urmând să vedem ce înseamnă asta.
În loc de concluzie
Noi nu tragem concluzii și nu dăm soluții. Prezentăm fapte, informații reale și ridicăm semne de întrebare. Restul e treaba autorităților și a organelor de anchetă, dacă cineva, pe undeva, a călcat legea!
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.