Sindicatul Salina Turda, format din angajați ai societății cu același nume, ar putea da în judecată conducerea societății din cauza fostei directoare, Simona Baciu. Angajații Salina Turda sunt foarte nemulțumiți, mai ales membrii sindicatului, din cauza faptului că fostul manager al societății a refuzat să le mărească veniturile salariale, în conformitate cu contractul colectiv de muncă agreat între societate și sindicat.
Fostul manager al Salinei Turda, îndepărtată din funcție pe 21 martie 2019, Simona Baciu, a refuzat multă vreme să se așeze la masa negocierilor cu reprezentanții sindicatului. Pentru a afla întreaga poveste, am stat de vorbă cu secretarul Sindicatului Salina Turda, Ioan Mureșan, care este și președinte al Federației Sindicale Potaissa Turda.
„Vechiul contract colectiv de muncă expira în noiembrie 2018. Fără un contract colectiv de muncă înregistrat la Inspectoratul Teritorial al Muncii nu poți da prime, sporuri, salarizări. LEGEA nr. 62/2011, Actualizata 2018, a dialogului social spune clar la articolul 129 indice (2) că „inițiativa negocierii aparține angajatorului sau organizației patronale”. La același articol, indicele următor, legea mai spune „Angajatorul sau organizația patronală inițiază negocierea colectivă cu cel puțin 45 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiționale la contractele colective de muncă”. Mai departe, art. 128 indice (4) stipulează: „în cazul în care angajatorul sau organizația patronală nu inițiază negocierea, aceasta va începe la cererea scrisă a organizației sindicale reprezentative sau a reprezentanților angajaților, în termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitării”, ne-a explicat Ioan Mureșan.
„A fost nevoie să cerem noi începerea negocierilor, de două ori, dar abia cu 10 zile înainte de expirarea vechiului contract colectiv de muncă am fost anunțați să venim la negociere. Doamna director a încercat să ne păcălească, ne-a cerut să fim de acord cu un act adițional de prelungire a vechiului contract de muncă. Nu am fost de acord și am venit noi cu propunerea de a încheia un acord între sindicat și conducerea societății. Noi am fost de acord să prelungim aplicarea contractului colectiv de muncă până la 28 ianuarie cu condiția ca, cel mai târziu în 15 ianuarie să semnăm noul contract colectiv de muncă. Consiliul de Administrație ne-a solicitat să fim de acord să se facă o analiză profesionistă temeinică a sistemului de salarizare de la societate, ceea ce până în prezent nu a dorit nimeni să facă. Pentru că firma angajată să facă acest lucru a avut nevoie de o anumită perioadă, au mai venit cu un termen, așa că am fost de acord să prelungim până la până la 28 februarie 2019”, arată secretarul sindicatului angajaților de la Salina Turda.
„În 27 februarie am fost chemat la negocieri, ni s-a prezentat grila de salarizare iar noi am fost de acord întrucât prevedea măriri substanțiale ale veniturilor salariale pentru angajații noștri. Spre exemplu, una din prevederile noului sistem de salarizare este că, la Salina Turda S.A., salariul minim este de 2200 lei lunar. În aceeași zi am semnat contractul colectiv de muncă iar în 28 februarie, ultima zi a lunii, acesta putea fi înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj. A fost înregistrat abia pe 1 martie, data la care acesta a fost și avizat favorabil de către respectiva instituție”, ne declară Mureșan, arătându-ne documente care să-i susțină afirmațiile.
„Vreau să vă spun că reaua credință și lipsa totală de înțelegere față de salariați a fostei directoare, cu care ne-am mai confruntat și altădată, este dovedită și prin faptul că sistemul nou de salarizare pentru Salina Turda S.A. a fost aprobat prin hotărârea Consiliului de Administrație al societății nr. 03 din 20 februarie 2019. De ce am fost chemați la negociere abia pe data de 27, o săptămână mai târziu? Evident, ca să mai amâne mărirea salarială, așa cum aveam să constatăm ulterior. Asta în timp ce anumite persoane, apropiate dumneaei, au beneficiat de măriri inclusiv pe luna februarie. Revenind dacă noul contract colectiv de muncă a fost înregistrat și avizat la data de 1 martie, mărirea salarială pentru angajații societății trebuia să intre în vigoare din această lună. Din câte știu eu undeva pe 3, 4 martie, a avut loc o nouă ședința consiliu de Administrație în care conducerea societății s-a arătat de acord cu contractul colectiv de muncă și noile prevederi salariale”, acuză Mureșan.
„Noi am spus oamenilor că în această lună vor primi avansul mărit dar, în data de 25 martie, surpriză: nici o mărire. Noi, oricum, ne așteptam să fim chemați la negocieri individuale pentru că după semnarea contractului colectiv de muncă pentru stabilirea salariului fiecăruia are loc și o negociere individuală. Când am văzut că nu a intrat avansul mărit, am sunat la consiliul de administrație pentru a cere lămuriri. Cei din Consiliul de Administrație ne-au spus că au chemat-o pe doamna director și au întrebat-o de ce nu a pus în aplicare hotărârea lor de implementare a noului sistem de salarizare? Doamna, am înțeles că nu a dat niciun răspuns, iar ulterior a trimis scrisori tuturor membrilor Consiliului de Administrație, mai puțin președintelui, scrisori prin care explica de ce nu a operat mărirea de salariu. Este posibil ca hotărârea Consiliului de Administrație de o pune pe liber pe doamna Baciu să fi avut legătură și cu refuzul acesteia de a implementa noul sistem de salarizare și noul contract colectiv de muncă”, opinează Ioan Mureșan.
În fine, se pare că și pentru membrii sindicatului Salina Turda, oameni hotărâți care nu au cedat presiunilor fostei directoare și celor care îi cântau în strună. Ioan Mureșan spune că sunt hotărâți să-și caute dreptatea în instanță. Dar nu vor să aducă niciun prejudiciu societății unde lucrează, așa că sunt de părere că fosta directoare trebuie să le plătească prejudiciul salarial.
„Noi, membrii de sindicat, luni de zile am fost înțelegători, luni în care noi am pierdut bani la salarii, pentru că dacă noul contract colectiv de muncă intra în vigoare din luna decembrie, de atunci aveam salarii mărite. Ai promis oamenilor că în luna martie vor primi salarii mărite, dar nu a fost așa. De aceea am hotărât ca sindicatul să reprezinte pe fiecare membru de sindicat în instanță, pentru recuperarea banilor de care fiecare a fost privat, din cauza fostei doamnei director. Dar asta după ce vom primi, fiecare, actul adițional la contractul colectiv de muncă, referitoare la contractul individual de muncă. Prin hotărârea judecătorească dorim să obținem această lună de care am fost privați, cu salarizarea mărită, la cartea de muncă, ceea ce este important pentru fiecare angajat, când va ajunge la pensie”, a subliniat Ioan Mureșan.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.