În timp ce conducerea Salinei Turda se laudă în unele organe de presă care încasează sume de bani pe criterii de „ciocul mic și joc de gleznă” că Salina Turda are toate avizele de la ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al Județului Cluj) pentru securitatea la incendiu, noi ne permitem să o contrazicem.
De fapt, nu noi o contrazicem ci conducerea inspectoratului de la Cluj. Sau, ca să spunem adevărul, trebuie să punem o întrebare: cine minte, ISU sau conducerea Salinei?
Directoarea Salinei Turda, Simona Baciu, cel puțin în relația cu Turdainfo, a dovedit aplecări doar spre lipsa de transparență și spre manipularea opiniei publice înspre zone unde adevărul lipsește cu desăvârșire, ceea ce ne-a făcut întotdeauna să fim circumspecți și să avem mari rezerve referitor la spusele domniei sale. Are rost să vă spun că întrebări puse primarului turdean încă din luna mai 2015 și direcționate de acesta către conducerea Salinei au rămas fără răspuns până în ziua de azi? Are rost să vă mai spun că într-una din ultimele ședin
țe ale Consiliului local Turda a mințit pe aleșii locali în față și chiar pe primarul Tudor Ștefănie (nu știm dacă acesta a aprobat gestul directoarei sau nu), șeful său de partid, prezent la acea ședință? Bine, o să spună că e doar o minciunică. Rămâne să stabiliți și dvs. pentru că o să vă „pun în temă”.
Iată un fragment din procesul verbal al ședinței Consiliului local Turda, îl găsiți pe site-ul primăriei la adresa http://primariaturda.ro/portal/cluj/turda/portal.nsf/80D51ED26FCB4296C2257F0F003C01D8/$FILE/proces%20verbal%20al%20sedintei%20extraordinare%20din%2011.11.2015.pdf:
<<Dna Daniela Florea: ” Profit de prezenta dnei director de la Salina si intreb care este preocuparea conducerii Salinei Turda vis a vis de siguranta turistului care viziteaza acest obiectiv?”
Dna Simona Baciu:’ Este vorba de siguranta turistului din punct de vedere al prevenirii si stingerii incendiului si la securitatea cetateanului? Dupa evenimentele nefericite de acum o saptamana a
u existat la nivelul societatii controale atat al responsabilului de la PSI si de la Prefectura si s-a constatat ca din punct de vedere legal functionam cu respectarea tuturor normelor si cu respectarea avizelor care se impun.
Nu au existat observatii, nici amendamente ale organelor de control.>>
Trecem peste faptul că nu se suflă o vorbă despre problemele cu Roata panoramică, probleme pe care le-am semnalat și cu alte ocazii, ori despre insuficiența și chiar nefuncționalitatea unor senzori de fum sau a unui iluminat de siguranță pe coridorul de acces din Turda Nouă până la coborârea în sălile vizitabile. Asupra acestor aspecte vom reveni. Însă trebuie să semnalăm că Simona Baciu minte când spune că nu au existat observații, nici amendamente ale organelor de control. Ultimul control al celor de la ISU a constatat nici mai mult nici mai puțin că există cabluri de alimentare cu energie electrică a căror izolație a fost roasă de șobolani! Așa că noi cerem public conducerii Salinei să publice acel proces verbal încheiat în urma ultimului control, pentru a dovedi că noi suntem cei care mințim.
Așa că iată încă un motiv pentru care nu credem o vorbă din spusele directoarei Simona Baciu! Și declarăm sus și tare că nu cred nici că raportul financiar prezentat cu emfază în luna noiembrie de această directoare Consiliului local este adevărat. Raportul financiar trebuie prezentat la finalul exercițiului financiar, sau la șase luni din acesta, nu când îți convine ție pentru a „da bine” în ochii prostimii. Și precizăm că nu ne impresionează, ba chiar ne scârbesc, elogiile aduse de unii aleși locali care ridică în slăvi conducerea Salinei, înscăunată prin abuzuri și ilegalități, doar pentru că ei și familiile lor au afaceri cu Salina. Doar nu ați fi vrut să poată vinde suveniruri sau snack-uri turdenii de rând…
Am întrebat conducerea ISU la data de 2 noiembrie, după problemele regretabile înregistrate la Clubul Colectiv din București, despre avizele și situația generală de la Salina Turda în ceea ce privește siguranța cetățeanului. Ajunși aici, vreau să o felicit pe consilierul local PNL Daniela Florea pentru că a întrebat-o pe directorul Salinei ce preocupări are conducerea Salinei vizavi de siguranța cetățeanului care vizitează acest obiectiv turistic. Răspunsul l-ați văzut. V-a mulțumit?
Pe noi nu ne-a mulțumit răspunsul celor de la ISU, de aceea, o să revenim către ei cu o nouă plângere administrativă iar, în cazul în care răspunsul nu o să ne mulțumească, o să dăm în judecată acest inspectorat. Am pus următoarele întrebări:
„Ce avize sunt necesare din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj pentru ca Salina Turda să poată funcționa, să poată fi vizitată în condiții de totală siguranță pentru turiști?
Ce avize a emis ISU pentru Societatea Turda Salina Durgău până în prezent?
Există un aviz din partea ISU pentru vizitarea fiecărei galerii în parte din Salina Turda?
Care este capacitatea maxima de vizitare (număr turiști/oră) sau număr turiști aflați în Salină la un moment dat, în ceea ce privește domeniul dvs. de responsabilitate?
Aveți cunoștință de faptul că Mina Ghizela, deschisă publicului în cursul acestui an are o singură cale de acces (intrare/ieșire)? Ați autorizat vizitarea acestui obiectiv?
Ați avizat folosirea Roții Panoramice din Salina Turda? În ce condiții?
Ați avizat funcționarea Amfiteatrului din Salina Turda? În ce condiții?
Câte controale ați efectuat la obiectivul turistic Salina Turda, cu toate proprietățile sale, de la deschiderea sa din anul 201 și până în prezent?
Ați emis vreun proces verbal care să constate nereguli acolo? Care sunt acestea și cum s-au rezolvat ele?
Ați acordat avertismente sau amenzi?
Din 2010, de la data redeschiderii oficiale a Salinei Turda după modernizare, s-a efectuat acolo vreun exercițiu de simulare a unor situații de urgență?
Există acolo personal specializat pentru acordarea de prim ajutor și eventual evacuarea posibilelor victime ale unor accidente?
Există dotare cu echipament de evacuare a unor răniți?
Există un plan de intervenție pentru diferite situații de urgență care ar putea apărea?
Există un plan de acces în Salina Turda avizat de dvs.? Dacă da, ați verificat este respectat?”
Și iată răspunsul celor de la ISU: „Având în vedere prevederile HGR nr. 1739 din 06.11.2006 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu, act normativ în vigoare în anul 2010, pentru obiectivul la care faceți referire nu există obligativitatea să se obțină aviz/autorizație de securitate la incendiu.
În urma celor trei controale de prevenire efectuate la obiectiv de la redeschiderea oficială din 2010 și până în prezent, au fost întocmite procese verbale de control în care au fost consemnate neregulile organizatorice, de pregătire și tehnice constatate, s-au stabilit măsuri de soluționare și au fost aplicate câteva sancțiuni contravenționale în conformitate cu prevederile legale. În această perioadă instituția noastră nu a planificat și nu a desfășurat în obiectiv nicio simulare de intervenție.
Obiectivul are un număr de 14 angajați care au absolvit cursul de prim ajutor organizat de Crucea Roșie Cluj Napoca. În ceea ce privește echipamentul de prim ajutor medical, obiectivul are în dotare o targă modulară, cordițe de salvare și truse de prim ajutor distribuite la fiecare punct de lucru din incintă.
Evacuarea din incinta salinei este asigurată sub coordonarea angajaților, conform planului de evacuare aprobat de către conducerea obiectivului, prin cele două căi prevăzute cu iluminat de siguranță pentru evacuare, respectiv una pe strada Salinelor iar cealaltă pe Aleea Durgăului. Vă comunicăm că instituția noastră nu are în competență să avizeze planul de acces în salină”, se arată în documentul semnat de inspectorul șef, colonel Ion Moldovan.
Acum iată ce citim într-un material publicat de InTurda, probabil în virtutea unui contract generos de reclamă cu Salina Turda, din care o să redăm doar declarația directorului Simona Baciu: „Salina Turda are avizele inspectoratului județean pentru situații de urgență privind securitatea la incendiu atât pentru amenajările din subteran cât și pentru pavilionul de intrare, se află în evidențele ISU, inclusiv, în luna septembrie 2015 au existat controale cu aceasta tematică. Avem scenariile de siguranță la foc avizate de pompieri, iar construcțiile și amenajările subterane se încadrează în nivelele de performanță prevăzute de reglementările tehnice în vigoare pentru siguranța la foc, cu respectarea prevederilor legii 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor”, a declarat pentru inTurda.ro, Maria Simona-Baciu, director S Turda Salina Durgău SA.
Deci cine minte? Simona Baciu că are avize privind securitatea la incendiu sau ISU care spune că nu sunt necesare astfel de aprobări. Nu vreau să cred că relațiile dintre ISU și Salina Turda sunt descrise de întâmplări ca vizita mai multor microbuze pline de pompieri care au intrat gratuit în această vară în Salina Turda, așa cum susțin sursele noastre.
Oare chiar așa, toate salinele din țara asta s-au închis pentru că nu au două intrări, sau pentru a pune la punct și alte lucruri?
Concluzionăm, susținând că, un act normativ nu poate fi interpretat ”mot a mot” ci, mai ales când vine vorba despre siguranța cetățeanului, trebuie interpretată și aplicată în spiritul ei, pentru binele general. Nu te poți apăra de un incendiu în Salina Turda cu 10 stingătoare, mai ales că dacă alimentarea cu energie electrică ar cădea, iluminatul de siguranță nu se întinde și pe coridorul lung de 700 de metri dinspre ieșirea în Turda Nouă. Așa cum este tratată problema siguranței la salina Turda, nu putem să ne închipuim ce s-ar întâmpla în cazul unui incendiu sau altor nenorociri survenite într-un moment în care în Salina Turda sunt mii de oameni, cu un singur lift (care ar putea să nu funcționeze la acel moment), și cu două scări dificil de urcat în picioare, darmite cu eventuali răniți transportați pe tărgi? Siguranța oamenilor trebuie regândită și tratată cum se cuvine la Salina Turda, această „mină de aur” care ar trebui să fie a turdenilor, pentru evitarea oricărei posibilități de producere a unor evenimente tragice sau catastrofale.
Atragem atenția, deși ar fi trebuit să facă asta specialistul dr. ing. Ovidiu Mera, că și supraaglomerarea salinei de către vizitatori are efecte negative, prin creșterea procentului de umezeală în aer, cu efect direct asupra pereților de sare nu doar asupra calității aerului de respirat din mină. Iar în sala Rudolf, spre exemplu, există pasarele capabile să susțină un anumit număr de oameni, cu o masă totală limitată, pasarele care sunt grinzi de lemn introduse în peretele de sare.
Nu încasarea unor sume cât mai mari de bani de către societate trebuie să fie principala preocupare a conducerii Salinei Turda, un obiectiv care aparține Municipiului Turda, deci turdenilor, ci siguranța maximă a celor care o vizitează și exploatarea în condiții optime, din punct de vedere turistic, al acestui obiectiv.
Încasările mari sunt menite să justifice salariul exagerat de 9.000 de lei lunar al directorului Simona Baciu și sumele încasate de Consiliul de Administrație care îi aprobă orice cerere, inclusiv pe aceea de a cumpăra o limuzină Skoda Superb, pentru uzul acesteia.
iv>
Add comment
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.
Comments
Păcat că nu vă veți duce la Surduc pe scaune de piele cu încălzire !!!
RSS feed for comments to this post