19
Mie, Iun
5 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

_NIK1894Locuitorii Câmpiei Turzii sunt cel puțin la fel de mândri de cum arată orașul lor, cum sunt turdenii de nemulțumiți și de dezamăgiți.  După ce a trecut o primăvară și o vară fără să se asfalteze un cm pătrat de drum într-un oraș recunoscut în țară și în lume pentru gropile sale din asfalt, turdenii se uită cu jind și, de ce nu, cu admirație, spre orașul vecin.

Gospodărit cum se cuvine, cu un buget chivernisit și cheltuit cu strictețe pentru a rezolva doleanțele cetățenilor, Câmpia Turzii începe să arate a oraș european, în timp ce Turda revine la imaginea sa de oraș gri, cu o înfățișare ce îl face pe trecător să se întrebe: ”- Oare ce dezastru s-a abătut asupra acestui oraș?”

Turdenii își plimbă deja de multă vreme copiii în parcul din Câmpia Turzii, unde pot să se plimbe cu bicicleta, u rolele sau alte mijloace de locomoție, putând fi supravegheați ușor de părinții care se relaxează pe băncile de la umbra aleilor curate. Știu oameni din fruntea municipiului Turda care fac asta. Ori acest lucru trebuie să dea de gândit celor aflați la cârma orașului.

S-au supărat pe mine mărimile orașului când le-am spus că se fac vinovate de faptul că în acest an, la Turda, nu s-a asfaltat nici o stradă. Nu-mi pasă. Continui să pun o singură întrebare: chiar așa de proști ne credeți, pe toți turdenii, să înghițim asfaltări electorale, odată la patru ani?

Mi-e și silă să mai propovăduiesc în pustiu, asemeni lui Ioan Botezătorul, fie-mi iertată comparația deplasată. Însă vreau ca toți turdenii să știe că în acest an întreaga energie a consilierilor și celorlalți aleși locali s-a concentrat în lupte politice care să le aducă lor și numai lor beneficii. Ori așa nu se mai poate. S-au luptat să schimbe membrii Consiliului de Administrație de la Salina Turda pentru a schimba cea mai performantă  conducere de până acum. Încasările și recordurile financiare de acolo au atins cote nemaiîntâlnite până acum, însă cei care conduc acolo nu fac parte din coaliția aflată la putere așa că trebuie schimbați. Și știți de ce? Vin alegerile prezidențiale, niște alegeri care, noi, oamenii simpli, nu înțelegem de ce sunt atât de importante pentru partide.

Sunt cele mai importante. Într-o țară ca România, balcanică, în care trăiește un popor indisciplinat, pus pe căpătuială rapidă, mare consumator și mare nedornic de muncă, este foarte important ca tu să fii cel care numește judecători, primește informații de la serviciile secrete și alte organizații la fel de importante. Este foarte important să fii comandantul suprem al armatei, să ai puterea de a numi primul ministru și de a accepta sau refuza, după bunul plac numirea unuia sau altuia dintre miniștri sau potențiali ocupanți ai unor posturi-cheie în aparatul de stat românesc. Un aparat creat în creuzetele unei democrații originale, de sorginte sud-americană.

Iar o campanie electorală trebuie dusă cu bani, mai bine cu bani publici sau cu banii unor societăți cărora le oferi servicii: ba o chirie modică pentru o unitate de consum în gura celui mai important obiectiv turistic, ba o aprobare greu de obținut altfel, ba angajarea unui membru al familiei sau contractarea unor servicii, iar exemplele ar putea continua. Cei pe care îi angajezi s-ar putea să fie taman pricepuți la lipit afișe, plus că el și familia ta are să voteze cu tine și cu ai tăi.

După ce USL a pus mâna pe posturile cheie în 2012, într-un mod pe care eu l-am criticat la acele vremuri și îl contest și acum, balanța puterii la nivel local s-a schimbat, PNL a trecut alături de cei pe care îi făceau până mai deunăzi ”hoți, tâlhari, dictatori, macarale”, transformându-se probabil, dacă ar fi să luăm de bune respectivele acuzații pe care le aduceau actualilor lor aliați, în alți hoți, tâlhari, dictatori, macarale… PSD, consecvent urii sale viscerale față de tot ce este legat de PDL și Băsescu, tace și așteaptă ca noii aliați să-și ”dea arama pe față”, măcar unii față de alții și, de ce nu, să se ”sfâșie între ei”. Nimic, nou, nimic deosebit. Și unii, și alții au bubele lor, au ”uscăciunile” lor ”silvice”.

Doar că pe noi, turdenii, ne doare că la Câmpia Turzii se udă asfaltul în aceste zile să nu crape și să nu supraîncălzească aerul din ambient, în timp ce la Turda ne rupem mașinile prin gropi, înghițim praf și trăim asediați de cerșetori, de căutători în gunoi și de hoți de fier vechi. Pe de altă parte, este adevărat că și locuitorii Câmpiei Turzii, în căutare de slujbe, se uită la Salină, la lacurile sărate și alte atracții căutate de turiștii ce ne calcă municipiul, hotărâți să-și lase aici o parte din banii de concediu. Ce mai contează că oamenii aceia vin și se blochează cu autoturismele proprietate personală sau cu autocarele pe drumul ce duce la Salină, așteptând ore în șir să își facă apariția vreun polițist pentru a descongestiona ambuteiajul? Acest lucru se întâmplă în fiecare zi de sâmbătă sau duminică de vară.

Pe noi ne doare că, dacă s-ar uda asfaltul, s-ar crea bălți din care ne-am stropi! Nouă nu ne place că se marchează străzi pline de gropi și cu canale neaduse la nivelul carosabilului! Noi nu vrem kitch-uri și țigănie de Zilele Turzii, pe banii noștri, când avem atât de multe probleme nerezolvate.

Ca să nu mai vorbim de cultură, de sport, de curățenie. Aici doar Teatrul municipal Turda le poate ține piept.

Doamne, cine i-o fi blestemat așa de tare pe turdeni?

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh