21
Joi, Noi
5 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Pentru că am aflat că mulți dintre militanții USR Turda, de anul trecut, nu se mai simt reprezentați de cei care fac parte din acea formațiune politică și au plecat, la fel ca deputatul Dohotaru acum câțiva ani, nu am putut să nu ne întrebăm unde se află acum, ca situare doctrinară Uniunea Salvați România, comparativ cu momentul în care au plecat la drum. Dar cel mai bun răspuns l-am găsit exact la unul dintre cei care îi înțelege cel mai bine, le cunoaște parcursul și le întrevede ținta actuală. Iată mai jos textul integral publicat de deputatul independent, fost userist, Adrian Dohotaru, de la Cluj, intitulat chiar așa: „USR a devenit prin noul program propus pentru referendumul intern cel mai de dreapta partid din România”:

 

„Programul nu e modern, ci retrograd. Dacă viziunea respectivă trece de referendumul intern anunțat, moderații, centriștii, ecologiștii, progresiștii din USR etc. au pierdut partida. USR va deveni un partid de dreapta hard-core. De ce? Iată de ce.usr dan barna

- Pe când eram la început în USR, la prima întâlnire de la Sibiu la un sondaj ad-hoc, la care au participat câteva zeci de oameni, o treime se pronunțau pentru impozit progresiv, nu pentru taxă unică. La PSD nu găseai atâția. În noul program, taxa unică este menținută ca principiu pe motivul fals că cei care muncesc mai mult nu trebuie taxați mai mult, ca și cum cineva ar fi dovedit vreodată că veniturile mai mari presupun mai multă muncă! Argumentul e manipulator pentru că miza unei fiscalități progresive e în primul rând pe capital, proprietate și moșteniri, abia apoi pe venit, care trebuie să scadă pentru cei cu venituri mai mici. Miza unei fiscalizări progresive este de a avea un sistem de taxare pe model occidental, care asigură o minimă justiție socială și mobilitate pentru categoriile cu venituri reduse. Cu toate că se agață ipocrit de cota unică, USR recunoaște implicit falimentul cotei unice, propunând o formă de taxare progresivă gândită cu picioarele prin „zero taxe” aplicate pe salariul minim. Ce nu spune conducerea USR în populismul său deșănțat e că taxarea zero a salariului minim nu mai dă nici o asigurare de sănătate și socială pentru angajați.

- În ciuda faptului că sondajele arată că peste 90% dintre români sunt pentru sănătate și educație publice, nu private, USR manipulează punând posibilitatea privatizării educației și sănătății sub stindardul libertății de alegere. Privatizarea îi va scoate din sistemul public pe cei bogați și va adânci prăpastia în raport cu cei săraci, accesul la sănătate al cărora va fi și mai redus decât în prezent.

- În viziunea USR, carențele neoliberalismului asumat sunt completate nu de liberalism social ori de social-democrație, ci de creștin democrație și conservatorism, ca să facă pe plac publicului religios de la noi. Deloc întâmplător, la instituțiile enumerate ca fiind emanații ale „comunității” apar bisericile înaintea statului local: „prin comunitate înțelegând fundații, asociații, instituții de cult, autorități locale”. Având în vedere că în România din cauza problemelor de subzistență participarea la viața publică în asociații e infimă, comunitatea la care face referire USR e doar cea a elitelor care își permit participarea. Asocierea în câmpul muncii nu există, sindicatele sunt excluse din document. În varianta USR există doar economie de piață pură și dură, meritocrație substituită democrației, competiție în loc de cooperare.

- Într-un context internațional de creștere a inegalităților și de încălzire globală declanșate de piața neoliberală și de un model consumerist nesustenabil, USR crede că problemele de mediu trebuie rezolvate prin „mecanisme de piață”?! Cu alte cuvinte, USR crede că sursa problemei este și soluția la problemă! Intervenția inteligentă (a se citi „minimală„) a statului e văzută în direcția economiei circulare, ceea ce e corect, dar economia circulară a apărut ca răspuns la eșecul pieței libere, în eforturile sale de autoreglementare iluzorie prin intermediul cererii și ofertei. Economia circulară, influențată de stânga și ecologism, a arătat că piața are costuri sociale și de mediu, care trebuie încorporate în economie pentru a nu distruge planeta. Pentru a face asta, neoliberalismul, așa cum e definit în document, trebuie depășit.

- O altă orbire ideologică majoră este atacul la adresa birocrației statale pentru că problema în România nu este că avem prea multă birocrație, ci că o avem prea puțin autonomă, în sens weberian, în raport cu politicul, pentru a asigura servicii publice de calitate. Deci, România are nevoie de o birocrație eficientă, depolitizată, impersonală, nicidecum de debirocratizare, pentru a asigura funcționarea statului și pentru a propune politici publice la nivel ridicat. În varianta USR, debirocratizarea conduce la stat minimal. De aceea, programul său e retrograd, nu modern, pentru că îmbină neoliberalismul și neoconservatorismul anilor 1970-1980 promovat de politicieni ca Thatcher sau Reagan.

Pașoptismul din care se revendică USR-iștii nu are nicio bază factuală, e o etichetă pe care USR și-o arogă, cel mai probabil din necunoașterea a ceea ce a însemnat pașoptismul. Elitele pașoptiste au renunțat la multe din privilegiile pe care le aveau. Proiectele propuse de revoluționari presupuneau justiție socială prin împroprietărirea țăranilor, prin dezrobirea romilor, prin separarea Bisericii de stat și secularizarea averilor mănăstirești, prin drept de vot extins, idei care amenințau putereau elitelor. Viziunea hard core de dreapta a USR vrea, în schimb, să conserve și să creeze noi privilegii pentru câștigătorii tranziției. Programul USR vizează doar privilegiile unor baroni locali, care își extrag renta de la stat, însă nu atinge puterea noilor elite, a băncilor, a marilor corporații, a celor ce își ascund profiturile în paradisuri fiscale.

Noua conducere, odată intrată la guvernare nu doar că nu va salva România, dar cu această filozofie politică și economică o va băga în criză.

Detalii document: https://www.hotnews.ro/stiri-politic-23591686-document-cum-…

FOTO 1: USR caramitrizat”

 

Deputat Adrian Dohotaru - demisionat din uniunea Salvați România, pe lista electorală a căreia a fost ales

 
Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh