Unul dintre consilierii locali cei mai experimentați, Adamosy Clara, de la UDMR, este cea care a tras un semnal de alarmă, în nume propriu, în ultima ședință a Consiliului local. "Mă simt ca la tribunal", a răbufnit profesoara Adamosy, după modul în care cei doi directori chemați la raport în Consiliul local au fost tratați de colegii săi consilieri, din cealaltă parte a eșicherului politic. De Alexandru Sabău, nu s-au legat prea tare, pentru că directorul CAA este un bărbat adevărat care nu are probleme în a face față consilierilor locali, mai ales că el nu a prezentat nici un raport, cum îi ceruseră consilierii locali. Știind însă foarte bine că legislația este de partea directorului de la CAA, consilierii locali s-au făcut că e bun și proiectul de 79,9 milioane euro prezentat de chiar sora consilierului Nicolae Roș, orice, numai să li se dea puțină atenție. Că Alexandru Sabău se poate lupta singur cu politicienii adverși o indică și faptul, altfel curios, că nici un consilier local din tabăra PD-L nu a intervenit în sprijinul său sau al Companiei de Apă Arieș, cu excepția liderului de grup, Mircea Irimie care a povestit, din nou, cum a reușit Sabău să schimbe imaginea companiei turdene la ministerul de resort iar apoi să se aprobe și să fie bine gestionat proiectul de 80 de milioane de euro.
Când a venit însă rândul managerului Teatrului municipal Turda, Narcisa Pintea, o femeie care s-a prezentat singură în fața a 22 de consilieri locali ostili, comportamentul unora dintre politicienii ajunși în Consiliul local în mijlocul unei liste de partid, s-a schimbat în totalitate. Narcisa Pintea, pe care unii dintre consilierii locali prieteni cu tot felul de dușmani ai managerului teatrului turdean, au acuzat-o de-a lungul vremii de nereguli pe care nu le-au putut dovedi, dar au chemat-o, de această dată, pentru a "i se arăta cine e șeful". Câștigătoare a două campanii electorale pe care le-a condus pentru PD-L și primarul Tudor Ștefănie, Narcisa Pintea și-a atras, în ultimii opt ani, ura adversarilor politici ai primarului, pe care aceștia i-a bătut tot timpul în acest răstimp.
Așadar, acuzatorii, acești adevărați inchizitori ai vremurilor noastre, au tăbărât pe managerul care tocmai încheiase cu succes cea mai importantă manifestare culturală văzută de Turda, vreodată, festivalul național de teatru și arte performative "Teatru pe drumul sării". O manifestare care a scos Turda de pe harta meciurilor de liga a III-a, pentru a o așeza, cu cinste, pe harta bastioanelor culturale ale României. Răsplata?
Președintele de ședință a trecut rapid peste festival recunoscând, "Mi-a plăcut ce am văzut!" Cât despre raportul prezentat același președinte, Cristian Matei a spus "Nu m-ați impresionat!" Să înțelegem că Alexandru Sabău l-a impresionat? Pentru că pe directorul de la apă l-a felicitat și i-a strâns mâna. A venit rândul consilierului Nicolae Roș, despre al cărui comportament în Consiliul local am scris suficient ca să nu mai intrăm în amănunte. Acesta, când vine vorba de teatru, este cel mai vehement critic. Nimeni însă, nu l-a văzut în instituția aceasta, la vreo piesă, de când a terminat liceul. Adică, probabil, cam de pe vremea lui Stelian Stancu sau a lui Mircea Cosma. Acesta a cerut imperios ca managerul teatrului să înceteze contractul pe care îl are cu o casă de avocatură căreia îi plătește lunar mai puțini bani decât ar costa un jurist, pe care legea nu îi dă voie să-l angajeze. Aceasta pentru ca instituția teatrului turdean să nu mai poată fi apărată, să fie pradă sigură în fața unor actori pe care managerul Narcisa Pintea i-a pus la muncă. Apoi au aprobat ca Mihaela Deceanu, o actriță cu care Narcisa Pintea a avut multe conflicte de muncă, să vorbească în Consiliul local tocmai pentru a o ataca, sub pavăza Consiliului local, pe cea cu care ea are conflicte nefinalizate, în instanță. Spre comparație, cu o ședință în urmă, când un consilier local l-a acuzat de tot felul de lucruri pe un ziarist, colegii săi consilieri i-au refuzat jurnalistului cuvântul, dreptul la replică.
Când i-au cerut Narcisei Pintea să le prezinte proiectele de viitor ale teatrului, consilierii locali și viceprimarul au început să vorbească și să râdă între ei, fără să o asculte pe cea care le expunea o direcție clară a activității celei mai importante instituții de cultură din oraș.
Am hotărât ca, în acest editorial, să nu-mi exprim opinia, să prezint doar fapte, deși este un articol de opinie, însă oamenii trebuie să vadă cu ochii lor, care suntem noi, slujitorii presei, ce se întâmplă în instituțiile unde ei, alegătorii trimit oameni, din 4 în 4 ani.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.