28
Joi, Mar
20 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Pentru Turda, Câmpia Turzii, cu colegiile lor electorale, de fapt, pentru România, Colegiul Electoral nr.13, urmează o iarnă extreme de grea. Talpa țării, oamenii marginalizați și extrem de săraci vor avea probleme cu mâncarea. Este prima iarnă, după mulți ani, când la Turda nu mai este ce clădire să dai de pământ pentru a extrage fierul din structura de rezistență, un fier care a hrănit multe guri ale țiganilor de pe Nicolae Teclu, de pe Armata Roșie, de pe Margaretelor și din alte zone. Agricultura a „zbârcit-o”, de pe câmp nu a prea fost nimic de furat în această toamnă. Tocmai de aceea, locuitorii cartierului Poiana dar și cei din Primăverii s-au plâns în fața Consiliului local că gospodăriile le sunt ”călcate” de hoți. Este abia începutul unei ierni cu multe evenimente.Thumbnail image

Credeți că s-a luat vreo măsură? Patroana unei firme de pe strada 22 decembrie 1989 s-a plâns de aceleași atacuri ale hoților pe care îi știm cu toții, îi vedem pe stradă. S-a plâns și ea Consiliului local Turda. Credeți că s-a luat vreo măsură?

De fapt, la Turda, nu se mai știe cine trebuie să ia o măsură vizavi de ceva. Consiliul local este în război deschis cu primarul, în Consiliul local cele două tabere, USL – PP DD pe de o parte și PD-L – UDMR pe de alta, nu mai au nici o punte de legătură, la Domeniul Public Turda există două Consilii de Administrație, fiecare dintre părțile oponente din Consiliul local susținând că celălalt CA este legal, la fel și la Salina Turda. Ce este de făcut?

Sfatul meu pentru cetățenii turdeni este să meargă la votul din 9 decembrie și să încerce să stabilească o balanță cât mai echilibrată între forțele care vor ajunge în Parlamentul României, nu de alta dar de la cap  se-mpute peștele. Este evident că la Turda și la Câmpia Turzii votul va fi cu totul altfel decât în sudul țării și în zonele mai sărace decât a noastră. Întotdeauna a fost așa și așa va fi și în continuare, pentru că aici, politicile de extremă stângă nu sunt prea populare și, în plus, oamenii din această zonă chiar știu să voteze omul și mai puțin unul sau altul dintre partidele politice. Care dintre candidați și-a construit strategia electorală având în vedere acest lucru este cel care va triumfa, cel puțin în primă fază, este cel care va găsi cheia către inima electoratului.

În plus, liderii politici ai României de azi, suferă de un complex când vin la Cluj, un fief care le-a fost refuzat întotdeauna, o cetate inexpugnabilă pe care nu au pus laba niciodată în istoria postdecembristă de aproape un sfert de veac. A venit în aceste zile la Cluj actualul prim ministru și a ”dat cu bota în baltă” la Cluj dând o gravă lovitură tocmai propriilor candidați, în legătură cu un subiect extrem de sensibil pentru locuitorii meleagurilor noastre. ”Finanţările cu bani de la UE vizează coridorul 4 şi coridorul 9. Din bugetul naţional vom face cât a făcut Boc, deşi era clujean, câte un pic, câte un pic chiar dacă sunt sigur că nu vor fi satisfăcute nevoile locale. Deci marea şansă este legată tot de modalitatea în care vom negocia Mecanismul de finanţare multianual", a precizat Victor Ponta. Vorbea evident de dezinteresul actualei guvernări pentru continuarea Autostrăzii Transilvania, o lucrare de care se leagă mii de locuri de muncă pentru o zonă care a pierdut foarte mult în acest sector. Vezi cazul Nokia, Mechel, ca să nu mai vorbim de Turda unde nu mai există nimic notabil în industrie. Nu este turdean, locuitor al Câmpiei Turzii ori clujean care să nu-și dorească în modul cel mai arzător continuarea autostrăzii, de fapt nu doar continuarea ci chiar finalizarea este ceea ce ne dorim cu toții. Abia atunci, printr-o infrastructură a transporturilor rutiere care să fie demnă se veacul în care trăim, vom putea să atragem investitori și obiective economice care să facă din Ardeal motorul dezvoltării acestei țări guvernată prea multă vreme de capete seci.

Cei de la ARD promit continuarea, ca prioritate, a acestui obiectiv și deja au un atu în fața contracandidaților politici. Ei au însă mult de muncă, trebuie să vorbească îndeaproape cu potențialii alegători și să le explice de ce este nevoie de ei în parlament. Munca mult, asiduă, este cheia succesului.

Apoi, când totul zace într-o letargie care atrage ca un magnet sărăcia la Turda, Câmpia Turzii și aiurea, te mai miri că electoratul trece peste orice reticențe față de propunerile unui Dan Diaconescu și a reprezentanților săi din zona noastră. Scorul obținut de Lucian Nemeș la alegerile locale a surprins pe toată lumea dar a fost doar un semnal a unui scor și mai bun pe care îl va obține la aceste alegeri. Cu o campanie bună, mai ales că are sprijinul a două partide politice destul de active din oraș, dintre care unul face parte chiar din USL, Ioan Moldovan va face scorul vieții sale la alegerile parlamentare.

Desigur că se vor supăra pe mine candidații USL dar nu am ce să le fac, campania dusă de ei nu are nici o strategie care să aducă victoria. Este o strategie făcută pentru scor egal, dar alegerile uninominale nu sunt un meci de x ci de 1 sau 2. Mai au timp cu toții să schimbe ceva în activitatea lor dar nu cred că o vor face, partidele de la noi se îmbată cu apă rece iar membrii lor, deși beau altceva la ședințele de partid, tot cu apă rece se îmbată. Sunt prea orgolioși și n-au habar nici măcar cine sunt cei mai importanți formatori de opinie de pe meleagurile noastre. Din păcate, mulți dintre candidații din colegiile noastre știu un singur lucru: vor în parlament. Dar oare o să-i trimitem acolo?

Iar iarna vine încet, așternând o bură cețoasă peste casele noastre de unde iese cu zgârcenie abur, pentru că nu prea este mâncare de gătit iar doar pentru încălzire săracii noștri nu fac focul. Îi costă prea mult. La 23 de ani de la uciderea lui Ceaușescu, au ajuns la un pas de exterminarea prin înfometare. În această iarnă, pentru că nu și-a dus la îndeplinire promisiunile fără suport în realitate pe care le-au făcut înainte de doborârea guvernului Boc, actuala putere se va confrunta cu mișcări sociale pe care sunt convins că nu vor ști să le dezamorseze.

Desigur că îngâmfații diferitelor partide care nu au învățat nimic în ultimele luni vor spune că tot ceea ce spun  aici sunt simple presupuneri. Au dreptate: sunt simple presupuneri până în momentul când se vor transforma în realitate. Atunci va fi dimineața de după noaptea Mihaelei, dragostea mea!

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh