A
flu de la colegul meu Marian Oprea – din cauza faptului că eu nu am fost invitat la conferința de presă a "megapartidului" România Mare – despre ultimele mișcări, mai degrabă ultima suflare a acestei formațiuni politice la Turda. Nebăgat în seamă de electoratul care s-a săturat de personaje care vorbesc mult, promit marea cu sarea dar nu sunt în stare de nimic, fostul Gică Contra, frâna consiliilor locale turdene anterioare, vrea să revină în atenția publicului, într-un an electoral, însă se dovedește la fel de nevolnic cum a fost și la ultima confruntare politică oficială la care a participat, din vara lui 2012.
Citind articolul scris de redactorul șef al Ziarului 21 îmi dau seama cât de accentuată este criza prin care trece acest partid la nivel local, după ce la nivel central s-a scindat în drumul spre moartea "cerebrală", o stare similară comei profunde, fără ieșire, în care funarioții s-au aruncat decapitând partidul și ducând capul lui Vadim, pe o tipsie de argint, adversarilor săi politici, asemenea biblicei Salomeea care la cererea Irodiadei a provocat uciderea înaintemergătorului. Doru Anca, omul care a reușit, să ducă Partidul România Mare pe culmi tot mai mărunte cu fiecare scrutin, până la anihilarea totală, este obligat de conducerea partidului să obțină un scor la alegerile din acest an, altfel, "unde-i stau picioarele îi va sta și capul". Însă după ce, ca președinte a Filialei locale nu ai reușit decât să sporești datoriile partidului tău însă ai pierdut de la trei locuri de consilier local în 2004 la zero în 2012, ce poți să mai speri de la activitatea ta politică? După ce ai făcut să plece din partid oameni de valoare ca profesorul Ioan Găină ori ca juristul Stelian Mărginean, ce speri să reușești cu cei care au rămas, într-un sediu de partid în care nu ai nici gaz, nici electricitate, ce să mai vorbim de alte servicii? Turdenii, românii în general, nu mai au încredere în partidele de tip naționalist, mai ales în oameni ca președintele PRM Doru Anca care, iertată ne fie cacofonia de neevitat, nu au reușit să împiedice schimbarea sediului primei școli românești din oraș în liceu unguresc.
Turdenii nu mai au nevoie de politicieni care, prin delegații în străinătate să fie adunați de sub mese, făcând ca imaginea orașului nostru să scadă în ochii orașelor înfrățite cu Turda. Cum să te lauzi că ai 10 noi membri în PRM Turda? Era , într-adevăr o știre, dacă acei zece erau unguri.
Dar să-l lăsăm pe Anca cu trecutul său, fir-ar să fie de cacofonie, și să trecem la alt exponent politic al Turzii, deputatul Irimie care, întors din Țara Sfântă unde s-a pozat de a umplut facebook-ul a organizat o conferință de presă pentru a se lăuda cu faptele sale din Parlamentul României unde a ajuns prin voia sorții, mai puțin prin voința alegătorilor, și de unde recunoaște că rolul său este unul pur onorific atunci când vine vorba de reprezentarea noastră în Sfatul Țării. Și atunci, domnule Irimie, dacă prea puține poți să faci pentru noi, de ce ai trădat pe cei ce te-au ales plecând la o formațiune cu direcție opusă, justificându-te că de la putere vei face multe pentru orașul nostru?
Apropo de justificare, cel mai mult mi-a plăcut justificarea deputatului, pe care a ținut morțiș să ne-o aducă la cunoștință pentru a explica de ce a votat legea care îi acordă superimunitate, o protecție regală într-o republică în care, cică, toți suntem egali. Pe dracu! Spune deputatul că pentru ca demersurile sale bine intenționate, lobby-ul făcut pe lângă "cârma" țării, să nu fie interpretat ca trafic de influență, de aceea a votat acel proiect. Păi eu cred că ajunge acel simplu vot pentru ca orice alegător care nu este rudă sau partener de afaceri a lui Irimie să nu îi mai acorde, vreodată, vreun vot politic. Mai ales când, justificându-se astfel, ne ia de proști.
N-are rost să vorbesc de celălalt ales, traseist ajuns în cadrul aceluiași partid, Ioan Moldovan, care nici măcar nu a catadicsit să dea raportul cetățenilor, spre deosebire de Irimie care a avut bunul simț să o facă.
Dar ce să spun de cel care, fără să-i dau numele pentru că, spre deosebire de Mircea Irimie, eu vă consider deștepți, și-a anunțat, cică, candidatura pentru funcția de primar la Câmpia Turzii. Să nu te umfle râsul? Etern perdant, bătut de Vasinca, de Hanga și de alții, visează să ajungă primar de când și-a terminat liceul. La seral.
Tata traseiștilor politici, care a trecut prin mai toate formațiunile ce și-au făcut filiale în Câmpia Turzii, omul nu înțelege că fără un program adevărat, fără o echipă de oameni pricepuți de care el să asculte nu invers, nu va ajunge primar câtă vreme ortodocșii vor fi mai mulți decât protestanții în orașul cu pricina. Mai ales că unchiul său deturnează, consecvent, sute de voturi de la aceștia din urmă înspre PSD.
Aud că alt politician din Câmpia Turzii, Țiți Deak, de la PP DD, și-a dat demisia de la fostul loc de muncă, ori s-a transferat, într-un loc mai călduț: Turda Salina Durgău, o "vacă mulsă" de ceva vreme de cei de la PP DD, probabil tot ca urmare a protocoalelor politice "bătute-n cuie", la județ. Acolo, la Salină, este director general Puiu Tot, colegul său de partid, consilier local PP DD la Câmpia Turzii.
De-aia vă tot spun eu, oameni buni, de vreo 15 ani de zile, fiți atenți pe cine votați. Oamenii serioși sunt oameni serioși, iar pe profitori și pe neaveniți îi vezi cu ochiul liber, trebuie doar să ții pleoapele ridicate. V-am promis că vi-i arăt și o să o fac cu consecvență. Dar pentru că, în lipsa unor terți care să vă arate faptele, o să vă prezint eu, doar una, pentru a nu mă lăuda singur. În editorialul publicat pe 11 noiembrie 2013, intitulat "Sarea dăunează grav sănătății", scriam: " De aceea cred că primarul turdean a reuşit să facă un pact cu anumite persoane din Consiliul Local Turda, din banca USL, lucru care vom vedea dacă este adevărat, în perioada următoare. În momentul actual, dacă alianţa PP DD-USL rezistă în Consiliul Local Turda, Ştefănie are, la o eventuală luare în discuţie a demiterii Consiliului de Administraţie şi schimbării reprezentantului Consiliului Local în AGA de la Turda Salina Durgău, nouă voturi (al consilierilor PD-L şi UDMR). Pentru spargerea coaliţiei are nevoie doar de două alte voturi, din partea cealaltă. Însă dacă acest lucru devine posibil, scaunul viceprimarului Lucian Nemeş va începe să se clatine. Nu întrevăd vreo înţelegere a PD-L-iştilor cu PNL-ul însă, chiar incredibilă cum pare, o colaborare PSD-PD-L ar putea răsturna calculele politice la Turda. Şi nu ar fi pentru prima dată."
Aproape o lună mai târziu, pe 9 decembrie, Consiliul de Administrație de la SC Turda Salina Durgău SA a fost demis, iar debarcarea directorului general, Vasile Nemeș, tatăl viceprimarului turdean, era iminentă. Două zile mai târziu, pe 11 decembrie, viceprimarul Lucian Nemeș însuși cădea de pe scaun. Citiți articolele despre cum s-au întâmplat toate acestea, publicate în perioada 9 – 16 decembrie, iar apoi revedeți fragmentul pe care vi l-am redat din editorialul "sărat".
Coincidențe. Pure coincidențe...
Add comment
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.
Comments
Multa bafta in continuare si acces la sursele de informare.
RSS feed for comments to this post