26
Vi, Apr
1 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

_NIK1894

Așa cum s-a mai scris, presa locală a avut parte de o beșteleală din partea primarului Tudor Ștefănie, la finalul ultimei ședințe a Consiliului local: ”Pe de altă parte aş face un apel încă o dată spre presa turdeană să se gândească bine atunci când dau atât de multe informaţii defăimătoare la o persoană, sau mai multe persoane. Dacă este campanie electorală nu cred că trebuie să o transformăm în bâlci. Trebuie să ne respectăm în continuare şi cer respectul în continuare a presei locale, pentru că nu mi l-am pierdut din voinţa mea, ci prin alte metode subiective pe care le analizează unii şi alţii. Aceleaşi teme, aceleaşi defăimări, aceleaşi lucruri neadevărate. Cred că este bine pentru comunitatea noastră să se intre într-o stare de normalitate şi respectul cuvenit. Mulţumesc!”

Mi s-a mai întâmplat să fiu singurul care ia atitudine în apărarea presei, mai ales a celei locale, pentru că nu mi se pare normal să fim băgați în aceeași oală. De aceea, dezavuez public acest gen de declarații făcute de politicieni, în care nu se precizează despre cine este vorba. Nu este bine, ba chiar este imoral să fim băgați toți cei din presă în aceeași oală, ca și cum am fi niște lături. Asta pentru că nici eu, spre exemplu nu am afirmat vreodată că Băsescu este la fel ca Ponta sau Doru Anca la fel cu Tudor Ștefănie. Ca atare, vă rog, stimați politicieni, să aveți o atitudine mai principială față de presă și să nu o mai pătați cu declarații care mai de care mai patetice.

Pe de altă parte, nu există două tabere în presa locală, așa cum le servește puciștilor de la Salina Turda, care au preluat comanda acolo. Există doar un tip care lucrează la o foiță gratuită care nu are elementare cunoștințe juridice - ca să nu mai vorbim de politice etc. - și care și-a dat examenul când mi-a blocat accesul pe un grup din Câmpia Turzii, din care el m-a invitat să fac parte, pe de o parte, și o grămadă de alți ziariști, care au incomensurabil mai multă experiență, cunoștințe și chiar bun simț.

Astfel, bunăoară, băiatul ăsta care trăiește din banii dați de primăriile din zonă, dă el aprecieri și verdict vizavi de probleme pe care nu le înțelege. El, de fapt, este mai tot timpul în biroul primarului Ștefănie, sau face anticameră pe acolo, iar în cealaltă perioadă se gudură pe lângă Lojigan, în orașul său de baștină.

Eu însă văd lucrurile altfel: cineva, de la dreapta eșicherului politic îl alimentează cu documente, uneori confidențiale, pentru ca el, în nimicnicia sa, să păteze pe dușmanii furnizorilor. Cu documente trunchiate, cu sume prost adunate și multe, multe, păreri persoanele pe care nu cred că sunt 100 de oameni să i le asculte/citească. Dar ca să se ascundă, să nu lase să se vadă ordinal primit direct și executarea lui, scrie, ca într-un material de zilele trecute, cum a solicitat el, teribilul jurnalist, dreptul la informație în baza legii 544 și ce i s-a răspuns. Ei bine, oricine cunoaște fenomenul și-a dat seama că întrebările i-au fost sugerate de alții iar documentele erau deja în mâna sa înainte să le solicite, însă i s-a cerut să mai aștepte până în săptămâna votului prezidențial.

Prin ce s-a dat de gol? Pentru că i-a făcut pe toți să se mire ce rapid i s-au furnizat informații în urma unei cereri pe legea 544. În doar două săptămâni! Unii, să vă spună colegii, nici nu primesc în 30 de zile cât spune legea… Există, spre exemplu, la Primăria Turda cereri mai vechi de 50-60 de zile, iar cei care sunt acum la comanda Salinei sunt dirijați, evident, tot din primărie. Atât de repede încât, chiar dacă nu sunt clarvăzător (poate doar cețovăzător), pot da timpul înapoi pentru a intuit dialogul dintre el și cei care i-au furnizat niște informații, altfel, confidențiale: ”- Păi ce să mai scriu de Puiu Tot? Că am scris tot ce mi-ați dat… / - Păi ne puteți cere, spre exemplu, pe 544, să vă dăm niște informații legate de contractile de asistență juridică semnate de el… / - Bun, super, și trebuie să aștept 10 zile ca să-mi dați câteva date să-l mai mânjesc pe director? / Nu, stai liniștit, că oricum erau deja scrise de vreo două săptămâni, dar mai așteaptă și tu vreo două, ca apariția în presă să fie în săptămâna alegerilor. Tu nici nu mai trebuie să scrii nimic, doar să publici ce-ți dăm noi! Eventual să mai greșești vreo adunare, vreo sumă, că așa facem și noi: când vorbim în euro, când în lei noi, când în lei vechi. Ca să pară buba mare iar noi felceri iscusiți!”

Un pic de decență, este tot ceea ce cer băiatului despre care vă vorbeam. Nu mă deranjează că nu mă mai salută, nici că are un obraz prea gros pentru ce are de ascuns. Însă nu este bine că pătează obrazul presei locale, în general, la comanda politică a celor care îl plătesc degeaba.  Mi-ar plăcea ca lucrurile să se oprească aici, pentru că, dacă degenerează, cei care au de suferit nu sunt oamenii din presă ci cei care ne citesc și care rămân ai nimănui, neapărați de interesele politicienilor. Iar asta nu e bine.

Cum spunea primarul Ștefănie, respectul le rezolvă pe toate, iar absența lui distruge.

Acestea fiind zise, fac, din nou un apel la cei care se dau ceea ce nu sunt, să aștepte justiția să se pronunțe în cazul Salina Turda, chiar dacă acea justiție pare să amâne orice decizie până după alegerile prezidențiale. Deh, ca să nu supărăm pe cineva!

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh