26
Vi, Apr
2 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

La momentul când citiți aceste rânduri, campania electorală se va fi terminat de mult, poate românii ştiu deja cine este noul lor preşedinte. Aşa cum stă bine unui jurnalist al cărui crez este acela că poporul acesta, poporul român, ştie întotdeauna cu cine să voteze fără influențe forțate, din afară, am căutat să nu influențez părerile cititorilor mei vizavi de alegerea preşedintelui. Am fost de părere că fiecare cetățean român trebuie să voteze nu cu inima şi cu sufletul, cum le cer politicienii şi politrucii lor, ci exclusiv cu capul şi cu mintea.

De aceea, am sperat că oamenii vor fi capabili să treacă peste toate îndoctrinările şi provocările venite din mediul intervenției politice, să conştientizeze ce este mai bine pentru ei, pentru locul lor în _NIK1894societate şi pentru familiile lor. Acesta este singurul criteriu viabil, singurul mod de selectare a aleşilor de orice rang, de la orice nivel. Noi trebuie să fim conştienți că, oricât ne-ar fi de simpatic sau de antipatic cel care este ales preşedintele țării noastre, noi nu îl cunoaştem aproape deloc. El va lua decizii care ne vor afecta pe toți în funcție de anumite conjuncturi economice, sociale, militare dar mai ales politice, iar părerea noastră despre el se va schimba, foarte probabil, radical la finalizarea mandatului său de 5 ani.

Cunosc mulți oameni care şi-au schimbat opțiunea politică la mai puțin de un an distanță, darămite după o perioadă atât de lungă cum este cincinalul. Aşa că, să sperăm că nu vor fi dubii legate de aceste alegeri, sper să nu se facă niciun fel de ilegalitate, iar poporul acesta să se orienteze mai mult spre muncă decât spre acțiuni de dezbinare socială. România nu poate merge bine dacă nu intră pe un făgaş al normalității, dacă nu reuşim să ne facem treaba fiecare la locul său din societate, sau, de ce nu, să încercăm să ne depăşim condiția.

Avem însă nevoie de lideri care să dovedească faptul că-şi merită funcția le care poporul i-a dat-o, care să nu devină un corupt, un acolit al celor din partidul sau grupul lui ci, dimpotrivă, trebuie să-şi ia modele din rândul figurilor legendare ca Burebista, Mihai Viteazu, Cuza Vodă sau Antonescu. Modelul Țepeş, deşi dorit de unii, ori modelul Antonescu, admirat de mulți români adevărați, sunt poate, prea anacronice în vremurile în care țara noastră este doar un județ în Uniunea Europeană. Un județ de graniță. Dacă preşedintele nostru nu va fi aşa, va fi o altă mare dezamăgire, cum a fost Emil Constantinescu. Noul nostru preşedinte, ales de o parte dintre români, va trebui să înceapă, încă din această săptămână, să-i cucerească pe ceilalți, fără însă să-i piardă pe ai săi...

Un om politic actual, chiar cel care va fi ales președinte, nu poate influența viața acestui popor atât de mult, ca urmare a exercitării acestei funcții, încât să vorbim de afirmații ca: ”să ne luăm soarta în propriile mâini și să votăm pe…”, ”votați cu inima deschisă pentru… (îi doresc celui care mi-a spus asta să cheme el urna mobilă în sala de operații unde, cu inima deschisă să voteze pe cine vrea), ”votați pentru viitorul copiilor voștri…” (de parcă nu tot așa am votat de fiecare dată iar viitorul copiilor noștri este la fel de incert ca al nostru, al fiecăruia dintre persoanele mature), ”Să arătăm că România renaște…”, (acest slogan, venit din gura/mâna unui politician ales în urmă cu 10 ani și de atunci aflat la putere te înfurie cel mai tare și te face să-l întrebi: ”- De ce nu a renăscut atunci, în 2004? Sau în 2005? Sau în 2009?), ”dovediți-vă demni!” (doar voi, cei nedemni aveți nevoie ca, măcar din când în când să aveți și voi demnitate).

La dracu cu toate prostiile astea! Au trecut toate încercările de manipulare. A trecut o perioadă foarte periculoasă, în care situația putea lua orice turnură, provocată de oameni mai reactivi. Însă și această perioadă este una destul de dificilă pentru că forțele politice se reașează și, ca întotdeauna când vorbim de forțe colosale, se lasă cu victime, chiar cu victime colaterale. Asta atât pe plan național, cât și la nivel județean și local. Un mare rol în aceste mișcări îl va avea fostul președinte, Traian Băsescu. Cred că sunteți de acord cu mine că acesta nu este un om care de-acum să sta acasă, cu nepoții. Așadar, pregătiți-vă, Băsescu reloaded is back! Iar strada este locul său preferat. Strada și mulțimile, pe care se pricepe de minune să le manipuleze.

Însă oamenii politici ar trebui să conștientizeze un lucru: structurile politice care se vor cristaliza până prin ianuarie 2015 sunt cele care vor da luptele de jos în 2016. Că așa este sistemul nostru electoral, cu bătălii politice asemenea atacării unui deal sau munte: mai întâi se dau bătăliile de la poale (alegerile locale), apoi ne avântăm pe costișă (alegerile  europarlamentare), urcăm spre culmile dealului (alegerile  parlamentare) și ajungem în vârf (alegerile prezidențiale). Poate se mai nimerește vreo ambuscadă (vreun referendum), vreun iureș (discuții pe Constituția României) etc.

Unele partide care au dat chix la aceste ultime alegeri vor dispare, se vor mai transforma câteva dintre ele, altele se vor dilua și dizolva în cele mai mari, care au arătat potențial, într-un cuvânt, România se reașează, iar cel pe care noi l-am desemnat președinte are, acum, o mare șansă. Aceea de a dovedi că românii mai pot să spere. De a reabilita clasa politică, de a-i readuce pe oameni lângă niște politicieni demni, cinstiți, dornici de lucruri bune pentru semenii lor, chiar dacă pare că v-am înșirat o listă mică de pleonasme.

Oricum, dacă au trecut și alegerile acestea ne putem pregăti, în liniște, de Crăciun și Anul Nou.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh