Moto: „Românul: E om de partid câtă vreme nu-i vorba decât de vederi asupra politicii interioare. Îndată însă ce e vorba de a ne prezenta față cu străinii, el crede că toți românii trebuie să uite micile pasiuni, să pășească strâns uniți faţă cu primejdia economică, politică, socială și culturală a Națiunii! Inamicul comun este străinul! Jos Străinismul!! Sus Românismul!!!“
(I.L. Caragiale, „Moftangiii“)
Super-saturați de scrieri mai mult sau mai puțin valoroase, mai mult sau mai puțin autentice, să spunem doar atât: dacă în 1918 România a crescut, s-a făcut mai mare decât niciodată, acum, la 96 de ani distanță România pare să se dezintegreze.
Românii sunt parcă mai învrăjbiți decât niciodată. În urma alegerilor prezidențiale din urmă cu foarte puțin timp, am observat că societatea românească este mai scindată decât oricând. Şi, de aceea, mai uşor de manipulat, mai uşor de separat, mai uşor de înfrânt. Am auzit vrute şi nevrute, majoritatea prostii inimaginabile şi provocări de neimaginat în urmă cu puțină vreme. Dacă unii dintre noi au avut cultura şi experiența necesară pentru a eluda aceste informații false, fabricate de propaganda uneia sau alteia dintre părți, alți semeni ai noştri nu au reuşit să ignore aceste zvonuri şi provocări, astfel că rezultatul votului a cost surprinzător doar pentru unii dintre noi. Trebuie să recunoaştem că prostiile fără margini debitate prin intermediul internetului au influențat votul, semn că vremea generațiilor vârstnice a trecut. De-acum, cei care doresc să acceadă la orice funcție politică trebuie să se îndrepte spre generațiile medii şi tinere, să se muleze pe dorințele acestora, să vină în întâmpinarea lor cu propuneri, proiecte şi programe ferme şi clare.
Am mai observat o anumită duşmănie între ardeleni, spre exemplu, şi olteni ori moldoveni. Am văzut că, la adăpostul unor venituri mai substanțiale, a unui nivel de trai superior față de acele zone, transilvănenii au manifestat o atitudine ariană, o ipostază de superioritate față de frații lor de peste munți, posturi la care se credeau profund îndreptățiți. Nu mi se pare normal. Acest tip de atitudine este la fel de păguboasă ca demersurile separatiste ale ungurilor din politică, în frunte cu duşmanul poporului român Laszlo Tokes, ori ale ideilor lui Sabin Gherman (pe care, altfel, îl apreciez foarte mult ca realizator de emisiuni și formator de opinie) de autonomie a Transilvaniei. Să nu uitați, dragi concetățeni transilvăneni,că România nu e Transilvania iar transilvănenii nu sunt cei mai români dintre români. Aici mulți dintre noi suntem căsătoriți cu maghiari sau germani, iar asta nu ne face mai deschişi față de sentimentele de patriotism pur românesc, ci față de alte neamuri, dar nu-i suportăm pe mitici, pe olteni şi pe moldoveni. Uneori avem motive temeinice pentru această atitudine, alteori ne aflăm în gravă eroare.
Nu o să discut aici despre aspectele economice şi sociale ale unor astfel de aberații ca autonomia Ținutului Secuiesc ori a Transilvaniei întregi. O să le aduc însă aminte "arienilor transilvăneni" că niciodată noi, ardelenii, nu am trecut munții pentru a nr ajuta fârtații de sânge şi limbă, de credință şi crez. Ei însă au făcut-o, casă ne elibereze, şi nu o dată. Şi-au jertfit sângele pentru ca noi, această rasă superioară care este transilvăneanul, să fim eliberați de sub jugul a tot felul de asupritori. Acestor frați români le suntem datori, ei nu ne datorează nimic, cu toate acestea, apar tot felul de neînțelegeri pe care unii le folosesc împotriva noastră, a tuturor românilor: olteni, moldoveni,ardeleni ori basarabeni, dobrogeni sau din străinătate.
Şi atunci, de unde, până unde atâta superioritate din partea noastră, a transilvănenilor? De unde atâta vrajbă? Am uitat deja că în unire stă puterea? Politica şi politicienii abili, dintre care el dintâi este fără îndoială Traian Băsescu, au reuşit să ne arunce unii împotriva altora speculând sentimente pozitive ale românilor de pretutindeni. Am ajuns să spunem că oltenii sunt comunişti doar pentru că în zona lor PSD este mai puternic, am ajuns să se spună că ardelenii sunt liberali? Aşa să fie oare? Ori românii votează în funcție de clasa socială din care fac parte iar în Transilvania săracii sunt mai puțini?
Unii aruncă vorbe grele, cum că ardelenii sunt mai harnici ca oltenii ori moldovenii... nimic mai fals. Pretutindeni trăiesc oameni de diferite categorii, unii mai harnici, alții mai puțin. Însă şi condițiile de viață sunt cu totul altele. În Transilvania, un tărâm protejat de Dumnezeu şi înconjurat de minunatul triunghi carpatic, vedeți să fim inundați de câteva ori pe an? Ne iau nouă râurile casele făcându-ne să luăm totul de la început? Suntem noi aproape îngropați de vii în fiecare iarnă? Ni se ruinează culturile de către condițiile meteo extreme?
Ei bine, atunci, haideți să fim solidari, să colaborăm între diferitele zone ale țării, să ne ajutăm între noi, frați întru sânge, limbă şi credință. Iar pentru a face asta nu trebuie decât să ne amintim motivele care i-au făcut pe bunicii noştri să meargă cu sutele de mii, în opinci şi ițari, la Alba Iulia, pentru a proclama şi făuri Marea Unire.
Să rămânem, deci, mari, să-i lăsăm pe duşmanii noştri să fie mici.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.