01
Joi, Oct
59 New Articles

Opinie
Typography

Lui Tudor Ștefănie îi place să taie panglici. Acest lucru îl deosebește de oamenii modești, care preferă să facă un lucru fără săThumbnail image se dea în spectacol. Dar problema nu este doar a lui. Dacă ar tăia panglici și nu ar fi cine să-l aplaude, să-l pozeze, să-l filmeze, nu ar mai tăia nicio panglică. Dar așa…

Spuneam că șefului PNL Turda, fost șef PD-L Turda, îi place să taie panglici. Și îi place să taie panglici alături de vedete: a tăiat panglici alături de

Elena Udrea, alături de Boc etc.

A tăiat cum bine știți, în fiecare an la Zilele Turzii, panglica inaugurală a… Zilelor Turzii, panglică întinsă între două cartoane de prost gust, simbolizând Poarta Cetății. De fiecare dată și-a postat  în apropiere aplaudaci care să-i țină isonul. Din păcate, la noi nu e greu să găsești astfel de oameni.

De aici derivă o altă realitate, cea a existenței aplaudacilor. La o simplă observare, există mai multe categorii de aplaudaci: cei care au și ei de câștigat de pe urma izbirii mâinilor una de alta – iar aceștia aplaudă cu sinceritate –, cei   care sunt niște aplecați și vor să-și mulțumească șeful – chiar dacă o fac degeaba –  și, în fine, cei care aplaudă de complezență sau chiar fac mișto.

Cei din grupul care participă la un astfel de moment, dealtfel desuet și penibil, nici nu-și dau seama cât de ridicoli sunt. Iar cel care taie panglica, încurajat de aplauzele și zâmbetele false din jurul său, savurează momentul și este nespus de mândru. Tot din cauza aplaudacilor. Pentru că se formează un cerc vicios panglicar-aplaudac.

Revenind la plăcerea nespusă a lui Ștefănie de a tăia panglici, v-ați prins că prilejul de a scrie un material de opinie despre acest subiect mi-a fost dat de inaugurarea re-renovatului Hotel Potaissa, re-inaugurat cu mare pompă. Nu am participat la eveniment din mai multe motive. Ziariștii care au criticat modul în care PNL a pus mâna, încălcând legislația în vigoare, pe conducerea societății Turda Salina Durgău, nu sunt invitați la un eveniment al acestei societăți. Că Salina, deci și Hotelul Potaissa, sunt moșiile părinților lor, a potentaților vremii, mici baroneți și marchize locale. Asta cu marchizele mi-a fost inspirată de dimensiuni. Dar nu am fost invitat nici la ultima conferință de presă organizată de Tudor Ștefănie. Din aceleași motive: critica supără, mai ales când ai un orgoliu întreținut de… aplaudaci.

Revenind, Până acolo a ajuns cu pasiunea pentru panglici și vedete, încât ultima panglică a tăiat-o alături de gloria stelistă de la Sevilla, Helmuth Duckadam, deși toată lumea știe că este un dinamovist înrăit. Dar eroii sunt de multe feluri. În basmele românești întâlnim Baba Cloanța, Prâslea cel Voinic, Sfarmă Piatră, Strâmbă Lemne... Iată că avem și noi, în realitate, un Taie Panglici!

Un alt motiv ar fi acela că  nu m-aș fi putut abține să nu încerc să obțin câteva informații legate de banii cheltuiți, de cine a decis modul de cheltuire a lor, de ce nu s-a optat pentru o soluție mai ieftină și mai bună, dar mai ales dacă s-a făcut un studiu referitor la viabilitatea economică a acestui proiect. Un alt proiect faraonic care nu are ce căuta la Turda, din bani publici. Pentru că Salina Turda deja are în spate două obiective care consumă mai mult decât produc, adică aduc pierderi economice: Bazinul de Înot Didactic Școlar (dar acesta măcar este folosit de copii turdeni) și Centrul Spa (folosit pe gratis de apropiați ai cui trebuie).

Dar nu-i un bai că taie panglici, baiu-i că tai panglici pe banii turdenilor. Baiu-i că tai panglici în campania electorală, că asfaltezi în draci, doar în campania electorală. Iar cocktailul de după tăierea panglicii, unde s-a dat și o șampanie și un whisky, este tot o mită electorală, doar suntem în campanie. Că pe 5 iunie se joacă foarfece, hârtie, piatră.

Are rost să vă mai spun cât a costat renovarea și că la Mamaia un hotel mai mare, mai modern și de 4 stele costă mai puțin?

Doi inși, mai deoparte, asistau la tăierea panglicii: „ – Da-rar Dumnezo să fie ultima pe care o taie ca primar, că gândești că-i Ceaușescu!” „ –Amin!”

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh